Επιχειρείν: Περισσότερα από 50 projects σε ανάπτυξη για την Bayer

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως λέει ο Joerg Moller, επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης Φαρμάκων της Bayer, "ηγούμαστε, θα έλεγα, της διαδικασίας "κοινής δράσης" μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, γιατί πιστεύουμε ότι είναι θεμελιώδες για να κινηθούμε προς τα εμπρός και σε ότι αφορά τα big bata και τον τρόπο που κάνουμε τις κλινικές μελέτες. Και έχει αλλάξει αυτός ο τρόπος όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα διαθέσιμα".

Απαντώντας σε ερώτηση του iatropedia , ο κ. Moller απάντησε σχετικά με τη συνεργασία με το Ινστιτούτο BROAD… «Ξοδεύουμε σχεδόν 3 δισ. ευρώ ετησίως στο R&D, δηλαδή λιγότερο από το 1% αυτού που δαπανάται παγκοσμίως, ετησίως, στο R&D των Επιστημών Υγείας.

Και επίσης η ποσότητα των νέων πληροφοριών που παράγεται στις μέρες μας καθημερινά, συγκριτικά με πριν από 100 χρόνια, είναι πραγματικά συναρπαστική. Και είναι νομίζω λάθος προσέγγιση να υποθέτουμε ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να τα καταφέρει μόνος το, αφού ποτέ δεν μπορείς να έχει όλους του καλύτερους ειδικούς στην εταιρεία σου. Πρέπει να κάνει συνέργειες και συνεργασίες και το BROAD είναι ένα ινστιτούτο με παγκόσμια απήχηση και χαιρόμαστε που έχουμε αυτή τη συνεργασία μαζί του και που είναι ήδη τόσο παραγωγική σε προκλινικό επίπεδο».

Τον ρωτήσαμε εξάλλου τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση, των συνεργασιών, με τα κέρδη…

Όπως μας απάντησε, «βέβαια υπάρχουν νομικές συμφωνίες που καθορίζουν τον τρόπο κατανομής των κερδών που θα προκύψουν από αυτή τη συνεργασία αλλά το σημαντικό είναι ότι κάθε εταίρος θα συνεισφέρει στο τραπέζι της συνεργασίας κάτι που ο άλλος εταίρος δεν έχει».

Το αύριο είναι εδώ

Η Bayer επενδύει ώστε να απαντήσει σε σημαντικές ιατρικές ανάγκες με περισσότερα από 50 projects σε ανάπτυξη. Η εταιρία ενισχύει την παρουσία της στην ογκολογία, βασικός πυλώνας για τη μελλοντική ανάπτυξη, με την κυκλοφορία νέων προϊόντων, ισχυρό πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης και μια νέα συνεργασία με την Loxo Oncology. Πρωτοπορεί στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ στοχεύει στην έγκριση του rivaroxaban σε ακόμη περισσότερες ενδείξεις και την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων αναστολής του παράγοντα XI. Εξάλλου, αναπτύσσει περαιτέρω το πορτφόλιο προϊόντων για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρικές παθήσεις και άλλες κλασικές καρδιαγγειακές παθήσεις
Συνεχίζει την ανάπτυξη στη γυναικολογία με την κλινική ανάπτυξη έξι νέων προϊόντων για ινομυώματα της μήτρας και ενδομητρίωση.

«Η στοχευμένη στρατηγική μας, μας καθιστά άρτια προετοιμασμένους να αναπτύξουμε καινοτόμες λύσεις για τους ασθενείς, παρά το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον», δήλωσε ο Dieter Weinand, Πρόεδρος του Τομέα Φαρμάκων και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bayer AG. «Έχουμε ένα δυνατό πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 50 projects και ένα σημαντικό όγκο πολλά υποσχόμενων ουσιών που θα οδηγήσει την ανάπτυξη, προσφέροντας σημαντικές καινοτομίες για τους ασθενείς και προσθέτοντας παράλληλα αξία για την κοινωνία.»

Ογκολογία: Στρατηγικές συνέργειες και Νέες Καινοτομίες

«Η ογκολογία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για τη Bayer. Με τέσσερις θεραπείες σε οκτώ εγκεκριμένες ενδείξεις, ένα προχωρημένο πρόγραμμα ανάπτυξης καθώς και με την στοχευμένη αλλά και διαφοροποιημένη αναπτυξιακή στρατηγική μας, από το 2018 θα είμαστε σε θέση να εξελίξουμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των θεραπειών για τον καρκίνο», δήλωσε ο Robert LaCaze, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής του Τμήματος Ογκολογίας στη Bayer. «Οι ασθενείς βρίσκονται στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε, είναι ο λόγος που προσπαθούμε καθημερινά να αναπτύσσουμε αποτελεσματικές θεραπείες που θα βελτιώνουν τη ζωή τους, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να τις θέτουμε στη διάθεσή τους το συντομότερο δυνατό».

Η φετινή αναδιαμόρφωση του Τμήματος Ογκολογίας, καθιστά δυνατή μια ταχεία και ολοκληρωμένη προσέγγιση ανακάλυψης, ανάπτυξης και διάθεσης νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η Bayer εστιάζει την ερευνητική της δραστηριότητα σε κορυφαίες καινοτομίες που εντάσσονται στους ακόλουθους τομείς: της σηματοδότησης δημιουργίας όγκου, των συζευγμάτων φαρμάκων-αντισωμάτων (ADCs), των συζευγμάτων στοχευμένου θορίου (TTC) και της ανοσο-ογκολογίας.

Στον τομέα της σηματοδότησης δημιουργίας όγκου η εταιρεία αναπτύσσει μικρά μόρια που θα στοχεύουν στις σημαντικές οδούς ενδοκυτταρικής σηματοδότησης του όγκου, οι οποίες ευθύνονται για την ανάπτυξη και την επιβίωση του καρκίνου σε σαφώς καθορισμένους πληθυσμούς ασθενών (στρατηγική βιοδεικτών).  Στην Ανοσο-Ογκολογία, η εταιρία αναπτύσσει την επόμενη γενιά θεραπευτικών αγωγών που απευθύνονται ειδικά στις ανάγκες των ασθενών που δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες ανοσοθεραπείες.

«Επενδύουμε στην έρευνα εντός του οργανισμού, ενώ συμπληρώνουμε τη στρατηγική καινοτομίας μας με την επιχειρηματική στρατηγική ανάπτυξης, η οποία συμπεριλαμβάνει παραχωρήσεις αδειών για υποσχόμενες ενώσεις ή μικρότερες εξαγορές», δήλωσε ο Dieter Weinand. «Χτίζουμε αξιοποιώντας την καινοτομία τόσο μέσα στην εταιρία, όσο και μαζί με εξωτερικούς εταίρους , με γνώμονα την αριστεία. Αυτό θα μας επιτρέψει να παρέχουμε μέγιστη αξία για τους ασθενείς και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη».

Στρατηγικές συνεργασίες

Η στρατηγική συμμαχία μεταξύ της Bayer και του Broad Institute του MIT και του Harvard, Cambridge, MA, ΗΠΑ αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της βιομηχανίας και ενός ακαδημαϊκού ερευνητικού κέντρου που ενώνει συμπληρωματικές δυνάμεις οδηγώντας στην ιατρική καινοτομία. Η Bayer και το Broad Institute έχουν συνάψει μια στρατηγική συμμαχία στον τομέα της ογκογονιδιωματικής και της ανακάλυψης φαρμάκων, η οποία έλαβε πενταετή παράταση και θα διαρκέσει μέχρι το 2023. Στόχος είναι να βρεθούν και να αναπτυχθούν από κοινού θεραπευτικοί παράγοντες που θα στοχεύουν επιλεκτικά στις μεταβολές του γονιδιώματος του καρκίνου.

Επιπλέον, η Bayer έχει ξεκινήσει μια αποκλειστική παγκόσμια συνεργασία με την Loxo Oncology, Inc., μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Stamford, Connecticut, ΗΠΑ, για την ανάπτυξη και εμπορική διάθεση της λαροτρεκτινίνης (LOXO-101) και του παράγοντα LOXO-195.

«Οι συνεργασίες με το Broad Institute και την Loxo Oncology αποτελούν σταθμούς ορόσημα στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην ογκολογία και να υπογραμμίσουμε τη δέσμευσή μας σε αυτόν τον θεραπευτικό τομέα», δήλωσε ο Robert LaCaze. «Η καινοτόμος προσέγγιση της Loxo Oncology συμπληρώνει το πρόγραμμα της ογκολογίας της Bayer με ιδιαίτερες ενώσεις σε διαφορετικές θεραπευτικές μεθόδους, οι οποίες αναπτύσσονται για να κάνουν σημαντική διαφορά σε ασθενείς που πάσχουν από διάφορα είδη καρκίνου».

Καρδιαγγειακές παθήσεις

«Η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τη δημόσια υγεία και για αυτό είναι σημαντικό να βρεθούν νέες, αποτελεσματικότερες θεραπευτικές επιλογές», δήλωσε ο Dr. Joerg Moeller, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Τομέα Φαρμάκων της Bayer AG και Επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης. «Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις. Εμείς δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε τους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες που μπορούν πιθανώς να τους σώσουν τη ζωή και να τους βοηθήσουν να διατηρήσουν μια καλή ποιότητα ζωής.»

Η εταιρία εντείνει τις προσπάθειές της στην εξεύρεση λύσεων για την πρόληψη του εγκεφαλικού, της αρτηριακής και φλεβικής θρομβοεμβολής, καθώς και των καρδιαγγειακών παθήσεων μέσω της επέκτασης των ενδείξεων για τον αναστολέα του παράγοντα Xa, ριβεροξαμπάνη. Μάλιστα έχει υποβάλει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ώστε να λάβει άδεια για την εμπορική διάθεση της χαμηλής δόσης της ριβεροξαμπάνης σε συνδυασμό με τη χορήγηση ασπιρίνης για τη θεραπεία ασθενών με στεφανιαία νόσο ή περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD).

Παράλληλα, ερευνά την επόμενη γενιά αντιπηκτικών, συμπεριλαμβανομένων σκευασμάτων που στοχεύουν τον παράγοντα XI (FXI). Ο παράγοντας FXI ενδέχεται να μπορεί να αποτελέσει αντιθρομβωτική θεραπεία με ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, όσο αφορά στην αιμορραγία και να προσφέρει μια εναλλακτική για τη θεραπεία ασθενών που επί του παρόντος δεν έχουν άλλες κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί ακόμα μια ένδειξη, στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων, που απαιτεί μεγάλη προσοχή. Η Bayer απαντά σε αυτή την ανάγκη με πολλά σκευάσματα, τα οποία διέπουν όλα τα στάδια κλινικής ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου της. Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 26 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Η νόσος φέρεται να σημειώνει αυξητικές τάσεις, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των θανατηφόρων περιστατικών εμφράγματος του μυοκαρδίου και της γήρανσης του πληθυσμού. Το Vericiguat, ένας υπό έρευνα διεγέρτης της διαλυτής γουανυλικής κυκλάσης (sGC) που αναπτύσσει η εταιρεία σε συνεργασία με τη Merck & Co. / MSD Sharp & Dohme, είναι το πλέον εξελιγμένο από τα υπό διερεύνηση σκευάσματα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση διερεύνησης στο πλαίσιο κλινικού προγράμματος Φάσης ΙΙΙ σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και μειωμένο κλάσμα εξώθησης. Με τον μερικό αγωνιστή αδενοσίνης Α1, neladenoson bialanate και ένα αναστολέα της χυμάσης, η Bayer διαθέτει επίσης δύο επιπλέον παράγοντες για την καρδιακή ανεπάρκεια σε κλινική φάση ΙΙ, ενώ και άλλοι παράγοντες βρίσκονται σε πρώιμη κλινική και προκλινική φάση.

Η διαβητική νεφροπάθεια είναι ακόμα μια επιβλαβής καρδιαγγειακή νόσος, η οποία εμφανίζεται στο 20% έως 30% όλων των διαβητικών. Η αυξανόμενη εμφάνιση του διαβήτη έχει αυξήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα, με 425 εκατομμύρια ανθρώπους να επηρεάζονται παγκοσμίως. Η φινερενόνη είναι ένας νέος μη στεροειδής αναστολέας του υποδοχέα αλατονκορτικοειδούς (MR), που λαμβάνεται από το στόμα και βρίσκεται σε στάδιο κλινικής ανάπτυξης Φάσης ΙΙΙ. Στόχος της φινερενόνης είναι να εμποδίσει τις επιβλαβείς επιδράσεις της υπερδραστηριότητας του MR.

Άπνοια

Η Bayer διερευνά επίσης νέους πειραματικούς παράγοντες που αντιμετωπίζουν παρακείμενες ενδείξεις όπως η αποφρακτική άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η άπνοια είναι μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου, όπου η αναπνοή σταματά και ξανα-ξεκινάει επανειλημμένα. Η κάθε παύση αναπνοής μπορεί να διαρκέσει από 20 έως 40 δευτερόλεπτα και αυτό μπορεί να συμβεί 30 φορές ή και περισσότερες μέσα σε μία ώρα. Ως αποτέλεσμα, η ποιότητα του ύπνου δεν είναι ικανοποιητική, γεγονός που προκαλεί μεγαλύτερη κούραση στους πάσχοντες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η άπνοια είναι η κύρια αιτία υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χωρίς θεραπεία, η αποφρακτική άπνοια μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τις καρδιαγγειακές διαταραχές.

Αντιμετώπιση της μεγάλης ιατρικής ανάγκης στη γυναικολογία

Οι προσπάθειες γυναικολογικής έρευνας της Bayer επικεντρώνονται στην εξεύρεση νέων θεραπευτικών επιλογών για γυναικολογικές παθήσεις που χρήζουν ουσιαστικής ιατρικής προσοχής, όπως είναι τα ινομυώματα της μήτρας και η ενδομητρίωση, και πλήττουν μεγάλο αριθμό γυναικών. Τα ινομυώματα της μήτρας είναι τα πιο κοινά καλοήθη γυναικολογικά νεοπλάσματα τα οποία εμφανίζονται σε γυναίκες που βρίσκονται σε γόνιμη ηλικία. Συχνά χαρακτηρίζονται από βαριά αιμορραγία κατά την εμμηνόρροια, πόνο και άλλα συμπτώματα.

«Παρόλο που τα ινομυώματα της μήτρας και η ενδομητρίωση επηρεάζουν την καθημερινότητα των γυναικών, οι υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές δεν είναι ικανοποιητικές», δήλωσε ο Δρ. Joerg Moeller. «Είναι φιλόδοξος στόχος μας οι προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα να οδηγήσουν σε θεραπείες που θα καθιστούν δυνατό τον έλεγχο των συμπτωμάτων ή την καταπολέμηση των αιτίων και κατά συνέπεια θα βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής για τις γυναίκες που έχουν αυτά τα συμπτώματα».

Το πρόγραμμα της Bayer στον τομέα της γυναικολογίας περιλαμβάνει την μελέτη διάφορων ενώσεων, οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια προκλινικής και κλινικής ανάπτυξης. Το Vilaprisan είναι ένας καινοτόμος εκλεκτικός ρυθμιστής υποδοχέας προγεστερόνης (SPRM) της Bayer που λαμβάνεται από το στόμα, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε στάδιο κλινικής μελέτης φάσης ΙΙΙ, με το πρόγραμμα ASTEROID το οποίο μελετά γυναίκες που πάσχουν από ινομυώματα της μήτρας. Το Vilaprisan ενδέχεται να καταστήσει δυνατή την αποτελεσματική μακροχρόνια θεραπεία των ινομυωμάτων της μήτρας.

Επιπλέον, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε πρώιμη κλινική ανάπτυξη και έξι πειραματικές ενώσεις για την ενδομητρίωση, όπως είναι ο μη ορμονικός αναστολέας AKR1C3. Σε προκλινικά μοντέλα, παρατηρήθηκε μείωση του μεγέθους της αλλοίωσης και μείωση των φλεγμονών χωρίς επίδραση στην λειτουργία των ωοθηκών και χωρίς αλλαγές στα συστημικά επίπεδα των οιστρογόνων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν