Ισχιαλγία*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Με τον όρο ισχιαλγία περιγράφεται η πίεση του ισχιακού νεύρου που έχει σαν αποτέλεσμα πόνο σε ένα από τα δύο κάτω άκρα. Το ισχιακό νεύρο είναι ένα πλέγμα νεύρων που ξεκινά από την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και καταλήγει σε κλάδους νεύρων στο κάτω άκρο όπως το κνημιαίο και περονιαίο νεύρο.

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Η πίεση των νευρικών ριζών που αποτελούν το ισχιακό νεύρο σε όλη τη διαδρομή του από την έξοδο στη σπονδυλική στήλη έως το τέλος του άκρου ποδός (τα δάκτυλα) είναι η αιτία της ισχιαλγίας. Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (πλαγία), η σπονδυλολίσθηση, οι κακώσεις στη λεκάνη, το σύνδρομο του απιοειδούς μυός και όγκοι στη περιοχή  αποτελούν τις καταστάσεις εκείνες που μπορούν να δημιουργήσουν πίεση στο ισχιακό νεύρο.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις στις ηλικίες μεταξύ των  30 έως 60 ετών και στα δύο φύλλα.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

 

Η ασθένεια εκδηλώνεται  με πόνο στα κάτω άκρα (γλουτούς, πόδια , γάμπες, δάκτυλα άκρου ποδός). Επίσης μπορεί να προκαλέσει αισθητικά προβλήματα (μούδιασμα) στις παραπάνω περιοχές . Η εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων ενισχύεται  με το φτέρνισμα και το βήχα. Στις κινήσεις της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (μέση) τα συμπτώματα επιδεινώνονται και ο ασθενείς αισθάνεται ανακούφιση με κλίση σώματος προς τα μπροστά ή πλάγια. 

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Η κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό αποτελεί τη βάση για τη διάγνωση της νόσου. Σημαντικής αξίας για τη διάγνωση είναι εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία καθώς και ηλεκτρομυογράφημα. Μικροβιολογικές και ορολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνουν για να αποκλειστούν τυχόν παθήσεις ειδικού τύπου (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα κλπ) . Ο αποκλεισμός πιθανόν ογκολογικών καταστάσεων πρέπει να γίνεται με αντίστοιχες εξετάσεις όπως ηλεκτροφόριση λευκωμάτων και άλλες.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 

Λόγω της πίεσης των νευρικών στοιχείων (ισχιακό  νεύρο) είναι δυνατό να υπάρξουν προβλήματα όπως η νευροαπραξία (παροδική διακοπή της λειτουργίας του νεύρου ).   

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Η αρχική θεραπεία πρέπει να είναι συντηρητική. Συνίσταται ανάπαυση, λήψη αντιφλεγμονωδών μη στεροειδών, φυσικοθεραπεία και αποχή από κάθε αθλητική δραστηριότητα. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν χρειάζεται εξέταση από ειδικό ιατρό και υπάρχει πιθανότητα χειρουργικής θεραπείας (αποσυμπίεση του νεύρου). Υπάρχουν συμπτώματα όπως η αδυναμία κίνησης του άκρου ποδός που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για επείγουσα ιατρική εξέταση.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

 

Η διατήρηση της φυσικής καταστάσεως του ανθρωπίνου σώματος όπως και η αποφυγή ακραίων δραστηριοτήτων (σήκωμα μεγάλου βάρους κλπ) αποτελούν τις καλύτερες συμβουλές για την προφύλαξη από τη νόσο.

 

 

Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.

 

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν