Νευρική ανορεξία*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Η σταδιακή ελάττωση της προσλαμβανομένης  τροφής (στερεά και υγρά), χωρίς κανένα οργανικό και παθολογικό αίτιο με αποτέλεσμα την απώλεια σωματικού βάρους κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα ονομάζεται νευρική ανορεξία.

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Τα αίτια που προκαλούν τη σοβαρή αυτή διαταραχή στη διατροφή είναι άγνωστα. Εάν και υπάρχουν κληρονομικές προδιαθέσεις, στοιχεία που αφορούν τη ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς όπως φοβία και χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση της νευρικής ανορεξίας.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Η νόσος εμφανίζεται συνήθως στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία. Στις γυναίκες εμφανίζεται περισσότερο από ότι στους άνδρες. Έχουν σημειωθεί θάνατοι, σε βαριά περιστατικά νευρικής ανορεξίας. Το οικογενειακό ιστορικό με ψυχικά τραύματα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας επιβαρύνουν την κατάσταση.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος- Συμπτώματα

 

Στα αρχικά στάδια η νόσος εμφανίζεται με μείωση της προσλαμβανόμενης τροφής και πολλές φορές, με δημιουργία εκούσιου εμετού (ο ασθενής προκαλεί ο ίδιος τον εμετό). Ακόμα, έχει παρατηρηθεί άτομα με νευρική ανορεξία να λαμβάνουν φάρμακα διουριτικά και υπακτικά για να μειώνουν το σωματικό τους βάρος. Γενικότερα, τα άτομα που πάσχουν από τροφική ανορεξία είναι καταθλιπτικά, με χαμηλή αρτηριακή πίεση, ξηροστομία και διακοπή της εμμήνου ρύσης.

 

 

Διάγνωση της νόσου – εξετάσεις

 

Η καλή και εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση, με σύγχρονο λήψη λεπτομερούς ιστορικού συμβάλλουν σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Είναι σημαντικό να αποκλειστούν παθολογικές καταστάσεις που μειώνουν το σωματικό βάρος (π.χ. κολίτιδα, ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Addison κλπ). Μικροβιολογικές και ουρολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητες στη διαγνωστική διαδικασία.

 

 

Ποιες είναι η επιπλοκές

 

Οι επιπλοκές μπορεί να παρατηρηθούν σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού . Καρδιακή δυσλειτουργία, οστεοπόρωση, αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές είναι τα συνήθη προβλήματα της νόσου.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Η αντιμετώπιση ατόμων με νευρική ανορεξία είναι πολύ δύσκολη και χρήζει τόσο ιατρικής όσο και ψυχολογικής υποστήριξης. Υπάρχουν περιπτώσεις που η ενδονοσοκομειακή αντιμετώπιση είναι αναγκαία.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

 

Η έγκυρη διάγνωση εισαγωγής στη νευρική ανορεξία με άμεση ψυχολογική υποστήριξη μειώνουν την εμφάνιση περεταίρω επιπλοκών.

 

 

Μοσχονάς Δημήτριος, Ψυχίατρος

Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν