Πρέπει να καθαρίζω τη γλώσσα μου ή όχι;

  • Iatropedia newsroom
γλώσσα
Μπορεί να έχετε ακούσει ότι για να έχετε καλή στοματική υγεία και καθαρή αναπνοή πρέπει να καθαρίζετε και τη γλώσσα σας

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι για να έχετε καλή στοματική υγεία και καθαρή αναπνοή πρέπει να καθαρίζετε και τη γλώσσα σας.

Πόσο ισχύει αυτό; Και γιατί;

Το καθάρισμα της γλώσσας περιλαμβάνει τη χρήση ενός εργαλείου για την αφαίρεση του λευκού ή κιτρινωπού στρώματος που σχηματίζεται μερικές φορές στη γλώσσα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συσσώρευσης υπολειμμάτων τροφών, νεκρών κυττάρων και βακτηρίων, λέει η Δρ Martinna Bertolini, επίκουρη καθηγήτρια Οδοντιατρικής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

«Η γλώσσα είναι ο μόνος ιστός σε ολόκληρο το σώμα που έχει θηλές», μικροσκοπικά εξογκώματα που βοηθούν τη γλώσσα να πιάνει το φαγητό και όπου μερικές φορές υπάρχουν γευστικοί κάλυκες. Οι θηλές αυτές, καθώς και οι αυλακώσεις που έχουν μερικοί άνθρωποι στη γλώσσα τους, είναι σημεία όπου μπορούν να συσσωρευτούν διάφορα από τα παραπάνω, εξηγεί η Δρ Bertolini.

Οι καθαριστές (ξύστρες) γλώσσας έχουν σχεδιαστεί για να ξύνουν αυτό το συχνά δύσοσμη στρώμα στην επιφάνειά της.

Πώς βοηθά το καθάρισμα της γλώσσας;

Τα υπολείμματα στη γλώσσα μυρίζουν άσχημα επειδή μπορεί να δημιουργηθούν βακτηριακές αποικίες, λέει η Ananda P. Dasanayake, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Κολέγιο Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Μερικά από αυτά τα βακτήρια παράγουν αέρια που είναι πρραγματικά δύσοσμα, προσθέτει.

Η δυσοσμία του στόματος είναι ο κύριος λόγος που ένας οδοντίατρος μπορεί να σας συστήσει να καθαρίζετε τη γλώσσα σας, λέει η Isabelle Laleman, περιοδοντολόγος στο CHU de Liège, ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Βέλγιο. Οι θεραπείες για τη δυσάρεστη αναπνοή είναι αρκετά περιορισμένες, προσθέτει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στοματικό διάλυμα, όπως το Listerine, αλλά το μόνο που θα κάνει είναι να καλύψει απλά τη μυρωδιά. Η φυσική απόξεση της πηγής αυτής της μυρωδιάς είναι ό,τι καλύτερο έχουμε για την κακοσμία, τονίζει.

Οι μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πρακτικής αυτής για την αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής και των βακτηρίων είναι λίγες και τα αποτελέσματά τους ανάμικτα. Μια ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε το 2010, διαπίστωσε ότι το ξύσιμο και το βούρτσισμα της γλώσσας θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αναπνοή και να μειώσουν το στρώμα που χτίζεται πάνω στη γλώσσα.

Άλλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που συνέγραψε η Δρ. Laleman και δημοσίευσε το 2017, διαπίστωσαν ότι σε 18 ασθενείς με περιοδοντίτιδα -μια σοβαρή μορφή ασθένειας των ούλων- το καθάρισμα της γλώσσας δεν έκανε καμία διαφορά στην ποσότητα των βακτηρίων ή την κακοσμία (αν και οι ασθενείς είπαν ότι ένιωθαν τη γλώσσα τους πιο καθαρή).

Εάν η αναπνοή σας βελτιώνεται με τον τρόπο αυτό, η Δρ Bertolini λέει ότι είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι τα οφέλη είναι προσωρινά.

«Αν δεν το κάνεις καθημερινά, επιστρέφει», σημειώνει.

Θα πρέπει να το δοκιμάσετε;

Η Δρ Bertolini λέει ότι θα συνιστούσε το ξύσιμο της γλώσσας μόνο σε ασθενείς με δυσάρεστη αναπνοή, επειδή είναι οι μόνοι που το χρειάζονται πραγματικά. Εάν έχετε ιστορικό ασθένειας των ούλων, είναι μια καλή ιδέα να διατηρήσετε την ποσότητα των βακτηρίων στο στόμα σας σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, οπότε το καθάρισμα της γλώσσας θα μπορούσε, θεωρητικά, να είναι χρήσιμο, προσθέτει. Αλλά αν είστε υγιείς και δεν έχετε δυσάρεστη αναπνοή, δεν χάνετε τίποτα αν δεν καθαρίσετε τη γλώσσα σας.

Κίνδυνοι δεν υπάρχουν. Το μόνο πιθανό μειονέκτημα: να την ξύσετε πολύ και να πονέσετε.

Ποια είναι η σωστή τεχνική;

Η χρήση της ξύστρας είναι αρκετά διαισθητική ενέργεια, λέει η Δρ Dasanayake. Είναι μια απλή κίνηση σαν με τσουγκράνα, που πρέπει να γίνει τουλάχιστον 3 ή 4 φορές για να καλυφθεί ολόκληρη η γλώσσα.

Εάν δεν θέλετε να αγοράσετε ειδική ξύστρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κουτάλι, λέει η Δρ Laleman. Έχει παρόμοιο σχήμα, αλλά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να φτάσετε στις πίσω περιοχές της γλώσσας.

Μερικοί άνθρωποι ρωτούν αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν οδοντόβουρτσα, αλλά η Δρ Bertolini δεν το συνιστά. Πρώτον, «το αντανακλαστικό του εμετού είναι πιο έντονο», ενώ ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι οδοντόβουρτσες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι ειδικές ξύστρες στον καθαρισμό της γλώσσας.

«Δεν βλέπω πραγματικά μειονέκτημα» στην προσπάθεια καθαρισμού της γλώσσας, λέει. Εάν θέλετε να το δοκιμάσετε, ξύστρες γλώσσας θα βρείτε στα περισσότερα φαρμακεία και είναι σχετικά φθηνές. Μπορεί να βιώσετε ανεπαίσθητες αλλαγές στην αναπνοή σας με την πάροδο του χρόνου ή απλά να απολαύσετε την αίσθηση μιας πιο καθαρής γλώσσας. Και, αν μη τι άλλο, μπορεί να θεωρήσετε ότι είναι μια ωραία προσθήκη στη ρουτίνα σας.

Πηγή: New York Times

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μην πειράζετε τα παιδιά για το βάρος τους: Τι δείχνει η έρευνα για τις επιπτώσεις σε βάθος χρόνου

Λειτουργικά ροφήματα: Τι λέει η επιστήμη για τα συστατικά τους

Κρέας ή φυτικά υποκατάστατα; Τι είναι καλύτερο [μελέτη]