Συμφωνία Novartis με Roche για την τοσιλιζουμάμπη

  • Ρούλα Τσουλέα
τοσιλιζουμάμπη
Η εμπειρία και η τεχνογνωσία της Roche σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής θα μεταφερθούν στη μονάδα παραγωγής δραστικών ουσιών της Novartis στη Σιγκαπούρη.

Στην υπογραφή αρχικής συμφωνίας προχώρησαν οι φαρμακευτικές εταιρείες Novartis και Roche, για τη διάθεση παραγωγικής ικανότητας και τη μεταφορά τεχνολογίας για την παραγωγή της δραστικής ουσίας τοσιλιζουμάμπη. Η τοσιλιζουμάμπη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ωστόσο, σε διάφορες κλινικές δοκιμές ελέγχεται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της στην προκαλούμενη από τον νέο κορωνοϊό πνευμονία.

Η τοσιλιζουμάμπη, που διατίθεται ως σκεύασμα για ενδοφλέβια και υποδόρια χρήση, έχει λάβει επίσης έγκριση για τη θεραπεία:

  • Της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας
  • Της συστημικής νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας
  • Της γιγαντοκυτταρικής αρτηρίτιδας και συνδρόμου απελευθέρωσης κυτταροκινών λόγω CAR-Τ κυττάρων.

Όπως ανακοίνωσε η Novartis, σύμφωνα με τους όρους της αρχικής συμφωνίας, η εμπειρία και η τεχνογνωσία της Roche σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής θα μεταφερθούν στη μονάδα παραγωγής δραστικών ουσιών της Novartis στη Σιγκαπούρη. Η μεταφορά θα γίνει στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Η αρχική συμφωνία περιλαμβάνει τη μεταφορά τεχνολογίας και τη διαδικασία επικύρωσης.

Συμφωνίες και για εμβόλια

«H Novartis δεσμεύεται ανεπιφύλακτα για την συνεργασία με τη Roche και την διάθεση των δοκιμασμένων της παραγωγικών ικανοτήτων στον τομέα των βιολογικών φαρμακευτικών προϊόντων», δήλωσε ο Steffen Lang, Head of Technical Operations και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Novartis. «Ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής φαρμάκων στον κόσμο, η Novartis μπορεί να διαθέσει τις δυνατότητες παραγωγής φαρμάκων της σε πολλαπλά μέτωπα».

Τον Μάρτιο, η Novartis ανακοίνωσε την υπογραφή αρχικής συμφωνίας και με την εταιρεία CureVac. Η συμφωνία αυτή αφορά την παραγωγή του mRNA και της δραστικής ουσίας του υποψηφίου εμβολίου για την COVID-19 CVnCoV. Η παραγωγή θα γίνει σε μια νέα μονάδα υψηλής τεχνολογίας της Novartis, στο Kundl της Αυστρίας.

Επιπλέον, τον Ιανουάριο υπογράφηκε αρχική συμφωνία και με την BioNtech. Η συμφωνία αυτή αφορά τη διάθεση των παραγωγικών εγκαταστάσεων της στο Stein της Ελβετίας για την παραγωγή του εμβολίου για την COVID-19.