Wegovy: Προς έγκριση και για τη μείωση του κίνδυνου εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής

  • Iatropedia newsroom
Η πιθανή νέα χρήση του Wegovy, με βάση μια δοκιμή φαρμάκου που έχει γίνει γνωστή ως SELECT, θα αξιολογηθεί κατά τη μηνιαία συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης φαρμάκων του EMA
Η πιθανή νέα χρήση του Wegovy, με βάση μια δοκιμή φαρμάκου που έχει γίνει γνωστή ως SELECT, θα αξιολογηθεί κατά τη μηνιαία συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης φαρμάκων του EMA

Το ενδεχόμενο ευρύτερης χρήσης του φαρμάκου για την απώλεια βάρους Wegovy της Novo Nordisk, ώστε να χρησιμοποιείται και για τη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή θα εξετάσει αυτήν την εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Η πιθανή νέα χρήση του Wegovy, με βάση μια δοκιμή φαρμάκου που έχει γίνει γνωστή ως SELECT, θα αξιολογηθεί κατά τη μηνιαία συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης φαρμάκων του EMA.

Αν τυχόν δοθεί το «πράσινο φως», η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να υποστηρίξει καλύτερα τη θέση της για διάθεση του φαρμάκου μέσω των δημόσιων συστημάτων υγείας στην Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής SELECT, που δημοσιεύθηκαν πέρυσι, έδειξαν ότι η μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου που αποδόθηκε στο Wegovy άρχισε να καταγράφεται σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη της θεραπείας από τους συμμετέχοντες στη δοκιμή.

Το Wegovy είχε προηγουμένως αποδειχθεί ότι βοηθά τους παχύσαρκους ασθενείς να χάσουν κατά μέσο όρο το 15% του βάρους τους, ενώ η δοκιμή SELECT έδειξε ότι το φάρμακο μπορεί, επίσης, να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών ή θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά 20%.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια μπορεί να πυροδοτήσει το άγχος για τα οικονομικά

Κορονοϊός: Πυροδοτεί έξαρση της γυροειδούς αλωπεκίας και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων (μελέτη)

Υπουργείο Υγείας: Στον «αέρα» η ψηφιακή πλατφόρμα για τις ελλείψεις φαρμάκων – Πώς θα λειτουργεί