Ο μετασχηματισμός του Τομέα Φαρμάκων της Bayer

  • Iatropedia newsroom
Bayer
Τους βασικούς πυλώνες αποτελούν οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, οι ψηφιακές λύσεις υγείας και ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο 50 ερευνητικών προγραμμάτων με δεκάδες σκευάσματα για πολλές και δύσκολες στην αντιμετώπισή τους νόσους.

Tη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει στον μετασχηματισμό του Τομέα Φαρμάκων της παρουσίασε προσφάτως η Bayer, σε διαδικτυακή εκδήλωση που παρακολούθησαν δεκάδες δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο.

Αιχμή του δόρατος αποτελούν οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης της βασικής αιτίας δύσκολων νοσημάτων. Όπως ανακοίνωσε η Bayer, δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών, η οποία καθοδηγεί τη στρατηγική της στον συγκεκριμένο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, εξαγόρασε προσφάτως τις εταιρείες Blue Rock Therapeutics και Asklepios Bio Pharmaceutical (AskBio), οι οποίες ανήκουν μεν πλήρως στην Bayer αλλά λειτουργούν ανεξάρτητα.

Το χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης της Bayer για κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες συμπεριλαμβάνει ήδη επτά προηγμένες ουσίες σε διαφορετικά στάδια κλινικής ανάπτυξης. Οι ουσίες αυτές στοχεύουν διαφορετικές θεραπευτικές κατηγορίες στις οποίες υπάρχουν ανεκπλήρωτες ανάγκες, όπως διάφορες νευροεκφυλιστικές, νευρομυϊκές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Η νόσος Pompe
  • Η νόσος Πάρκινσον
  • Η αιμορροφιλία Α
  • Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Σταθερή αύξηση κάθε χρόνο

Με περισσότερες από 15 ουσίες σε προκλινική ανάπτυξη, ο αριθμός των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών αναμένεται να αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο. Ήδη, η Blue Rock Therapeutics  έλαβε άδεια από το FDA για να αρχίσει σε ασθενείς με προχωρημένη νόσο Πάρκινσον την πρώτη στις ΗΠΑ μελέτη φάσης Ι με κυτταρική θεραπεία. Ειδικότερα, θα χρησιμοποιηθούν πολυδύναμοι ντοπαμινεργικοί νευρώνες που προέρχονται από βλαστικά κύτταρα.

«Οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες είναι πολλά υποσχόμενες. Αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή των ασθενών, μεταβαίνοντας από τη απλή αντιμετώπιση συμπτωμάτων σε δυνητικά ριζική θεραπεία», δήλωσε ο Wolfram Carius, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής του τμήματος Κυτταρικής και Γενετικής Θεραπείας της Bayer. «Μαζί με τους συνεργάτες μας, θέλουμε να επιταχύνουμε την καινοτομία από την βάση και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας για να διασφαλίσουμε μια γρήγορη «μετάφραση» της επιστήμης σε θεραπείες για ασθενείς που δεν έχουν χρόνο να περιμένουν».

Και ψηφιακές λύσεις υγείας

Οι ψηφιακές λύσεις υγείας αποτελούν ακόμα έναν βασικό πυλώνα στον Τομέα Φαρμάκων της Bayer. Βασίζονται σε καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες, που συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη φροντίδα (Integrated Care ) των ασθενών. Στο πλαίσιο αυτό, η Bayer ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας της με την εταιρεία ψηφιακών λύσεων υγείας Informed Data Systems Inc. (IDS/OneDrop). Οι δύο εταιρείες αξιοποιούν μία ήδη υπάρχουσα τεχνολογία (την πλατφόρμα διαχείρισης διαβήτη IDS) για να δημιουργήσουν νέες λύσεις ψηφιακής υγείας για τους τομείς:

  • Των καρδιαγγειακών παθήσεων
  • Της Γυναικολογίας
  • Της Ογκολογίας

Εκτιμάται ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα είναι διαθέσιμες οι πρώτες ψηφιακές λύσεις για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την Γυναικολογία.

«Εστιάζοντας στον ασθενή και όχι στην ασθένειά του, η ολοκληρωμένη διαχείριση δείχνει τον δρόμο προς μια πραγματικά εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη χωρίς εξαιρέσεις», δήλωσε η Jeanne Kehren, Ανώτερη Αντιπρόεδρος του Τμήματος Digital & Commercial Innovation και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Τομέα Φαρμάκων της Bayer AG. «Έχουμε αποφασίσει να καταστήσουμε το Integrated Care βασικό πυλώνα του Τομέα Φαρμάκων της εταιρείας μας. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία μας, μπορούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης. Τα επόμενα δέκα χρόνια, αναμένουμε ότι οι λύσεις ψηφιακής υγείας θα αποτελούν σημαντικό κομμάτι των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας».

Ισχυρό χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης

Παράλληλα, η Bayer συνεχίζει να χτίζει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης. Αυτό συμπεριλαμβάνει περισσότερα από 50 προγράμματα (projects) που περιέχουν δεκάδες σκευάσματα σε διάφορες φάσεις κλινικής ανάπτυξης, με έμφαση:

  • Στις καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Την Ογκολογία
  • Την Γυναικολογία

Στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων, λ.χ., η Bayer αναπτύσσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα που στοχεύει στον παράγοντα πήξης ΧI (FXI). Το πρόγραμμα οδηγεί σε νέα κατηγορία αντιπηκτικών φαρμάκων, με τρία ερευνητικά μόρια να βρίσκονται ήδη σε ενδιάμεσο στάδιο ανάπτυξης από την Bayer. Τα αντιπηκτικά χορηγούνται για την πρόληψη των θρομβώσεων, που αποτελούν κύρια αιτία εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Με εντατικούς ρυθμούς, εξ άλλου, προχωρούν οι κλινικές μελέτες με ερευνητικά μόρια για την πρόληψη των θρομβοεμβολικών επεισοδίων στη χρόνια νεφρική νόσο, την ενδομητρίωση, τον χρόνιο βήχα, την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, τον διαβητικό νευροπαθητικό πόνο, τον καρκίνο του προστάτη, τον διαβήτη τύπου 2 και την εμμηνόπαυση.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Bayer διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ξεχωριστά φάρμακα, όπως η λαροτρεκτινίμπη. Το φάρμακο αυτό ήταν το πρώτο για την αντιμετώπιση των καρκινικών όγκων των συμπαγών οργάνων το οποίο έλαβε ένδειξη ανεξάρτητα από την εντόπιση του καρκίνου (tumor agnostic έγκριση). Η λαροτρεκτινίμπη έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 40 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.