Bayer Ελλάς: Υποστήριξη του ΕΣΥ μέσω της πρωτοβουλίας HealthCare Accelerator

  • Ρούλα Τσουλέα
Bayer Ελλάς
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε ορίζοντα τριών ετών και συμπεριλαμβάνει από παροχή υποτροφιών και υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων έως συνεργασία με φορείς ασθενών για την παροχή ενημέρωσης γύρω από την κλινική έρευνα

Μια νέα πρωτοβουλία για την υποστήριξη και ενδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας, ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Bayer Ελλάς. Πρόκειται για το πρόγραμμα HealthCare Accelerator, το οποίο αφορά δράσεις στους τομείς της ιατρικής εκπαίδευσης, της κλινικής πρακτικής και της κλινικής έρευνας.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, οι δράσεις θα εφαρμοστούν σε ορίζοντα τριών ετών και συμπεριλαμβάνουν:

Στην ιατρική εκπαίδευση

  • Παροχή υποτροφιών μέσω του προγράμματος Bayer Foundation Scientific Fellowships.
  • Συμμετοχή σε Ημέρες Καριέρας πανεπιστημίων για τη γνωριμία των φοιτητών με τον χώρο του φαρμάκου και της κλινικής έρευνας σε αυτόν. Συνεργασία με κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.
  • Ενημέρωση των φοιτητών για την κλινική έρευνα και τη σημασία των ορθών πρακτικών σε αυτή.

Σκοπός των δράσεων είναι η ενημέρωση και κινητοποίηση των φοιτητών Ιατρικής και Νοσηλευτικής, και των υπολοίπων επιστημών υγείας, για την αξία της κλινικής έρευνας και τους πιθανούς ορίζοντες καριέρας σε αυτή. Επιπλέον, είναι η παροχή των απαιτούμενων εφοδίων προκειμένου να πετύχουν σε αυτήν.

Στην κλινική πρακτική

  • Την υποστήριξη της ανάπτυξης καινοτόμων εφαρμογών για την εξ αποστάσεως διάγνωση και διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, αλλά και τo διάλογο γύρω από την ενσωμάτωση αυτών στο σύστημα υγείας.
  • Την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη εφαρμογών και καινοτόμων λύσεων στον τομέα της Υγείας μέσω του προγράμματος Level-Up.
  • Τη δημιουργία εκστρατειών ενημέρωσης των ασθενών γύρω από την ασφαλή χρήση των φαρμάκων.

Η κλινική πρακτική εμπεριέχει τον ρόλο και τις πρακτικές του ιατρού, τον ρόλο του ασθενούς αλλά και την επικοινωνία μεταξύ τους. Το Healthcare Accelerator στοχεύει στην αναβάθμιση της κλινικής πρακτικής μέσω:

  • Της ενδυνάμωσης των επαγγελματιών υγείας με καινοτόμες τεχνολογίες, που επιτρέπουν την εξέλιξη της παρεχόμενης φροντίδας
  • Της ενημέρωσης των ασθενών

Στην κλινική έρευνα

  • Την υποστήριξη προγραμμάτων για την ενημέρωση και στην εκπαίδευση των επιστημόνων υγείας σχετικά με τις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής και τη διεξαγωγή κλινικών μελετών.
  • Τη συνεργασία με φορείς ασθενών για την παροχή ενημέρωσης γύρω από την κλινική έρευνα.
  • Την ανάπτυξη διαλόγου γύρω από τις εξελίξεις και «καλές πρακτικές» στην κλινική έρευνα.

Η κλινική έρευνα αποτελεί το θεμέλιο για την βελτίωση της υγείας και την παράταση της ζωής των ασθενών. Αποτελεί επίσης αναπτυξιακό παράγοντα για την ελληνική οικονομία. Το Healthcare Accelerator έχει ως στόχο τη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας και του υγειονομικού προσωπικού που ασχολείται με την κλινική έρευνα. Στοχεύει επίσης στην ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τη σημασία και την εφαρμογή των κλινικών μελετών. Ταυτοχρόνως, αποσκοπεί στη βελτίωση της κλινικής έρευνας και στην προαγωγή του πλαισίου στο οποίο εφαρμόζεται.

Καινοτόμο και αποδοτικό σύστημα Υγείας

«Μέσω της νέας πρωτοβουλίας της Bayer Ελλάς, HealthCare Accelerator, δημιουργούμε ένα οικοσύστημα με στόχο τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τους ασθενείς του σήμερα και του αύριο, σε ένα καινοτόμο και αποδοτικό σύστημα Υγείας στην Ελλάδα», δήλωσε ο κύριος Andreas Pollner, Διευθύνων Σύμβουλος της Bayer Ελλάς.

Όπως είπε, η ιατρική εκπαίδευση, η κλινική πρακτική και η κλινική έρευνα αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της φροντίδας των ασθενών σε κάθε σύστημα υγείας. «Η άρτια ιατρική εκπαίδευση προετοιμάζει του επαγγελματίες υγείας του αύριο», τόνισε. «Η βελτίωση της κλινικής πρακτικής οδηγεί σε ένα ασθενοκεντρικό και αποδοτικό σύστημα υγείας, ενώ η κλινική έρευνα βοηθά στην εξέλιξη της φροντίδας για τους μελλοντικούς ασθενείς».

Παρά την άμεση συσχέτιση μεταξύ τους, όμως, οι τομείς της εκπαίδευσης, της πρακτικής και της έρευνας νοούνται ακόμα ως ξεχωριστά πεδία δραστηριότητας  «χωρίς να αναπτύσσονται οι βέλτιστες συνέργειες εντός του ελληνικού συστήματος υγείας και εκπαίδευσης».

 

Στη φωτογραφία (από αριστερά προς τα δεξιά): Θανάσης Κώτσανης, ιατρικός διευθυντής της Bayer Ελλάς & επικεφαλής του Ιατρικού cluster Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Μολδαβίας, Andreas Pollner, διευθύνων σύμβουλος της Bayer Ελλάς, Σόνια Μουσαβερέ, επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας Bayer Ελλάς, Γεώργιος Καλαμίτσης, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Ηλίας Κοντούδης, επικεφαλής Τμήματος Market Access της Bayer Ελλάς