Η Ελένη Μενεγάκη κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας για τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV

  • Iatropedia newsroom
HPV
Στην αύξηση των εμβολιασμών έναντι του ιού HPV που συνδέεται με την εμφάνιση του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας, στοχεύει η νέα ενημερωτική εκστρατεία.

Κεντρικό πρόσωπο της νέας καμπάνιας είναι η δημοφιλής παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης, Ελένη Μενεγάκη, η οποία μας υπενθυμίζει τη δύναμη που έχουμε ως γονείς να προστατεύουμε τα παιδιά μας καθώς μεγαλώνουν και να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον τους. «Μια τέτοια απόφαση είναι και ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV που προκαλεί μια σειρά καρκίνων και στα δύο φύλα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο σύντομο βίντεο η κυρία Μενεγάκη προτρέποντας τους γονείς που έχουν παιδιά από 9 ετών και άνω, να συμβουλευθούν τον γιατρό τους για τον δωρεάν εμβολιασμό έναντι του HPV.

Δείτε το βίντεο της καμπάνιας «Έχουμε τη δύναμη».

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκστρατείας κοινού για τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV το τηλεοπτικό σποτ θα προβάλλεται σε τηλεοπτικά κανάλια, καθώς και σε δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την ενημέρωση για τα οφέλη του εμβολιασμού έναντι του ιού HPV.

Τι προβλέπεται στην Ελλάδα για τον εμβολιασμό κοριτσιών και αγοριών

Στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό των κοριτσιών και των αγοριών ηλικίας 9-18 ετών με πρωταρχική συνιστώμενη ηλικία εμβολιασμού την ηλικιακή ομάδα 9-11 ετών3,8. Παράλληλα, ο εμβολιασμός έναντι του HPV συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και για ομάδες υψηλού κινδύνου ενήλικων γυναικών και ανδρών 18-45 ετών9.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες ιογενείς λοιμώξεις διεθνώς αλλά και τη βασική αιτία του συνόλου, σχεδόν, των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Εκτός αυτού, αποτελεί σημαντικό αιτιολογικό παράγοντα για μια σειρά άλλων καρκίνων, όπως του στοματοφάρυγγα, του πέους και του πρωκτού, καθώς επίσης και άλλων καλοήθων συχνών νοσημάτων, όπως είναι τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων8. Παράλληλα, όμως, αποτελεί και έναν παράγοντα νοσηρότητας απέναντι στον οποίο η πρωτογενής πρόληψη μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα: ο εμβολιασμός έναντι του HPV συνιστά ένα εξόχως αποτελεσματικό και αποδοτικό μέτρο δημόσιας υγείας, και μια πολιτική υγείας η οποία διεθνώς υποστηρίζεται από το σύνολο των μεγάλων οργανισμών υγείας, με στόχο την εξάλειψη των σχετιζόμενων με τον HPV καρκίνων στο ορατό μέλλον1,2,3,8.

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του Καρκίνου περιλαμβάνονται παρεμβάσεις πρωτογενούς πρόληψης, μια εκ των οποίων στοχεύει στην αύξηση των εμβολιασμών έναντι του ιού HPV που συνδέεται με την εμφάνιση του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας.

Παράλληλα, η «Εθνική Στρατηγική για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας» βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις βασικές πτυχές της παγκόσμιας στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για την εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας ως ζητήματος δημόσιας υγείας4, καθώς και με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου5.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέτος εξέδωσε σύσταση για τη στήριξη των κρατών μελών να επεκτείνουν τον εμβολιασμό ρουτίνας κοριτσιών και αγοριών έναντι του HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων που προκαλούνται από τον HPV6,7.

 

Βιβλιογραφικές Αναφορές:
1. International Agency on Research in Cancer. GLOBOGAN 2020. Estimated Cancer Incidence, Mortality and Prevalence Worldwide in 2020.
2. Simms KT, et al. Impact of scaled up human papillomavirus vaccination and cervical screening and the potential for global elimination of cervical cancer in 181 countries, 2020-99: a modelling study. Lancet Oncol. 2019;20:394-407.
3. Σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό αγοριών και κοριτσιών έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων.pdf
4. Global strategy to accelerate the elimination of cervical cancer as a public health problem (who.int)
5. Europe’s Beating Cancer Plan (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_342 – Last access 10/4/24)
6. Council recommendation on vaccine-preventable cancers (https://www.europarl.europa.eu/legislative-train/spotlight-JD%2023-24/file-council-recommendation-on-vaccine-preventable-cancers – Last access 10/4/24)
7. Resources (https://www.europeancancer.org/resources)
8. Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας, Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2023_τροποποίηση.pdf, Αριθ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.22970, Αθήνα 20/4/2023
9. Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας, Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2024, Αριθ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.14223, Αθήνα 7/3/2024