Ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Η υγιής καρδιά λειτουργεί ως αντλία η οποία μπορεί να εξωθήσει αίμα σε όλα τα μέρη του σώματος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για τους ασθενείς των οποίων η καρδιά  δεν μπορεί πλέον να αντλήσει αίμα σε ρυθμό ανάλογο με τις απαιτήσεις του οργανισμού λόγω μειωμένης παροχής αίματος στον καρδιακό μυ (ισχαιμία).

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

  • Στεφανιαία νόσος
  • Έμφραγμα του μυοκαρδίου

 

Παράγοντες κινδύνου αποτελούν επίσης το θετικό κληρονομικό ιστορικό, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερίνη, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία.

 

 

Πώς εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα

 

Tα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Oιδήματα (πρήξιμο) στα κάτω άκρα
  • Αίσθημα δύσπνοιας
  • Εύκολη  κόπωση
  • Πρόσληψη βάρους,  ξηρός βήχας που σχετίζονται με την κατακράτηση υγρών
  • Αίσθημα παλμών ( φτερουγίσματα) λόγω ύπαρξης αρρυθμιών
  • Ζάλη, αίσθημα λιποθυμίας
  • Στηθαγχικά ενοχλήματα ( θωρακικό άλγος που εμφανίζεται κατά την άσκηση ή οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα καθώς επίσης και στην ανάπαυση ή μετά τα γεύματα)

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

H διάγνωση βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό ( συμπτώματα), στην φυσική εξέταση και σε άλλα τεστ όπως εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, υπέρηχος καρδιάς, δοκιμασία κόπωσης, στεφανιογραφία, αξονική στεφανιογραφία ,μαγνητική καρδιάς. Κάποιες φορές η μυοκαρδιακή βιοψία μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

H θεραπεία στοχεύει στην  αντιμετώπιση της στεφανιάιας νόσου, βελτιώνοντας την καρδιακή λειτουργία και μειώνοντας τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας. Οι ασθενείς συνήθως λαμβάνουν πολλαπλή φαρμακευτική αγωγή .Επίσης συστήνεται αλλαγή του τρόπου ζωής (μείωση στην καθημερινή πρόσληψη άλατος, διακοπή καπνίσματος, απώλεια βάρους). Σε μερικούς ασθενείς με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια τοποθετούνται ειδικές εμφυτεύσιμες συσκευές ( αμφικοιλιακοί βηματοδότες, εμφυτεύσιμοι καρδιομετατροπείς-απινιδωτές).Τελος σε κάποιους ασθενείς θεραπεία εκλογής αποτελούν  η τοποθέτηση stent, το by-pass και η μεταμόσχευση καρδιάς.  

 

 

Μανώλης Αθανάσιος Ι., Καρδιολόγος

Κουρεμένος Νικόλαος Ειδ. Καρδιολόγος

Ζαχαροπούλου Ιωάννα Ειδ. Καρδιολόγος

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν