Προστατίτιδα (μη βακτηριακή)*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Η άσηπτος φλεγμονή (χρονία), του προστατικού αδένα ονομάζεται προστατίτιδα μη βακτηριακή.

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Η μη βακτηριακή προστατίτιδα είναι φλεγμονή χωρίς μικροβιακό παράγοντα. Έχουν ενοχοποιηθεί μύκητες, παράσιτα (τριχομονάδες), ιοί, και διάφοροι πιθανοί  χημικοί παράγοντες. Η πρωκτική επαφή στον άνδρα, όπως και κακώσεις της περιοχής, ενοχοποιούνται για την μη βακτηριακή προστατίτιδα. 

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Είναι συχνή σε ενήλικες  άνδρες.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος- Συμπτώματα

 

Συμπτώματα όπως πόνος υπερηβικά, στο περίνεο (περιοχή από το τέλος των όρχεων έως των πρωκτό), στο όσχεο και την ουρήθρα, είναι τα συχνότερα που εμφανίζονται. Δυσουρία, αιματουρία, συχνοουρία και αίμα στο σπέρμα μπορεί επίσης να εμφανιστούν.

 

 

Διάγνωση της νόσου – εξετάσεις

 

Η καλή και εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση, με σύγχρονο λήψη λεπτομερούς ιστορικού συμβάλλουν σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Ο προστάτης είναι διογκωμένος και ευαίσθητος. Αξονική και μαγνητική τομογραφία όπως επίσης και μικροβιολογικές εξετάσεις (ουροκαλλιέργεια, σπερμοδιάγραμμα), είναι καθοριστικής σημασίας.

 

 

Ποιες είναι η επιπλοκές

 

Συνήθως η προστατίτιδα δημιουργεί προβλήματα στην ούρηση, όπως δυσουρία ή συχνουρία.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Η χορήγηση αντιβιοτικών αν και συνήθως δε βρίσκεται μικροβιακός παράγοντας συνιστάται : Αδρενεργικοί – α blockers χρησιμοποιούνται για τη μυοχάλαση του προστάτη. Σε σπάνιες περιπτώσεις η διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη ενδείκνυται. 

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

 

Ο μη ερεθισμός ή τραυματισμός της προστατικής περιοχής περιορίζει την πιθανότητα εμφανίσεως της νόσου.

 

Αρχοντάκης Αθανάσιος, Ουρολόγος

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν