Πλευρίτης*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Η φλεγμονή του υπεζωκότα (ανατομικό στοιχείο στον πνεύμονα) καλείται πλευρίτης.

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Ο πλευρίτης οφείλεται κυρίως σε λοιμώξεις της περιοχής. Η πιο συνήθης είναι η πνευμονία που μπορεί να οφείλεται σε μικροβιακό παράγοντα ή ιό. Η φυματίωση παλαιότερα ήταν ένα από τα αίτια της πλευρίτιδας. Καταστάσεις όπως τραυματισμοί και κολλαγονώσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα) μπορούν να δημιουργήσουν επίσης πλευρίτιδα.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Οι πλευρίτιδες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία και στα δύο φύλα.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

 

Τα κύρια συμπτώματα της πλευρίτιδας είναι ο πόνος στην περιοχή του θώρακα ο οποίος αυξάνει με το βήχα και τη βαθιά αναπνοή. Η συλλογή υγρού στους πλευροδιαφραγματικούς χώρους παρατηρείται συνήθως στις πλευρίτιδες. Στις περιπτώσεις αυτές συνυπάρχει ταχύπνοια (γρήγορη αναπνοή), βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Η κλινική εξέταση και η καλή λήψη του ιστορικού από τον ιατρό είναι σημαντικά για τη διάγνωση της νόσου. Οι ακτινογραφίες, η αξονική και μαγνητική τομογραφία, η παρακέντηση για τη συλλογή υγρού όπως και η βιοψία είναι συχνά οι εξετάσεις οι οποίες θα μας καθορίσουν καταρχήν την ύπαρξη πλευρίτιδας. Μικροβιολογικές εξετάσεις περαιτέρω καθορίζουν τη μορφή της θεραπείας.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 

Μια από τις βασικότερες επιπλοκές είναι η μεγάλη δυσκολία αναπνοής από την αυξημένη συλλογή πλευριτικού υγρού.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


Καταρχήν η παρακέντηση και αφαίρεση του πλευριτικού υγρού είναι η αρχή της θεραπείας. Σε περίπτωση μικροβιακής λοιμώδους πλευρίτιδας η χρήση αντιβιοτικών είναι επιβεβλημένη. Στις ιογενείς πλευρίτιδες η χρήση αντιβιοτικών δεν είναι απαραίτητη. Σημαντικής αξίας είναι οι φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις με στόχο την καλή αναπνευστική λειτουργία.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

 

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση της πλευρίτιδας είναι σημαντική για την αποφυγή επιπλοκών όπως η ατελεκτασία (συγκόλληση πλευρικών τοιχωμάτων πνευμόνων)

 

Σκούρας Βασίλειος, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν