Απώλεια βάρους: Πώς αντιμετωπίζεται η υπερβολική χαλάρωση στο δέρμα

  • Ρούλα Τσουλέα
δέρμα
Όταν κάποιος θέλει να χάσει μερικά περιττά κιλά, η υπερβολική χαλάρωση και η περίσσεια δέρματος δεν συνιστούν σοβαρό πρόβλημα. Μετά τη μαζική απώλεια βάρους, όμως, όπως συμβαίνει όταν αδυνατίζουν παχύσαρκοι άνθρωποι, τα πράγματα αλλάζουν.

Τα παχύσαρκα άτομα που χάνουν πολλά κιλά, είτε με δίαιτα είτε με βαριατρική χειρουργική, έρχονται αντιμέτωπα τόσο με αισθητικά όσο και με ιατρικά ζητήματα όσον αφορά το δέρμα τους.

Τα ζητήματα αυτά δεν απασχολούν μόνο τους μεσήλικες και μεγάλης ηλικίας ασθενείς. Μελέτες δείχνουν ότι και οι νεαροί παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν παρόμοια ή και χειρότερα προβλήματα μετά την μεγάλη απώλεια βάρους.

Η αλήθεια είναι ότι οι νεότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν περίσσεια δέρματος στον ίδιο βαθμό με τους ηλικιωμένους. Ωστόσο και αυτοί μπορεί να έχουν σημαντική χαλάρωση και περίσσεια δέρματος. Επιπλέον, μπορεί να βιώνουν εντονότερα το πρόβλημα, διότι βρίσκονται σε μία φάση της ζωής τους όπου αρχίζουν να χτίζουν τις προσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές τους σχέσεις. Επομένως, επιθυμούν να είναι αρεστοί και αποδεκτοί από τον περίγυρό τους με βάση τα δικά τους κριτήρια.

Σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν έφηβοι που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση, αγόρια και κορίτσια ανέφεραν ότι το δέρμα τους χαλάρωσε και δημιουργήθηκε περίσσεια, οδηγώντας σε πτυχές και προκαλώντας τους δυσφορία. Μάλιστα αρκετοί περιέγραψαν την εικόνα τους ως «άσχημη» και «αηδιαστική».

«Μετά από τη μαζική απώλεια βάρους, η περίσσεια δέρματος είναι ένα σχεδόν δεδομένο φαινόμενο. Προκαλείται από την αδυναμία του δέρματος να προσαρμοστεί στο νέο, μικρότερο μέγεθος του σώματος», λέει ο κ. Γεώργιος Βελημβασάκης, πλαστικός επανορθωτικός και αισθητικός χειρουργός.

Η χαλάρωση παρατηρείται συχνότερα στο δέρμα της κοιλιάς, των μπράτσων, στο εσωτερικό των μηρών και στο στήθος. Μπορεί όμως να εκδηλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως:

  • Στα μάγουλα
  • Στην πλάτη
  • Πάνω από τα γόνατα

Όσο υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) έχουν οι ασθενείς και όσο πιο πολλά κιλά χάνουν, τόσο πιθανότερο είναι να παρουσιάσουν υπερβολική χαλάρωση στο δέρμα τους. Η κατάσταση αυτή είναι πιο δυσάρεστη για τις γυναίκες, οι οποίες «ενοχλούνται περισσότερο από τους άνδρες όταν το δέρμα δεν ακολουθεί την πορεία του σώματος και δημιουργεί πτυχές», τονίζει ο κ. Βελημβασάκης.

Οι κίνδυνοι από το περιττό δέρμα

Δυστυχώς, η μεγάλη χαλάρωση στο δέρμα μετά την μεγάλη απώλεια βάρους, δεν διορθώνεται με την πάροδο του χρόνου ή με την άσκηση. Ο μοναδικός τρόπος απαλλαγής είναι η χειρουργική επέμβαση.

