Αισθητική και Λειτουργική Ρινοπλαστική: Ζήτημα ομορφιάς και ψυχικής υγείας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ρινοπλαστική
Όλοι γνωρίζουμε ότι η μύτη κατέχει το πιο κεντρικό σημείο του γυναικείου προσώπου και αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του. Μία ωραία και εκλεπτυσμένη μύτη τονίζει τα μάτια και το άνω χείλος, ενώ ταυτόχρονα προσδίδει μία αίσθηση συμμετρίας και αρμονίας.

Η ρινοπλαστική αποτελεί την πιο συχνή και ταυτόχρονα την πιο δύσκολη αισθητική χειρουργική επέμβαση του προσώπου. Απαιτείται από τον χειρουργό ρινός τέλεια γνώση των ανατομικών στοιχείων της, πολύχρονη εμπειρία, αλλά το πιο σημαντικό είναι να έχει ανεπτυγμένη την «αίσθηση του ωραίου». Αυτά τα στοιχεία θα οδηγήσουν σε ένα όμορφο, φυσικό και επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γιατί όμως μία γυναίκα προβαίνει σε ρινοπλαστική; Η έννοια του ωραίου αλλά και ολοένα αυξανόμενη τάση των ανθρώπων προς αυτό, επιβάλλουν νεότερα δεδομένα στο χώρο της αισθητικής χειρουργικής. Επίσης η σωματική και η ψυχική υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Ο στόχος της ρινοπλαστικής είναι διπλός σε αρκετές περιπτώσεις. Πρωτίστως είναι να διορθωθούν προβλήματα με την ρινική αναπνοή και ταυτόχρονα να βελτιωθούν η εμφάνιση και οι αναλογίες της μύτης, ώστε να υπάρχει απόλυτη αρμονία  με το υπόλοιπο πρόσωπο. Η βελτίωση της ρινικής αναπνοής συμβάλλει σε μία πολύ πιο ξεκούραστη καθημερινότητα. Ο ύπνος είναι πολύ πιο ποιοτικός, άρα και το άτομο σηκώνεται πολύ πιο ξεκούραστο και με καλύτερη διάθεση για τις καθημερινές του δραστηριότητες. Ειδικά στις γυναίκες, που ένα πολύ συχνό σύμπτωμα της δυσχέρειας της ρινικής αναπνοής είναι οι έντονοι πονοκέφαλοι, όταν αυτοί εξαλειφθούν μετά από μια πετυχημένη λειτουργική ρινοπλαστική, αλλάζει δραματικά η ψυχική τους διάθεση, γίνονται πιο δραστήριες και δημιουργικές. Από την άλλη, η αισθητική παρέμβαση στη μύτη βοηθάει στη βελτίωση της εμφάνισης, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση της γυναίκας και τελικά συντελεί στην καλή ψυχική υγεία της, ειδικά σε περιπτώσεις που η οποιαδήποτε δυσμορφία απασχολεί σημαντικά αυτή.

Η ποιότητα ζωής είναι μία ευρύτερη έννοια που περιγράφει το σύνολο της ικανοποίησης του ατόμου με κριτήρια τη ψυχική και σωματική του υγεία. Οι έννοιες λοιπόν του αισθητικού και λειτουργικού αποτελέσματος στην ρινοπλαστική είναι αλληλένδετες και επηρεάζουν από κοινού την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Η ιδιαιτερότητα της ρινοπλαστικής συνίσταται στο ότι αποτελεί μία επέμβαση πολύ ιδιαίτερη και εξατομικευμένη ανάλογα με την προσωπικότητα του κάθε ατόμου, τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου του, το σωματότυπό του, το επάγγελμα του, αλλά και τις προσωπικές του επιθυμίες.

Ιωάννης Πετρόπουλος, MD, FEAFPRS

Χειρουργός Ωτοριν/λόγος – Στρ. Ιατρός