Υψηλή προστασία για πάνω από 10 χρόνια δείχνει εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα

  • Iatropedia newsroom
έρπης ζωστήρ
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου παρέμεινε υψηλή, στο 82%, τον ενδέκατο χρόνο μετά τον αρχικό εμβολιασμό

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου, ότι νέα μακροπρόθεσμα δεδομένα έδειξαν πως το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα Shingrix είχε 79,7% αποτελεσματικότητα σε συμμετέχοντες ηλικίας 50 ετών και άνω, έξι έως 11 χρόνια μετά τον εμβολιασμό.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου παρέμεινε υψηλή, στο 82%, τον ενδέκατο χρόνο μετά τον αρχικό εμβολιασμό, επισήμανε η GSK, επικαλούμενη δεδομένα από μακροχρόνια παρακολούθηση στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής τελικού σταδίου, η οποία παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για έως και 11 χρόνια μετά τον πρώτο εμβολιασμό με Shingrix.

Τα τελικά δεδομένα δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου:

  • ανέρχεται σωρευτικά σε 79,7% σε ενήλικες ηλικίας ≥50 ετών από το έτος 6 έως το έτος 11 μετά τον εμβολιασμό,
  • βρίσκεται στο 82,0% σε ενήλικες ≥50 στο έτος 11, παραμένει δηλαδή υψηλή πάνω από μία δεκαετία μετά τον εμβολιασμό,
  • αγγίζει σωρευτικά το 73,1% σε ενήλικες ηλικίας ≥70 στα 6 έως και 11 χρόνια μετά τον εμβολιασμό, γεγονός που δείχνει υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Παγκοσμίως, ο έρπητας ζωστήρας θα επηρεάσει έως και 1 στους 3 ανθρώπους στη διάρκεια της ζωής τους.

Ο κίνδυνος εμφάνισης έρπητα ζωστήρα επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η προχωρημένη ηλικία και η ανοσοανεπάρκεια ή η ανοσοκαταστολή, καθώς και από χρόνιες παθήσεις όπως η ΧΑΠ, ο σακχαρώδης διαβήτης και το άσθμα.

Ο έρπητας ζωστήρας εμφανίζεται συνήθως ως εξάνθημα, με επώδυνες φουσκάλες στο στήθος, την κοιλιά ή το πρόσωπο, με πόνο που συχνά περιγράφεται ως πόνος, κάψιμο, μαχαίρι ή σαν σοκ. Μετά το εξάνθημα, έως και το 30% των ανθρώπων βιώνουν μεταερπητική νευραλγία (PHN), έναν μακροχρόνιο νευρικό πόνο που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες και μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να επιμείνει για αρκετά χρόνια.

Ο έρπητας ζωστήρας συνδέεται επίσης με σημαντικό κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, απώλεια χρόνου εργασίας και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, με το 57% των ατόμων με έρπητα ζωστήρα να αναφέρουν ότι έλειψαν από την εργασία τους κατά μέσο όρο για 9,1 ημέρες.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αιματολογικό τεστ ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών σε αρχικά στάδια [μελέτη]

Μην πειράζετε τα παιδιά για το βάρος τους: Τι δείχνει η έρευνα για τις επιπτώσεις σε βάθος χρόνου

Πρέπει να καθαρίζω τη γλώσσα μου ή όχι;