Υπουργείο Υγείας: Απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμάκων
Μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης φαρμάκων από την ελληνική αγορά, έλαβαν μετά από σύσκεψη η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με τον ΕΟΦ και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά και εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου και με τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρη Φίλιππου.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικών Σύλλογος, κατέθεσε στοιχεία για το μεγάλο εύρος των ελλειπτικών φαρμάκων και σειρά προτάσεων για την επίλυση του διαχρονικού αυτού προβλήματος.

Στη συνάντηση αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη, για όσο χρειαστεί.
  • Εντατικοποίηση ελέγχων, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων, όπως ορίζει ο νόμος.
  • Λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση του ασθενούς, στο φάρμακο που έχει ανάγκη.
  • Δυνατότητα παράτασης χρονικής ισχύος των συνταγών, σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανάρτησε, ήδη, την απόφαση για την Προσωρινή Απαγόρευση Παράλληλων Εξαγωγών και Ενδοκοινοτικής Διακίνησης για σειρά φαρμάκων που παρουσιάζουν έλλειψη.

Δείτε τον κατάλογο ΕΔΩ