Η επέμβαση δεν γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους. Το περιττό δέρμα δημιουργεί πτυχές, όπου μπορεί να εκδηλωθούν δερματικές λοιμώξεις και παράτριμμα. Το παράτριμμα είναι μία φλεγμονώδης κατάσταση που εκδηλώνεται στις πτυχές του δέρματος όταν υπάρχει τριβή μεταξύ των επιφανειών τους. Αυτό συμβαίνει, παραδείγματος χάριν, όταν το δέρμα στο κάτω μέρος της κοιλιάς ακουμπά στο πάνω μέρος των μηρών.

Πέραν αυτών των ζητημάτων, οι άνθρωποι που έχουν πλεονάζοντα δερματικό ιστό αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα, όπως:

  • Μειωμένη κίνηση
  • Αδυναμία εκτέλεσης σωματικής άσκησης

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής σε παρόμοιο βαθμό με άλλες ασθένειες.

Η πιο συχνή επέμβαση

«Τα τελευταία χρόνια η πλαστική χειρουργική έχει εξελιχθεί σημαντικά και έχουν αναπτυχθεί τεχνικές για την αποκατάσταση σχεδόν όλων των τμημάτων του σώματος που εμφανίζουν περίσσεια δέρματος», εξηγεί ο κ. Βελημβασάκης. «Υπάρχει ευρύ φάσμα χειρουργικών επεμβάσεων με τις οποίες αφαιρείται το δέρμα που περισσεύει και το τοπικό λίπος που επιμένει παρά το αδυνάτισμα».

Η πιο συχνά εκτελούμενη πλαστική επέμβαση είναι η κοιλιοπλαστική. Εφαρμόζεται για τη διόρθωση των παραμορφώσεων που προκαλούνται στην κοιλιά μετά από μαζική απώλεια βάρους. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Surgery for Obesity and Related Diseases, έδειξε ότι η επανορθωτική κοιλιοπλαστική ζητήθηκε από το 70% των ασθενών.

Η κοιλιά αποτελεί το τμήμα του σώματος με τη μεγαλύτερη ανάγκη αποκατάστασης, διότι για πολλούς ανθρώπους αποτελεί την μεγαλύτερη λιποαποθήκη του οργανισμού. Η κοιλιοπλαστική είναι η μοναδική μέθοδος που ενδείκνυται, καθώς μπορεί να χαρίσει επίπεδη κοιλιά:

  • Αφαιρώντας το τυχόν επιπλέον λίπος και το πλεονάζον δέρμα
  • Συσφίγγοντας παράλληλα τους μυς του κοιλιακού τοιχώματος

«Δεν πρέπει να συγχέεται με τη λιποαναρρόφηση, αν και είναι εφικτή η ταυτόχρονη διενέργειά τους», διευκρινίζει ο ειδικός. «Κατά τον προγραμματισμό του χειρουργείου μπορεί να κριθεί αναγκαία η ταυτόχρονη αφαίρεση του επίμονου τοπικού λίπους, προκειμένου να βελτιωθεί το περίγραμμα και η υφή του δέρματος και το τελικό αποτέλεσμα να είναι τέλειο».

Η κοιλιοπλαστική πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και απαιτεί τομές. Το σχήμα και το μήκος τους καθορίζονται από το πλεονάζον δέρμα που πρέπει να αφαιρεθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διενέργειά της είναι οι ασθενείς να έχουν σταθεροποιήσει το βάρος τους κατά τους τελευταίους 6 μήνες.

Πως αντιμετωπίζεται η απλή χαλάρωση

Όταν η απώλεια βάρους δεν έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στο δέρμα αλλά αφήνει μια απλή χαλάρωση, μπορούν να δοκιμάσουν μη επεμβατικές θεραπείες σύσφιξης, όπως RF ραδιοσυχνότητες και η μέθοδος LPG Endermologie.

Οι μέθοδοι αυτές είναι ανώδυνες και διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Το αποτέλεσμα είναι να βελτιώνεται η υφή, ο τόνος και η σφριγηλότητα του δέρματος. Μακροπρόθεσμα και οι δύο θεραπείες προσφέρουν θεαματική σύσφιξη στο δέρμα και τον συνδετικό ιστό, καταλήγει ο κ. Βελημβασάκης.

Φωτογραφία: iStock