Υπουργείο Υγείας: Έρχεται Κεντρικό Σύστημα Προμηθειών στα πρότυπα του NHS

  • Γιάννα Σουλάκη
προμηθειών
Αλλαγές στο σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ και αναμόρφωση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας.

Αλλαγές σχεδιάζει στις προμήθειες του ΕΣΥ το Υπουργείο Υγείας, με την αξιοποίηση στοιχείων του βρετανικού συστήματος Υγείας NHS. Στόχος είναι η αναμόρφωση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) στα πρότυπα του NHS Supply Chain.

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη και του γεν. γραμμ. κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου, η ΕΚΑΠΥ θα μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία, αξιοποιώντας τεχνογνωσία από το εξωτερικό.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κωτσιόπουλος, «Πρωταρχική επιδίωξη είναι η διεξαγωγή κεντρικών διαγωνισμών για την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών, προκειμένου να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος της κάλυψης του 30% των ετήσιων αναγκών του ΕΣΥ».

Στην κλειστή συνάντηση εργασίας που διεξήχθη, στο πλαίσιο του 5th Medtech Conference, παράγοντες της κυβέρνησης, του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και της αγοράς ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αντάλλαξαν απόψεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις Προμήθειες, από την αποζημίωση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τον ΕΟΠΥΥ και  το επίμαχο θέμα του claw back, έως την επιτακτική ανάγκη -όπως ανέφεραν- της δημιουργίας μητρώου ιατροτεχνολογικών προϊόντων, που θα περιορίσει τις αναδυόμενες στρεβλώσεις.

«Μόνο το 25% των Προμηθειών στο ΕΣΥ γίνεται με δημόσιους διαγωνισμούς»

Το παραπάνω στοιχείο παρέθεσε στην ομιλία του, ο κ. Γιάννης Καραφύλλης, Supply Chain & Procurement Εxpert. Ισχυρίστηκε ότι οι προμήθειες στο σύστημα υγείας γίνονται και σήμερα εξωσυμβατικά. Στοιχεία από το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) αποδεικνύουν, όπως είπε, ότι μόνο ένα ποσοστό περίπου 25% γίνεται με δημόσιους διαγωνισμούς, ενώ η κατακύρωση των συμβάσεων μέσω αυτού, είναι περίπου στα 160 εκατ. ευρώ για το 2018. Αλλά και γενικότερα, όπως επεσήμανε ο κ. Καραφύλλης, οι συμβάσεις που αναρτώνται Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) είναι στο 25% αυτών που θα έπρεπε να καταχωρούνται για να είναι νόμιμες. «Αυτό δημιουργεί ληξιπρόθεσμα και συνεχή ανάγκη για νομιμοποιήσεις των προμηθειών που έχουν πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες», τόνισε ο ειδικός.

«Η καθιέρωση διαγωνισμών μέσω ηλεκτρονικών καταλόγων μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες»

Εξοικονόμηση των δαπανών της τάξεως του 25-30% θα μπρούσε να προκύψει μέσω της διενέργειας διαγωνισμών με ηλεκτρονικούς καταλόγους, στις προμήθειεες καθημερινών αναλώσιμων των νοσοκομείων (π.χ. γάντια, καθημερινά υλικά κ.α.), τόνισε ο κ. Καραφύλλης και συμπλήρωσε ότι η εξοικονόμηση στις συγκεκριμένες δαπάνες, που αποτελούν το 40-50% επι του συνόλου των δαπανών, θα επέφερε σημαντική βελτίωση στη λειτουργικότητα των νοσοκομείων.

Οι δαπάνες για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα μειώνονται, σε αντίθεση με τα φαρμακευτικά, διαπίστωσε ο κ. Κώστας Μαριάκης, Ταμίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) & Γενικός Διευθυντής της Νέας Διαγνωστικής Διάστασης ΕΠΕ. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι οι εταιρείες του κλάδου είναι έτοιμες και προσμένουν ένα νέο νόμιμο πλαίσιο.

Για το φλέγον ζήτημα προμηθειών χωρίς τιμολόγια, η Διοικήτρια του Π.Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο» και Επιστημονική Συνεργάτιδα Τομέα Διοίκησης & Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας Ε.Σ.Δ.Υ. κα. Αναστασία Μπαλασοπούλου. Τόνισε, επίσης, ότι στο Ιπποκράτειο οι παραγγελίες χωρίς τιμολόγιο αφορούν βαλβίδες, βηματοδότες, απινιδωτές και υλικά χειρουργείου, τα οποία σε αυτούς όμως είναι ελεγχόμενες.

Clawback: Θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεων του κλάδου

Ο κ. Γεράσιμος Λειβαδάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Α & Λ Ιατρικές Προμήθειες ΑΕ, σχολίασε το επίκαιρο ζήτημα των αυτόματων περικοπών (clawback), τονίζοντας ότι αποτελεί θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεων του κλάδου. Προβληματική παραμένει η κατάσταση και με τις πληρωμές νοσοκομείων από προμήθειες χωρίς την έκδοση τιμολογίου, όπως είπε, καθώς επίσης όπως τόνισε, και το θέμα του μητρώου των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ενώ ο κλάδος έχει ζητήσει εκτός από τη σύσταση μητρώου προϊόντων και μητρώου προμηθευτών.

Στο παράδειγμα της αποχώρησης από την Ελλάδα, εταιρείας-ηγέτη της αγοράς, καθώς δε μπορούσε να βρει αντιπρόσωπο εξαιτίας του κόστους του clawback, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Παναγιώτης Στραβόλαιμος, μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) και Διευθύνων Σύμβουλος – Γενικός Διευθυντής της MENARINI DIAGNOSTICS SA, μέλος του Ομίλου The MENARINI Group. Ενδεικτικά, ο κ. Στραβόλαιμος ανέφερε το παράδειγμα απόκλισης των εκτιμώμενων επιστροφών του Α’ εξαμήνου του 2017, από ονομαστικό το 36,35% σε πραγματικό 64,35%. Σύμφωνα με τον κ. Στραβόλαιμο, με την πολιτική του ΕΟΠΠΥ οι προϋπολογισμοί εκ του πρωίμου είναι εκτροχιασμένοι και ελλειμματικοί.

Τέλος ο κ. Στραβόλαιμος έκανε λόγο για τιμωρητική τακτική, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα τις μεγάλες διαφορές στο clawback σε διαφορετικές κατηγορίες και αφήνοντας αιχμές για την έλλειψη ενός ξεκάθαρου σκεπτικού στην κατάρτιση προϋπολογισμού από τον ΕΟΠΥΥ.