Κύστη Baker*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Η κύστη Baker είναι μια κύστη η οποία υπάρχει στο οπίσθιο μέρος του γόνατος (ιγνυακή κοιλότητα) και αποτελεί μια χαλάρωση του αρθρικού θυλάκου προς την περιοχή αυτή. Η κύστη συνήθως έχει μέσα αρθρικό υγρό.

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Η παραπάνω κύστη μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμούς της περιοχής ή να σχετίζεται με καταστάσεις εκφυλιστικές (ηλικίες 50 έως 80 ετών) όπως η αρθρίτιδα του γόνατος.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Οι κύστεις μπορεί να εμφανιστούν και στα παιδιά και στους ενήλικες όπως επίσης και στα δύο φύλα.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

 

Όταν η κύστη Baker περιέχει αρθρικό υγρό και είναι ευμεγέθης προβάλει στο πίσω μέρος του γόνατος και προκαλεί δυσκολία στην κάμψη. Μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα όπως τοπικός πόνος, ευαισθησία στην πίεση και αντανάκλαση πόνου στη γαστροκνημία (γάμπα). Επειδή στην περιοχή της ιγνυακής κοιλότητας (πίσω μέρος του γόνατος) υπάρχουν αρτηρίες και φλέβες μπορεί να δημιουργήσει πίεση στα αγγεία αυτά με αποτέλεσμα θρομβοεμβολή περιφερική («βουλώνουν» τα αγγεία) με έντονη την κλινική εικόνα του πόνου και του μουδιάσματος στο κάτω άκρο. Είναι σημαντική η εξέταση των μηνίσκων καθότι περιφερικές βλάβες αυτών και κυρίως των οπισθίων κεράτων (στις πίσω πλευρές των μηνίσκων), μπορεί να δημιουργήσουν την αρχή μιας κύστης Baker (αρθροσκόπηση γόνατος).

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Η κλινική εξέταση είναι σημαντική για τη διάγνωση της νόσου. Εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία επίσης βοηθούν στην χαρτογράφηση της κύστης.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 

Οι βασικότερες επιπλοκές αφορούν την πίεση των αγγείων που υπάρχουν στην ιγνυακή κοιλότητα (πίσω μέρος του γόνατος).

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


Στις μικρές κύστεις Baker η θεραπεία είναι συντηρητική. Σε περίπτωση συνύπαρξης βλάβης των μηνίσκων συνιστάται αρθροσκοπική αποκατάσταση αυτών. Σε μεγάλες κύστες Baker η θεραπεία είναι χειρουργική. Η αφαίρεση της κύστης γίνεται με ειδική τεχνική λόγω της επικινδυνότητας της περιοχής (αγγεία και νεύρα).

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

 

Εφόσον η κύστη είναι μικρού μεγέθους η συχνή παρακολούθηση από τον ιατρό και η μη καταπόνηση της αρθρώσεως του γόνατος αποτελούν στοιχεία προφύλαξης για την κατάσταση.

 

 

Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.

 

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν