Χαλάζιο*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Χαλάζιο ονομάζεται η χρόνια φλεγμονή των αδένων του Meibomius και ενίοτε Zeiss (αδένες που βρίσκονται πάνω στα βλέφαρα). Είναι συχνότερο στα άνω βλέφαρα, επειδή εκεί βρίσκονται περισσότεροι αδένες.

 

 

Πού οφείλεται η νόσος - Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Πρόκειται περί άσηπτης φλεγμονής (χωρίς μικρόβιο), που αναπτύσσεται μετά από απόφραξη του εκφορητικού πόρου ενός ή περισσοτέρων αδένων. Μπορεί, όμως, να συνυπάρχει με βλεφαρίτιδα (οξεία ή χρόνια) οπότε και επιμολύνεται ο αδένας με μικρόβιο, συνήθως σταφυλόκοκκο.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

 

Κλινικά εμφανίζεται με τη μορφή μικρού ογκιδίου, μη συμφυόμενου με το δέρμα, αλλά που συμφύεται στερεά με τον ταρσό. Συνήθως δεν συνοδεύεται από πόνο, κνησμό (φαγούρα) ή κάποιο άλλο σύμπτωμα. Είναι κόκκινο και μπορεί να ενοχλεί στην όραση (θάμπωμα όρασης) και να προκαλεί την αίσθηση του ξένου σώματος (σαν "μπαλάκι") στο βλέφαρο.

 

Εάν το χαλάζιο εμφανίζεται με πόνο στην ψηλάφηση και ξαφνική διόγκωση, μπορεί να υποκρύπτεται μόλυνση του αδένα και συλλογή πυώδους υγρού στο εσωτερικό.

 

 

Θεραπεία - Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Η θεραπεία είναι αναγκαίο να αρχίζει νωρίς με σταγόνες ενός μικτού κολλυρίου και θερμά επιθέματα (ζεστές κομπρέσες). Εάν σε μια έως δυο εβδομάδες δεν εξαφανισθεί το ογκίδιο, τότε συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Γίνεται διάνοιξη του ογκιδίου και εκκένωση της κοιλότητας που έχει σχηματιστεί από το συσσωρευμένο εκεί πυώδες έκκριμα και, αν είναι δυνατόν, αφαίρεση της ινώδους κάψας.

 

Στις περιπτώσεις που το χαλάζιο εμφανίζεται στα πλαίσια σοβαρής βλεφαρίτιδας, απαιτείται ειδική αντιμετώπιση με αντιβιοτικό, για τον έλεγχο της φλεγμονής.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

 

Προσοχή χρειάζεται στα υποτροπιάζοντα μικροβιακά χαλάζια, καθώς μπορεί να υποκρύπτουν μειωμένη άμυνα του οργανισμού (π.χ. σε σακχαρώδη διαβήτη, λήψη φαρμάκων, κλπ).

 

Η καλή υγιεινή των βλεφάρων, και γενικά των ματιών, καθώς και των χεριών όταν πρόκειται να έλθουν σε επαφή με τα μάτια, βοηθούν στην αποφυγή φλεγμονών της περιοχής (βλεφαρίτιδες και άλλες φλεγμονές των οφθαλμών). Στις περιπτώσεις χρόνιας βλεφαρίτιδας η φροντίδα των βλεφάρων (και των ματιών γενικά) σύμφωνα με τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου είναι επιβεβλημένη.

 

 

Βιλαέτη Αγάπη, Ιατρός

 

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν