Περιτονίτιδα*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Η περιτονίτιδα είναι μια φλεγμονή και των δύο πετάλων του περιτοναίου (περίσπλαχνο και περίτονο). Το περιτόναιο , καλύπτει τα κύτος της κοιλίας και τα σπλάχνα .Έχει έκταση περίπου 6 τετραγωνικά μέτρα και προσβάλλεται συχνά από φλεγμονές .

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Τα αίτια της περιτονίτιδας μπορεί να είναι η διάτρηση της σκωληκοειδούς απόφυσης ,η διάτρηση του έλκους του στόμαχου ,η νέκρωσης και ρήξη του έντερου, η ρήξη της χοληδόχου κύστης, η παγκρεατίτιδα κ.α.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Η περιτονίτιδα ως μια φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί , στα παιδιά και στους ενήλικες όπως επίσης και στα δύο φύλα.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

 

Επειδή συνήθως η περιτονίτιδα είναι αποτέλεσμα μιας άλλης πάθησης, πριν την εγκατάσταση της, θα προϋπάρξουν τα συμπτώματα της γενεσιουργού αίτιας τα οποία μπορεί να είναι τα εξής:

  • Πόνος συνεχής σε όλη την κοιλία ,
  • Έμετοι χολώδεις ,(κιτρινοπράσινο χρώμα)
  • Ειλεός παραλυτικός , (παράλυση του εντέρου)
  • Πυρετός από 38,70C και στην συνέχεια κατεβαίνει στο 36 0C
  • Ταχυπαλμία
  • Νηματοειδής σφυγμός
  • Ταχύπνοια

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Η κλινική εξέταση και η καλή λήψη του ιστορικού είναι σημαντική για τη διάγνωση της νόσου. Εξετάσεις όπως μικροβιολογικές (αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων άνω του 15000-20000 κ.ο.π) ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία βοηθούν στην τελική διάγνωση της νόσου.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 

Η περιτονίτιδα είναι η ίδια μία σοβαρή επιπλοκή. Σε περαιτέρω επιβάρυνση της νόσου μπορεί ο ασθενής να μεταπέσει σε σηπτικό SHOCK(καταπληξία).

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Η θεραπεία της περιτονίτιδας αποσκοπεί στην θεραπεία της γενεσιουργού αίτιας .Η χειρουργική διάνοιξη της περιτοναϊκής κοιλότητας για παροχέτευση και καθαρισμό της ,αποτελεί την βασικότερη θεραπευτική ενέργεια .

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

 

Η έγκαιρη κλινική εξέταση και η θεραπεία πιθανών καταστάσεων που μπορούν να δημιουργήσουν περιτονίτιδα, είναι οι καλύτερες ενέργειες για την προφύλαξη από την νόσο.

 

Γεωργαντάς Θεμιστοκλής, Χειρουργός

Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν