Δυσανεξία στη λακτόζη*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Δυσανεξία στη λακτόζη ορίζεται η αδυναμία διάσπασης της λακτόζης σε γλυκόζη και γαλακτόζη στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Η λακτόζη είναι ο σημαντικότερος και ουσιαστικά ο αποκλειστικός υδατάνθρακας του γάλακτος. Η μοναδικότητα της λακτόζης έγκειται στο γεγονός ότι αυτή απαντάται μόνο στο γάλα και σε κανένα άλλο τρόφιμο.

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Οφείλεται αποκλειστικά σε ανεπάρκεια λακτάσης και έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση της λακτόζης. Το πρόβλημα αυτό είναι πρωτογενές(γενετικό) ή δευτερογενές.

 

Εμφανίζει μεγάλη συχνότητα σε χώρες της Άπω Ανατολής (90%) και στους Αφροαμερικανούς (80%).Η συχνότητα δυσανεξίας στη λακτόζη ποικίλλει στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο γενικός κανόνας είναι ότι η συχνότητα είναι μικρότερη (2-8%) στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά και μεγαλύτερη στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (15-75%). Στη χώρα μας η συχνότητα εμφάνισης δυσανεξίας στη λακτόζη μεγαλώνει με την ηλικία και κυμαίνεται από το 8 έως το 75%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέγιστη παραγωγή λακτάσης παρατηρείται τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής και μειώνεται στην συνέχεια. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλοι μας ,κάποια στιγμή της ζωής μας , θα εμφανίσουμε μία ηπιότερη ή σοβαρότερη μορφή δυσανεξίας στη λακτόζη.

 

Λόγω έλλειψης της λακτάσης η λακτόζη δεν υδρολύεται σε γαλακτόζη και γλυκοζη στο λεπτό εντερο και φθάνει στο παχύ έντερο (κόλον) όπου τα βακτηρίδια που υπάρχουν φυσιολογικά εκεί μετατρέπουν την λακτοζη σε Διοξείδιο του άνθρακα αέρια υδρογόνου και λιπαρά οξέα .με απτελεσμα ενοχληματικά συμπτώματα όπως η δίαροια διάχυτα κοιλιακά άλγη(κολικοί),φούσκωμα και παραγωγή αερίων.

 

 

Πώς εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα


Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως 30 εώς 60 λεπτά μετα την κατανάλωση γάλακτος αγελάδας. Τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη ποικίλλουν και σχετίζονται με την ποσότητα της λακτόζης που καταναλώθηκε.

 

Υπάρχουν άτομα που έχουν δυνατότητα πέψης μικρών ποσοτήτων λακτόζης και άλλα με μηδενική ανοχή σε αυτή. Σε ήπιες περιπτώσεις, παρατηρούνται μικρά φουσκώματα και σε ακραίες περιπτώσεις, παρατηρούνται κοιλιακά άλγη, κράμπες και διάρροια. Γουργουρητά εμετοι. Καμιά φορά άτομα που ποτέ δεν είχαν πρόβλημα με το γάλα η τα παράγωγά του ξαφνικά εμφανίζουν συμπτώματα δυσανεξίας αυτό είναι σύνηθες καθώς γερνάνε .

 

Παρότι η συχνότητα εμφάνισης της δυσανεξίας είναι ίδια και στα δύο φύλα, εκτιμάται ότι τα συμπτώματα είναι πιο έντονα στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Τα άτομα που εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη, οδηγούνται αναπόφευκτα στην αποφυγή ή στη μείωση κατανάλωσης του γάλακτος. Αυτό όμως έχει σαν συνέπεια τη μείωση της πρόσληψης ασβεστίου κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.Ο ιατρός όμως θα σας εξήγηση ότι Υπάρχουν τροφές που εύκολα καλύπτουν το κενό.

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις


Περιγράψτε στον ιατρό σας τα συμπτώματά σας.πιθανώτατα θα συστήσει να περιορίσεται για ένα διάστημα τροφές που περιέχουν λακτόζη.Εάν τα ΣύμπτώματαΠεριορίζονται αυτό είναι σοβαρή ένδειξη να έχετε δυσανεξία.Εάν αρχίζοντας τις τροφές αυτές πάλι και τα συμπτώματα τα συμπτώματα επανέρχονται είναι βέβαιότης. Το τεστ της αναπνοής είναι ένα απλό και αξιόπιστο τεστ.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.Τα συπτώμτα βελτιώνεται με διακοπή του γάλακτοςΜερικοί πίνουν γάλα με λακτάση. Ενώ αυτοί που πίνουν ή τρώνε γάλα ή τυρί σόγιας δεν έχουν προβλημα.

 

 

Δρ.Παπαχαραλαμπους Μιχάλης

Ειδικός Παθολόγος

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν