Μην πειράζετε τα παιδιά για το βάρος τους: Τι δείχνει η έρευνα για τις επιπτώσεις σε βάθος χρόνου

  • Iatropedia newsroom
παιδί, βάρος, ζυγαριά
Τα παιδιά που στα 13 τα πείραζαν για τα κιλά τους, ένιωθαν ντροπή για το σώμα τους 20 χρόνια μετά, ακόμη κι αν δεν είχαν περιττό βάρος

Οι γονείς που πειράζουν τα παιδιά τους για το βάρος τους, τα θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αισθάνονται άσχημα για το σώμα τους δεκαετίες αργότερα, ανεξάρτητα από το αν, μεγαλώνοντας θα γίνουν παχύσαρκα ή όχι, σύμφωνα με πρωτοποριακή μελέτη.

Τα παιδιά που στην ηλικία των δεκατριών ετών ένιωθαν πίεση από την οικογένεια να χάσουν βάρος και τα πείραζαν για τα κιλά τους, εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα εσωτερικευμένης ντροπής για το βάρος τους όταν έκλεισαν τα 31, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Regional Health Europe.

Αυτή η εσωτερικευμένη ντροπή κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι λιγότερο ελκυστικοί, λιγότερο ικανοί ή λιγότερο σημαντικοί ως άτομα λόγω του βάρους τους, ακόμα κι αν δεν είναι παχύσαρκοι, αλλά λιποβαρείς. Συνδέεται επίσης με διατροφικές διαταραχές και αυξημένη τάση για απώλεια βάρους.

Η έρευνα διαπίστωσε «ισχυρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχολογική υγεία των ενηλίκων» που προκαλούνται από την πίεση που δέχονταν ως παιδιά από τους γονείς και την οικογένεια, καθώς και από άτομα που τους ασκούσαν bullying και τα μέσα ενημέρωσης.

Τα ευρήματα προήλθαν από έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή πάνω από 4.000 παιδιών στην περιοχή του Μπρίστολ, τα οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά στην έρευνα τη δεκαετία του 1990 και τώρα είναι 33 ετών.

Είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τις επιπτώσεις μιας τέτοιας πίεσης μετά από χρονικό διάστημα δεκαετιών στη ζωή ενός ανθρώπου.

«Τα παιδιά που δέχονται τέτοιου είδους σχόλια από μέλη της οικογένειάς τους σχεδόν 20 χρόνια μετά έχουν πιο αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους», ανέφερε η Δρ Amanda Hughes, από τους συγγραφείς της μελέτης και συνεργάτης στο τμήμα Επιστήμης της Υγείας της ιατρικής σχολής του Μπρίστολ.

Η ίδια προτρέπει τους γονείς να «είναι πολύ προσεκτικοί» όταν μιλούν στα παιδιά για το βάρος τους.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προωθείτε την υγιεινή διατροφή ή να λέτε ότι η άσκηση είναι καλό πράγμα, αλλά το θέμα είναι γιατί το κάνετε αυτό», τονίζει.

Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν την υγιεινή διατροφή, χωρίς να τη συνδέουν με το βάρος ως ιδιότητα, εξηγεί.

Τα άτομα που είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού ως παιδιά λόγω βάρους, έδειξαν επίσης να κουβαλούν μεγαλύτερο στίγμα για το βάρος τους ως ενήλικες, αλλά ο αντίκτυπος μειωνόταν όσο περισσότερος καιρός περνούσε από τον εκφοβισμό.

Καθώς τα άτομα στη μελέτη ήταν παιδιά πολύ πριν εμφανιστούν τα social media, τα ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις των μέσων ενημέρωσης είναι πιθανό να είναι ξεπερασμένα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Hughes, η επίδραση των social media μπορεί να μην είναι μόνο αρνητική, καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν επίσης να είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται με θετικό ως προς την αποδοχή του σώματος περιεχόμενο.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρώτε γρήγορα το φαγητό σας; Οι κίνδυνοι για την υγεία και πως να το σταματήσετε

Γιατί βλέπουμε εφιάλτες και πως μπορούμε να τους αποφύγουμε

Η άσκηση κάνει καλό στην καρδιά μέσω… εγκεφάλου!