Ζούμε περισσότερο αλλά υποφέρουμε κι από περισσότερες ασθένειες… Ου γαρ έρχεται μόνο του!

  • Iatropedia
Περισσότερο χρόνια ζωής αλλά όχι και απαραίτητα και ...ποιοτικά ζουν οι άνθρωποι παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet και έλαβε υπόψη τις πιο σημαντικές νόσους σε 188 χώρες. Τις μεγάλες ανισότητες στις συνθήκες υγιεινής διαβίωσης, την κατάσταση της υγείας τους αλλά και τις παροχές υγείας μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. κατέδειξε και η έκθεση του ΟΟΣΑ τον περασμένο Δεκέμβριο... Στην έκθεση με τίτλο "Η Υγεία με μία ματιά: Eυρώπη 2014" αναφερόόταν ότι σήμερα οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν πολύ μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης από την προηγούμενη γενιά, ωστόσο μεγάλες ανισότητες παραμένουν μεταξύ των χωρών-μελών.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σύμφωνα μάλιστα με αυτήν την έκθεση του ΟΟΣΑ,το προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αυξήθηκε περισσότερο από πέντε χρόνια κατά μέσο όρο από το 1990 έως το 2012, ωστόσο η διαφορά μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο προσδόκιμο και το χαμηλότερο παραμένει σταθερά στα 8 έτη. Στην «πρώτη θέση» είναι η Ισπανία, με 82,5 έτη προσδόκιμο ζωής, ενώ ακολουθούν η Ιταλία (82,4) και η Γαλλία (82,1). Η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση με προσδόκιμο επιβίωσης τα 80,7 έτη, ωστόσο την τελευταία 20ετία την έχουν ξεπεράσει χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία και η Αυστρία. Τελευταία αιτία, τα μνημόνια και οι περικοπές στην Υγεία.

Σύμφωνα τώρα με τα αποτελέσματα της μελέτης που ανακοίνωσε η Lancet, το προσδόκιμο υγιούς ζωής δεν έχει αυξηθεί όσο γενικά το προσδόκιμο επιβίωσης με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να ζούμε περισσότερα χρόνια αλλά υποφέρονατς από ασθένειες.

Έτσι, το προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση για τα 2 φύλα αυξήθηκε κατά 6,2 χρόνια-παγκοσμίως- από 65,3 το 1990 σε 71,5 το 2013. Το υγιές προσδόκιμο επιβίωσης στη γέννηση αυξήθηκε κατά 5,4 χρόνια-από 56,9 το 1990 σε 62,3 το 2013.

Στις περισσότερες από τις 188 χώρες που μελετήθηκαν, αλλαγές στο προσδόκιμο υγιούς ζωής μεταξύ 1990 και 2013 ήταν σημαντικές και θετικές, δήλωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, σε πολλές, το προσδόκιμο υγιούς ζωής το 2013 δεν ήταν πολύ υψηλότερο σε σχέση με το 1990.

Σε μερικές, όπως η Νότιος Αφρική, η Παραγουάη και η Λευκορωσία, το προσδόκιμο υγιούς ζωής μειώθηκε.

Στο Λεσότο και τη Ζουαζιλάνδη οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το 2013 μπορούν να περιμένουν να ζήσουν 10 υγιή χρόνια λιγότερα σε σχέση με ανθρώπους που γεννήθηκαν 20 χρόνια νωρίτερα.

Οι κάτοικοι της Νικαράγουα και της Καμπότζης έχουν σημαντικές αυξήσεις από το 1990, 14,7 και 13,9 χρόνια αντίστοιχα. Άνθρωποι στην Μποτσβάνα και τη Μπελίζ έχουν μείωση 2 και 1,3 χρόνια αντίστοιχα.

Το 2013, το Λεσότο είχε το χαμηλότερο προσδόκιμο υγιούς ζωής παγκοσμίως, στα 42 χρόνια, ενώ το υψηλότερο το είχε η Ιαπωνία με 73,4 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν