Ζίκα: Θέμα χρόνου η επιβεβαίωση της σύνδεσής του με την μικροκεφαλία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ζίκα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα γνωρίζει εντός μερικών εβδομάδων αν ο ιός Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία στα μωρά και το νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ στους ενήλικες, όπως υποπτεύονται σε μεγάλο βαθμό οι επιστήμονες, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΟΥ.

«Χρειαζόμαστε ακόμη μερικές εβδομάδες για να δείξουμε με βεβαιότητα μια αιτιότητα, αλλά η σχέση μεταξύ του Ζίκα και του Guillain-Barre είναι εξαιρετικά πιθανή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη η Μαριπόλ Κιένι, η υποδιευθύντρια του ΠΟΥ που είναι αρμόδια για το τμήμα Συστημάτων Υγείας και Καινοτομίας.

>>>Μικροκεφαλία: Τα πάντα για την ασθένεια που προκαλεί ο ιός Ζίκα<<<

Υπολογίζεται ότι οι ειδικοί χρειάζονται 4 με 8 εβδομάδες για να εξακριβώσουν αν ο Ζίκα διαδραματίζει κάποιον ρόλο στην εμφάνιση μικροκεφαλίας στα βρέφη, που γεννιούνται από μητέρες που είχαν προσβληθεί από τον ιό αυτόν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ στους ενηλίκους, στους οποίους μεταδόθηκε ο ιός ο οποίος μεταφέρεται από τα κουνούπια.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες προτού οι επιστήμονες να μπορέσουν να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές εμβολίων κατά του Ζίκα σε ανθρώπους, σημείωσε επίσης η ίδια.

>>>Τρέμει την εξάπλωση του Ζίκα και της μικροκεφαλίας ο ΠΟΥ<<<

Εμβόλια μελετώνται αυτή τη στιγμή σε 15 εργαστήρια και εθνικές υπηρεσίες ερευνών στον κόσμο, αλλά «παρά το ενθαρρυντικό αυτό τοπίο, δεν θα υπάρξουν (κλινικές) δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα εμβολίων προτού περάσουν τουλάχιστον 18 μήνες», σημείωσε.

«Δύο υποψήφια εμβόλια δείχνουν να είναι πιο εξελιγμένα», δήλωσε επίσης η ίδια, διευκρινίζοντας ότι το ένα είναι του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και το άλλο του ινδικού εργαστηρίου Bharat Biotech, στην Ινδία.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν