Λιθίαση ουροδόχου κύστης (πέτρες)*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Με τον όρο λιθίαση ουροδόχου κύστης χαρακτηρίζουμε την κατάσταση εκείνη που ανευρίσκονται λίθοι (πέτρες) εντός της ουροδόχου κύστης. Η φύση των λίθων αυτών είναι τα ανόργανα στοιχεία.

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Ουρολογικές παθήσεις όπως προστατίτιδα, κυστικά εκκολπώματα, νευρογενής κύστη και επανειλημμένες ουρολοιμώξεις είναι δυνατόν να δημιουργήσουν τους λίθους.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Η λιθίαση της  ουροδόχου κύστης παρατηρείται κυρίως στους ενήλικους άντρες.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

 

Η ύπαρξη λίθων στην ουροδόχο κύστη καταρχήν είναι δυνατόν να δημιουργήσει συχνοουρία, αιματουρία (ούρα με αίμα) και πόνο στην ηβική περιοχή. Σε περίπτωση που λίθος ενσφηνωθεί στην ουρήθρα έχουμε δυσχέρεια στην ούρηση ή αδυναμία ούρησης. Σε σπάνιες περιπτώσεις φλεγμονή της περιοχής από τραυματισμό υπάρχει πυρετός και έντονη ανάγκη για ούρηση.

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Η κλινική εξέταση και η καλή λήψη του ιστορικού από τον ιατρό είναι σημαντικά για τη διάγνωση της νόσου. Οι ακτινογραφίες, η αξονική και μαγνητική τομογραφία, είναι δυνατόν να αποκαλύψουν την ύπαρξη των λίθων. Η κυστεοσκόπηση είναι μια ειδική εξέταση για την ανακάλυψη των λίθων και κάτω από ορισμένες συνθήκες είναι δυνατή η αφαίρεση αυτών. Οι μικροβιολογικές εξετάσεις και κυρίως οι εξετάσεις των ούρων μπορεί να καθορίσουν την ύπαρξη ή όχι βακτηρίων (ουρολοίμωξη). Η εξέταση του προστάτη είναι απαραίτητη για τον αποκλεισμό πιθανής διόγκωσης αυτού από προστατίτιδα ή άλλα αίτια.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 

Η απόφραξη της ουρήθρας, η ουρολοίμωξη και γενικότερα η δυσλειτουργία του ουροποιητικού συστήματος είναι οι κύριες επιπλοκές.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


Η αφαίρεση των λίθων (πετρών) στις περιπτώσεις που δημιουργούν πρόβλημα είναι επιβεβλημένη. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι πέτρες μπορεί να αποβληθούν μόνες τους κατά τη διάρκεια της ούρησης. Η φαρμακευτική αγωγή σε περίπτωση λοιμώξεως είναι επιβεβλημένη.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

 

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση των καταστάσεων εκείνων που μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης λίθων στην ουροδόχο κύστη είναι σημαντική για την αποφυγή των επιπλοκών (όπως επανειλημμένες ουρολοιμώξεις κλπ).

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν