Ζάχαρο: Πότε χτυπά τα πόδια

  • Iatropedia
Το ''ζάχαρο'' όταν φτάνει στα πόδια προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους διαβητικούς. Έλκη και πληγ'ες που δεν επουλώνονται είναι τα σημαντικότερα.

Τα άτομα με διαβήτη, όταν δεν ρυθμίζουν σωστά το σάκχαρο στο αίμα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρές επιπλοκές στα πόδια με κυριότερο αυτό του διαβητικού ποδιού.

Σύμφωνα με έρευνες η νόσος μπορεί να προκαλέσει :

Διαβητική νευροπάθεια

Πρόκειται για μια κατάσταση κατά τη διάρκεια της οποίας το ζάχαρο βλάπτει τα νεύρα. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μην αισθάνεστε τη ζέστη, ή το κρύο, ή τον πόνο στα άκρα.

Εάν δεν αισθάνεστε μια πληγή στο πόδι, λόγω της νευροπάθειας , τότε η μόλυνση εξαπλώνεται ραγδαία ενώ και οιμύες του ποδιού μπορεί να μην λειτουργούν σωστά, επειδή τα νεύρα υφίστανται βλάβες λόγω του ζαχάρου. Εκτιμάται ότι έως 10% των ατόμων με διαβήτη θα αναπτύξει έλκος ποδιού.

Περιφερική αγγειακή νόσο

Ο διαβήτης επηρεάζει τη ροή του αίματος. Αν δε γίνεται καλή κυκλοφορία του αίματος, τότε χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να θεραπευτεί μια πληγή.

Συνέπεια οι διαβητικοί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν έλκη ή γάγγραινα.

Η Διαβητολογική Εταιρεία την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιήσει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα ''Διαβητική Νευροπάθεια- Διαβητικό πόδι Νεότερες εξελίξεις'' με τη συμμετοχή ειδικών από το πανεπιστήμιο του Harvard σε κεντρικό ξενοδοχείο της θεσσαλονίκης.