Πολύποδες παχέως εντέρου*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Η ύπαρξη εκβλαστήσεων (μικρά ογκίδια) στη βλεννώδη στοιβάδα (εσωτερική επιφάνεια του εντέρου) του παχέους εντέρου ονομάζεται πολύποδας παχέους εντέρου». Υπάρχουν δύο είδη πολύποδα του εντέρου : οι αδενωματώδεις πολύποδες και οι υπερπλαστικοί πολύποδες.

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Τα αίτια των κακοηθειών είναι άγνωστα.

 

Οι αδενωματώδεις πολύποδες συχνά εξελίσσονται σε καρκίνο, σε αντίθεση με τους υπερπλαστικούς πολύποδες που συνήθως δεν εξελίσσονται. Το μέγεθος του πολύποδα παίζει σημαντικό ρόλο στο αν θα εξελιχθεί σε καρκίνο ή όχι. Μικροί πολύποδες (κάτω από 1 εκ.) συνήθως δεν εξελίσσονται σε καρκίνο. Υπάρχουν καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν τη πολυποδίαση στο παχύ έντερο όπως το λαχνωτό αδένωμα, το σύνδρομο Gardner, το σύνδρομο Lynch, και το σύνδρομο Peutz – Jehgers.  

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Η πολυποδίαση του παχέους εντέρου, έχει κληρονομικό χαρακτήρα και παρατηρείται κυρίως στους ενήλικες και στα δυο φύλα 

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος- Συμπτώματα

 

Αν και στην αρχή δεν υπάρχουν συμπτώματα, ήπιο άλγος στη κοιλιά, αίμα στα κόπρανα και δυσκολία στην αφόδευση (δυσκοιλιότητα), είναι συμπτώματα που παρατηρούνται.

 

 

Διάγνωση της νόσου – εξετάσεις

 

Η καλή και εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση, με σύγχρονο λήψη λεπτομερούς ιστορικού συμβάλλουν σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Εξετάσεις όπως κολονοσκόπηση και σιγμοειδοσκόπηση είναι απαραίτητες για τη διάγνωση της νόσου. Αξονική και μαγνητική τομογραφία όπως και μικροβιολογικές εξετάσεις θα βοηθήσουν περεταίρω.

 

 

Ποιες είναι η επιπλοκές

 

Οι επιπλοκές μπορεί να είναι ανάπτυξη καρκίνου – κακοήθειας.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Η αξιολόγηση από το θεράποντα ιατρό θα καθορίσει περαιτέρω την χειρουργική αφαίρεση ή μη των πολυπόδων.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

 

Η εμφάνιση κοπράνων σκούρου χρώματος (σαν την πίσσα), ή αιμορραγίες με την αφόδευση, είναι συμπτώματα που πρέπει αμέσως να ληφθούν υπόψη και να επισκεφτείτε το θεράποντα ιατρό σας.

 

Καλαφάτης Ευάγγελος, Γαστρεντερολόγος

 

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν