Διάκριση του Σταύρου Δέμου ως πρωτεργάτη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

  • Ρούλα Τσουλέα
DEMO
Ο Σταύρος Δέμος άρχισε την δραστηριότητά του από ένα φαρμακείο. Το 1965 ίδρυσε την DEMO.

Ως πρωτεργάτης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας διακρίθηκε ο κ. Σταύρος Δέμος, ιδρυτής της DEMO, για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη του κλάδου. Η βράβευσή του έγινε στο πλαίσιο επετειακής εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) με τίτλο «90 χρόνια ελληνικό φάρμακο».

Κατά την παραλαβή της τιμητικής πλακέτας, η κυρία Δήμητρα Δέμου, συνιδρύτρια της DEMO, εκπροσωπώντας και τον σύζυγό της Σταύρο Δέμο, αναφέρθηκε στο όραμα που τους ώθησε να δημιουργήσουν την εταιρεία. Μίλησε επίσης για τα εμπόδια που αντιμετώπισαν, αλλά δεν τους αποθάρρυναν στιγμή. Εξέφρασε την ευχή η ιστορία τους να αποτελέσει έμπνευση για τους νέους ανθρώπους «να κυνηγούν τα όνειρά τους και να εργάζονται σκληρά, ώστε να φτιάξουν οι ίδιοι την τύχη τους».

Αρκάς στην καταγωγή και με σπουδές στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς και τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Σταύρος Δέμος άρχισε τη δραστηριότητά του από ένα φαρμακείο στου Παπάγου.

Το 1965 προχώρησε στην ίδρυση της φαρμακοβιομηχανίας DEMO. Αν και φρόντιζε ο μηχανολογικός εξοπλισμός των παραγωγικών μονάδων να συμβαδίζει με την εποχή, η προσέγγισή του ήταν πάντα ανθρωποκεντρική.

Από το λειτουργικό κομμάτι της διαδικασίας, αναγνωρίζοντας πως «οι βιομηχανίες δεν είναι του κτήτορα, που έφτιαξε τους τοίχους, ανήκουν στους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτές», ως την εταιρική αποστολή για παραγωγή ποιοτικών φαρμάκων που θα συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ανά τον κόσμο.

Εξάγεται το 80% της παραγωγής

Η DEMO είναι έως και σήμερα συνεπής στον ίδιο κώδικα αξιών. Πλέον, η εταιρεία αποτελεί μία από τις κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες ενεσίμων διεθνώς. Αποτελεί επίσης τον μεγαλύτερο προμηθευτή των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας επί  περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Η εταιρεία εξάγει το 80% της παραγωγής της σε 85 χώρες του κόσμου. Από το 2021 εκπονεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ, αξίας άνω των 350 εκατομμυρίων ευρώ. Με διάρκεια έως το 2027, το πρόγραμμα κινείται στους στρατηγικούς άξονες:

  • Της έρευνας & ανάπτυξης
  • Της παραγωγής πρώτων υλών & βιοτεχνολογικών φαρμάκων

Εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας διεθνώς, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας.