Sanofi: Ενίσχυση του τομέα της Ανοσολογίας με εξαγορά της Kymab

  • Iatropedia newsroom
Sanofi
Η εταιρεία προσθέτει στη γραμμή παραγωγής της το KY1005, ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει τον βασικό ρυθμιστή του ανοσοποιητικού OX40L.

Στη σύναψη συμφωνίας προχώρησαν η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi και η Kymab, μία κλινικού σταδίου βιοφαρμακευτική εταιρεία που αναπτύσσει πλήρως ανθρώπινα μονοκλωνικά αντισώματα εστιάζοντας σε ανοσομεσολαβούμενες παθήσεις και ανοσο-ογκολογικούς θεραπευτικούς παράγοντες.

Βάσει της συμφωνίας, η Sanofi θα εξαγοράσει την Kymab, καταβάλλοντας αρχικά σχεδόν 1,1 δισ. δολάρια. Στη συνέχεια θα καταβάλλει έως και 350 εκατ. δολάρια, εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένα ορόσημα.

Με βάση τη συμφωνία, η Sanofi θα αποκτήσει τα πλήρη παγκόσμια δικαιώματα του KY1005. Πρόκειται για ένα πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο διαθέτει έναν νέο μηχανισμό δράσης. Το KY1005 προσδένεται στον συνδέτη του OX-40, έχοντας τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ευρύ φάσμα ανοσομεσολαβούμενων παθήσεων και φλεγμονωδών διαταραχών.

Με τη συμφωνία αυτή η Sanofi συνεχίζει να ενισχύει την ηγετική παρουσία της στην Ανοσολογία, σύμφωνα με μια στρατηγική που εστιάζει στην αναζήτηση κορυφαίων στην κατηγορία τους θεραπειών σε καθορισμένους τομείς.

Κρίσιμης σημασίας η εξατομικευμένη αντιμετώπιση

«Η εξαγορά της Kymab προσθέτει στη δυναμική γραμμή παραγωγής μας το KY1005, μία δυνητικά πρώτη στην κατηγορία της θεραπεία για ένα φάσμα ανοσομεσολαβούμενων και φλεγμονωδών παθήσεων. Ο νέος μηχανισμός δράσης μπορεί να προσφέρει θεραπεία σε ασθενείς με ανεπαρκή ανταπόκριση στις διαθέσιμες θεραπείες», δήλωσε ο Paul Hudson, Chief Executive Officer της Sanofi. «Λόγω του συνεχιζόμενου έργου μας στο πεδίο των εξουθενωτικών παθήσεων του ανοσοποιητικού συστήματος, κατανοούμε πόσο κρίσιμης σημασίας είναι να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία για κάθε ασθενή. Ανυπομονούμε να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς την ανάπτυξη αυτού του ερευνητικού φαρμάκου».

«Η συμφωνία αποδεικνύει τη δέσμευση, το κίνητρο και την εξειδίκευση ολόκληρης της ομάδας της Kymab. Είμαστε ικανοποιημένοι που λαμβάνουμε την υποστήριξη της Sanofi», πρόσθεσε ο Simon Sturge, Chief Executive Officer της Kymab. «Χάρη στους σημαντικούς πόρους που διαθέτει παγκοσμίως, πιστεύουμε ότι η Sanofi αποτελεί τον ιδανικό συνεργάτη για την προώθηση της γραμμής παραγωγής προϊόντων της Kymab. Η συγχώνευση θα μειώσει τον χρόνο που απαιτείται ώστε οι νέες θεραπείες μας να γίνουν διαθέσιμες στους ασθενείς».

KY1005: Ένα πολλά υποσχόμενο αντίσωμα

Τον Αύγουστο του 2020, η Kymab ανακοίνωσε ότι το KY1005 πέτυχε και τα δύο πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία σε μία κλινική μελέτη Φάσης 2a η οποία μελετούσε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα που δεν ελέγχεται επαρκώς με τοπικά κορτικοστεροειδή.

Το KY1005 κατέδειξε σταθερό θεραπευτικό αποτέλεσμα έναντι του εικονικού φαρμάκου σε διάφορα κύρια καταληκτικά σημεία, συμπεριλαμβανομένου του Δείκτη Έκτασης και Βαρύτητας του Εκζέματος (EASI), καθώς και σε πρόσθετες αντικειμενικές κλινικές παραμέτρους.

«Η συγκεκριμένη εξαγορά ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική μας που βασίζεται στη στόχευση θεμελιωδώς σημαντικών μονοπατιών που εμπλέκονται σε διάφορες νόσους. Θεωρούμε ότι τοOX40L, ένας κύριος ρυθμιστής του ανοσοποιητικού, διαθέτει τη δυνατότητα να επαναφέρει την ισορροπία στο ανοσοποιητικό χωρίς να το καταστέλλει, προσφέροντας μια πολλά υποσχόμενη νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση πολλών ανοσομεσολαβούμενων παθήσεων», δήλωσε ο John Reed, M.D. Ph.D., Global Head of Research & Development της Sanofi.

Η γραμμή παραγωγής της Kymab περιλαμβάνει επίσης τον ογκολογικό παράγοντα KY1044, ένα αγωνιστικό μονοκλωνικό αντίσωμα ICOS [επαγόμενος συνδιεγέρτης των Τ κυττάρων], που επί του παρόντος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης Φάσης 1/2 ως μονοθεραπεία και σε συνδυασμό με έναν αντι-PD-L1 παράγοντα. Επιπλέον, η εξαγορά προσφέρει στη Sanofi πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες αντισωμάτων και ερευνητικές δυνατότητες.