Ανοργασμία / Ανεσταλμένος οργασμός στον άνδρα*

  • Από Iatropedia

Τι είναι

Ανεσταλμένος οργασμός στον άνδρα: Η ανοργασμία στον άνδρα είναι η υπερβολική καθυστέρηση ή αδυναμία εκσπερμάτισης μέσα στον κόλπο της γυναίκας και είναι σπανιότερη κατάσταση σε σχέση με τις γυναίκες.

 

Πού οφείλεται - Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

Πιθανές αιτίες ανοργασμίας είναι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως ενοχές για τη σεξουαλική πράξη, έλλειψη σιγουριάς ή φόβος για την απόκτηση παιδιού, απώλεια ελκυστικότητας της συντρόφου, κλπ, αλλά και οργανικοί, όπως στενώσεις που εμποδίζουν την έξοδο του σπέρματος, τραύματα, ενδοκρινικές παθήσεις (σακχαρώδης διαβήτης, κλπ), νόσος Parkinson, κατάχρηση αλκοόλ, λήψη φαρμάκων, κλπ.

 

 

Διάγνωση

Για τη διάγνωσή της βασική είναι η παρατήρηση της κατάστασης (πότε συμβαίνει, τι αισθάνεται, αν πονά, αν υπάρχει η φάση της διέγερσης και στύσης, κλπ) από τον ίδιο τον άνδρα. Στη συνέχεια χρειάζεται επίσκεψη στο γενικό/οικογενειακό ιατρό ή τον παθολόγο ή τον ουρολόγο/ανδρολόγο, για βοήθεια και, αν χρειάζεται, περεταίρω αντιμετώπιση.
Σημαντικό είναι ο άνδρας να αναγνωρίσει κάποιο ψυχολογικό αίτιο (άγχος,στρες, κλπ) που τον επηρεάζει και να προσπαθήσει να το αντιμετωπίσει. Καθώς και αν πάσχει από κάποια πάθηση να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα (σιλδεναφίλη, τανταλαφίλη, κλπ), συμβουλευτική ψυχοθεραπεία και τεχνικά μέσα (π.χ. πεϊκές προθέσεις).

 

 

Μοσχονάς Δημήτριος, Ψυχίατρος

Βιλαέτη Αγάπη, Ιατρός

Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν