Φαρυγγίτιδα*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Φλεγμονή του βλεννογόνου της φάρυγγα ποικίλης αιτιολογίας και βαρύτητας που μπορεί να συνδυάζεται με αμυγδαλίτιδα ή ρινίτιδα ή φαρυγγίτιδα.

 

Διακρίνεται σε οξεία και χρόνια ανάλογα με τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

 

Αποτελεί το συνηθέστερο αίτιο πονόλαιμου στους ενήλικες.

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Συνηθέστερα στα πλαίσια γενικότερης προσβολής του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος από μικρόβια ή ιούς.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Συνηθέστερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

 

 

Πώς εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα


Αίσθημα ξηρότητας ή καυσαλγίας στο λαιμό, πόνο κατά την κατάποση βήχα και πυρετό. Μπορεί να συνυπάρχει διόγκωση και των τραχηλικών λεμφαδένων.

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Κλινική εξέταση από ΩΡΛ ιατρό και ανάλογα με τη βαρύτητα της πιθανώς επιπλέον εργαστηριακές εξετάσεις, όπως γενική αίματος, δείκτες φλεγμονής, κλπ.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές


Κυρίως στις χρόνιες μορφές της νόσου όπου παρατηρούνται έντονα υποκειμενικά ενοχλήματα (πονόλαιμος, ξηρότητα, καυσαλγία) παρατεινόμενα για εβδομάδες ή και μήνες.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


Η θεραπεία είναι συνήθως συμπτωματική. Συνιστάται αποφυγή κόπωσης, παυσίπονα, τοπικά αντισηπτικά και αντιπυρετικά. Σε περίπτωση μικροβιακής φαρυγγίτιδας χορηγούνται αντιβιοτικά ευρέως φάσματος.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

 

Αντιμετώπιση των προδιαθεσικών παραγόντων όπως κάπνισμα, έκθεση σε σκόνη ή αλλεργιογόνα, Αν υπάρχουν προβλήματα από τη μύτη όπως σκολίωση ρινικού διαφράγματος, συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση τους.

 

 

Καλαμπαλίκης Ευθύμιος

Ωρορινολαρυγγολόγος

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν