Παραρρινοκολπίτιδα*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Στην περιοχή της μύτης (ρίνα) υπάρχουν δύο κοιλότητες που ονομάζονται παραρρίνιοι κόλποι. Η φλεγμονή αυτών μικροβιακής, ιογενούς ή μυκητισιακής αιτιολογίας καλείται παραρρινοκολπίτιδα.

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι κοιλότητες με αέρα και στο τοίχωμα τους υπάρχει βλέννα στα πλαίσια της εφύγρανσης του αέρα. Κατά τη διάρκεια της αναπνευστικής λειτουργίας βακτηρίδια, μικρόβια, ιοί και μύκητες είναι δυνατόν να προκαλέσουν τοπική φλεγμονή της μεμβράνης των παραρρινίων κόλπων. Παράγοντες που την πυροδοτούν είναι κυρίως το κοινό κρυολόγημα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις μη μικροβιακής αιτιολογίας όπως η αλλεργική ρινίτιδα, λοιμώξεις των δοντιών κ.ά. που μπορεί να προκαλέσουν παραρρινοκολπίτιδα.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Η παραρρινοκολπίτιδα εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

 

Η παραρρινοκολπίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Τα κύρια συμπτώματα είναι δυσκολία στην αναπνοή, πυρετός, πονοκέφαλος, βήχας, μείωση της όσφρησης και πονόλαιμος. Η αύξηση των ρινικών εκκρίσεων στις παραρρινοκολπίτιδες είναι χαρακτηριστική.

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Η κλινική εξέταση είναι σημαντική για τη διάγνωση της νόσου. Εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία επίσης βοηθούν στον καθορισμό και την επέκταση της νόσου.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 

Είναι σημαντική η θέση των παραρρινίων κόλπων στην περιοχή. Φλεγμονή η οποία δεν θα ελεγχθεί και δεν αντιμετωπιστεί άμεσα είναι δυνατό να δημιουργήσει απόστημα, φλεγμονή κατ’επέκταση στο οστίτη ιστό (οστεομελίτιδα – κογχική κυτταρίτιδα κ.ά.).

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


Ανάλογα με το αίτιο η φαρμακευτική αγωγή στην πρώτη φάση με συνοδεία αποσυμφορητικών μύτης είναι δυνατόν να θεραπεύσουν την παραρρινοκολπίτιδα. Σε σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να γίνει χειρουργική αποσυμφόρηση και διάνοιξη των περιοχών. Ρινικοί πολύποδες και όχι ορθή ανατομική θέση του διαφράγματος είναι δυνατόν να δημιουργήσουν χρόνια μορφή παραρρινοκολπίτιδας.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

 

Η διατήρηση της τοπικής υγιεινής, η αποφυγή κρυολογημάτων και λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και η χρήση υγραντήρων κατά τη διάρκεια της νύχτας προφυλάσσουν τους ανθρώπους από την εμφάνιση της παραρρινοκολπίτιδας.

 

Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν