Ζωή Ράπτη: Αύξηση κατά 62% του προϋπολογισμού για υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για το 2021

 • Γιάννα Σουλάκη
Ράπτη
Στο "ειδικό χαρτοφυλάκιο" των θεμάτων της Ψυχικής Υγείας που δημιούργησε η κυβέρνηση "με σκοπό την ψυχοκοινωνική κάλυψη του γενικού πληθυσμού και την ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων" αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Η υφυπουργός υγείας και αρμόδια για τα θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη, αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα θέματα της αρμοδιότητάς της, ενώ τόνισε ότι ο τομέας της ψυχικής υγείας αποτελεί «μία από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες για το Υπουργείο Υγείας αυτή την περίοδο».

Προαναγγέλοντας την αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης για το 2021, κατά  62%, και συγκεκριμένα από 34 σε 58 εκατομμύρια ευρώ, η κα. Ράπτη συγκεκριμένα ανέφερε:

«Την χρονιά που διανύουμε, η παγκόσμια πανδημία εμφανίστηκε σε ένα ταραγμένο και υποχρηματοδοτούμενο τοπίο ψυχικής υγείας . Τα δραστικά και- αναγκαίως περιοριστικά- μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οδήγησαν σε μια νέα πραγματικότητα που επιβάρυνε επιπλέον την Ψυχική Υγεία των πολιτών, όπως καταγράφεται σε όλες τις επιστημονικές μελέτες.

Για το λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των μηχανισμών παροχής των σχετικών υπηρεσιών και προώθησης καινοτόμων πολιτικών που θα συμβάλλουν στην ψυχοκοινωνική κάλυψη του γενικού πληθυσμού και την ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων».

Δείτε αναλυτικά τα πεπραγμένα που παρουσίασε στη Βουλή η υφυπουργός κα. Ζωή Ράπτη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

«Προχωράμε άμεσα στην υλοποίηση μιας σειράς δράσεων, με άμεση προτεραιότητα τα προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών συνεπειών του Covid 19 στους πολίτες.

Συγκεκριμένα:

• Λειτουργούμε σε 24ωρη βάση την τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306. Πρόκειται για έναν δωρεάν δίαυλο επικοινωνίας, που ενημερώνει ανώνυμα και εμπιστευτικά τους πολίτες που αναζητούν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ στελεχώνεται από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής Υγείας, σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου, την Ομοσπονδία «Αργώ» και το «Χαμόγελο του παιδιού»

• Δημιουργούμε περαιτέρω, προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης, με χρήση πλατφόρμας τηλεϊατρικής:

 • για τους ασθενείς που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό
 • για τα μέλη των οικογενειών τους και
 • για το υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων μας, το οποίο την περίοδο της πανδημίας, καθημερινά αγωνίζεται για να σώσει τις ζωές των συμπολιτών μας και φτάνει στα όρια της σωματικής και συναισθηματικής εξάντλησης .

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

• Αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου τρόπους αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών του Covid19, ως πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

• Αναπτύσσουμε προγράμματα εξ’ αποστάσεως ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό με στόχο την υποστήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες με έμφαση:

 • στους ανέργους,
 • στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους αλλά και
 • στα παιδιά και τους εφήβους

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

• Ενισχύουμε με προσλήψεις ψυχιάτρων τις δομές ψυχικής υγείας της χώρας που είχαν αποδεκατισθεί από προσωπικό, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από τη διασπορά του κορωνοϊού, με ταχύτατες διαδικασίες, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν.4737/2020.

ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΘΕΑ

• Δημιουργούμε Εθνικό Δίκτυο για τις εξαρτήσεις, όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με:

 • καταχρήσεις, χρήση αλκοόλ και παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο και το gaming.

Για τον σκοπό αυτό, πέραν της λειτουργίας των υφισταμένων δομών του ΚΕΘΕΑ, δημιουργούμε νέες δομές και υπηρεσίες, διευρύνοντας την πρόσβαση σε βοήθεια και ενισχύοντας την κοινωνική ένταξη, μετά τη θεραπεία.

Ήδη ξεκίνησαν να λειτουργούν:

 • 5 Πολυδύναμα Κέντρα σε Ρόδο, Πύργο, Ναύπλιο, Καλαμάτα και Χίο,

ενώ από τις αρχές του 2021, προβλέπεται η έναρξη λειτουργίας τεσσάρων ακόμη Πολυδύναμων καθώς και Κινητών Μονάδων για την υποστήριξη εξαρτημένων και από ναρκωτικά που διαμένουν σε περιοχές εκτός αστικού ιστού.

ΑΥΤΙΣΜΟΣ- ΑΝΟΙΑ

• Αναπτύσσουμε νέες υποστηρικτικές δομές βραχείας διαβίωσης για ασθενείς με αυτισμό και άνοια σε όλη την Ελλάδα και δημιουργούμε προγράμματα εξ αποστάσεως ψυχοεκπαίδευσης και στήριξης της οικογένειας ή των φροντιστών τους.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΩΣΗ

•Συστήνουμε Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στη ψύχωση. Στόχος των Μονάδων αυτών είναι η έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων ψυχικής διαταραχής στο πρώιμο στάδιο εμφάνισής τους, σε εφήβους και νέους,(ηλικίες 16-25), ώστε να προλαμβάνονται οι μακροχρόνιες επιπτώσεις και να διασφαλίζεται ότι τα παιδιά μας θα τύχουν αποτελεσματικής θεραπείας και θα έχουν μια πραγματική ευκαιρία, σε μια υγιή, ψυχικά, ζωή.

η. ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

• Δημιουργούμε Κέντρα Ημέρας και Συμβουλευτικής με στόχο την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο Φοιτητικό Πληθυσμό των Πανεπιστημίων, ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά τους στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων σε συνδυασμό με τις φοιτητικές τους υποχρεώσεις.

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

• Στο πλαίσιο της ψηφιακής μεταρρύθμισης υλοποιούμε Ψηφιακό Χάρτη Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για την βελτίωση της προσβασιμότητας των συμπολιτών μας στις υπηρεσίες αυτές.

Με τη χαρτογράφηση όλων των δομών ψυχικής υγείας και θα γνωστοποιείται στον πολίτη ο πλησιέστερος διαθέσιμος φορέας στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί για το πρόβλημά του.

ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΜΚΕ ΣΤΟΝ Β.Ι.

• Εντάσσουμε τις ΑΜΚΕ, τις βασικές δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας της χώρας, τις οποίες το Υπουργείο Υγείας χρηματοδοτεί, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των δομών υγείας BI HEALTH του Υπουργείου Υγείας.

Ενισχύουμε, με αυτό τον τρόπο τη διαφάνεια και τη λογοδοσία τους.

ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ –ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΚΑΝΑ

• Στον ΟΚΑΝΑ υλοποιούμε 16 Προγράμματα, χρηματοδούμενα από το ΕΣΠΑ, τα οποία παρέμεναν σε αδράνεια, και προχωρούμε στη δημιουργία 18 Δομών :

 • Πέντε (5) Πολυδύναμων Κέντρων για την αντιμετώπιση εξαρτήσεων από ουσίες και εθισμούς (αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο).
 • Μίας (1) Μονάδας για αλκοόλ και νόμιμες εξαρτήσεις.
 • Πέντε (5) Κινητών Μονάδων και
 • Εξι (6) Κέντρων Ημέρας αστέγων και μη σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Εκπονούμε νέα επταετή (7ετή) Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων που λειτουργούν στους Δήμους, με τη συμμετοχή και συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών, της ΕΕΤΑΑ, της ΚΕΔΕ και του ΟΚΑΝΑ με σκοπό:

– την υλοποίηση συντονισμένων δράσεων και

– την ένταξή τους σε ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, για την διαφάνεια της λειτουργίας τους.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Εξάλλου, εκπονούμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών με στόχο την παρουσίασή του από τον Εθνικό Συντονιστή, εντός του πρώτου τριμήνου 2021.

5. ΑΥΞΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σήμερα στο Υπουργείο Υγείας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να επαναπροσδιοριστεί, σε στέρεες βάσεις, το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης την οποία διερχόμαστε.

Η χώρα και ο λαός μας χρειάζεται Ενα Νέο Εθνικό Σχεδιο Δρασης για Την Ψυχική Υγεία με ορίζοντα δεκαετίας, το οποίο θα παρουσιάσουμε το 2021.

Επιδιώκουμε να ανταποκριθούμε τόσο στις υφιστάμενες όσο και στις νέες, αναδυόμενες, ανάγκες του πληθυσμού, μετα και την εμπειρία του σημαντικού προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩ» για παροχή σύγχρονων και αποτελεσματικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Στόχος μας είναι :

 • να ενισχύσουμε την πρόληψη και την αποτελεσματικότερη ένταξη της ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα,
 • να στηρίξουμε την αποασυλοποίηση
 • να καταπολεμήσουμε το στίγμα και
 • να ενθαρρύνουμε την ένταξη στην κοινότητα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ, ΑΥΞΑΝΟΥΜΕ τον τακτικό προϋπολογισμό για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης για το 2021 κατά 62%, από 34 εκατομμύρια ευρώ σε 58, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι επιζητούμε – μαζί με τα έκτακτα έσοδα-να φτάσουμε στο 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία, σύμφωνα με τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

TAMEIO ANAKAMΨΗΣ

Το χαρτοφυλάκιο θα ενισχυθεί, περαιτέρω, με ποσά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στον οποίο έχουμε υποβάλει σχετικές προτάσεις για χρηματοδότηση δράσεων στήριξης του πληθυσμού σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας.

«Κύριος στόχος της πολιτικής μας είναι η διασφάλιση της πρόσβασης όλουτου πληθυσμού σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ», κατέληξε στην ομιλία της η υφυπουργός Υγείας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