Λεμφοίδημα*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

Είναι μια παθολογική συλλογή υγρού πλούσιου σε πρωτεΐνη στον υποδόριο ιστό λόγω διαταραχής της παροχέτευσης του λεμφικού δικτύου. Κυρίως επηρεάζονται τα άκρα μπορεί όμως να περιλαμβάνει το πρόσωπο τα γεννητικά όργανα και τον κορμό.

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

Κυρία αιτία είναι διαταραχές του λεμφικού ιστού κατά την γέννηση αλλά εμφανίζονται η γίνονται αντιληπτά μετά από πολλά χρόνια.

Υπάρχουν δυο κυρίες κατηγορίες, αυτές που οφείλονται σε γενετικές διαταραχές και τα δευτεροπαθή με τα λεμφοίδηματα που οφείλονται σε αποφράξεις η διηθήσεις του λεμφικού συστήματος που περιλαμβάνουν κακοήθιες ,φλεγμονές, παχυσαρκία ,τραύμα, καρδιακά αίτια κίρρωση(πυλαία υπέρταση) και από ιατρικές παρεμβάσεις παρότι τα αιτία είναι διαφορετικά η εξέλιξη είναι ίδια και δύσκολα ελέγχεται.

Σημαντική μορφή είναι αυτή που οφείλεται στο παράσιτα που προκαλεί την φιλαρίωση κυρίως ενδημεί στην Αφρική και την λένε Ελεφαντίαση.

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις


Το λεμφοίδημα είναι εξελισσόμενη και δύσκολα να ελεγχθεί. Όταν το λεμφοίδημα παραμένει για Πολλά χρόνια μπορεί να εξελιχθεί σε κακοήθες αγγειοσάρκωμα που λέγεται και Steward-treves Σύνδρομο. Πολύ συχνά μετά από εγχειρήσεις για καρκίνο μαστό εμφανίζεται οίδημα στο χέρι που ταλαιπωρεί τις γυναίκες.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Η προσπάθεια θεραπείας εστιάζεται στη θεραπεία του αιτίου ,και με φυσιοθεραπεία.

 

 

 

Παπαχαραλαμπους Μιχάλης

Ειδικός Παθολόγος

 

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν