Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτά στο πλευρό των φαρμακοποιών για τα ΜΥΣΥΦΑ

  • Iatropedia
Υπέρ των θέσεων των φαρμακοποιών δηλώνουν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που με ανοιχτή επιστολή τους απαριθμούν τους λόγους για τους οποίους πρέπει τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα να παραμείνουν αποκλειστικά και μόνο στα φαρμακεία.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Κάθετα αντίθετοι στη διάθεση από σουπερ μάρκετ των ΜΥΣΥΦΑ δηλώνουν 19 βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΠΕΚΕ Υγείας), με ανοιχτή επιστολή τους.

Όπως αναφέρουν, «καθόλη τη διάρκεια της μνημονιακής λαίλαπας στον χώρο της υγείας και ειδικότερα στον χώρο του φαρμάκου, είχαμε ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον της διάθεσης εκτός φαρμακείων των ΜYΣΥΦΑ για όλους τους προηγούμενους λόγους. Συνεπώς πιθανή αναδίπλωσή μας προκαλεί μεταξύ άλλων και μείζον ζήτημα για την πολιτική αξιοπιστία του κόμματός μας», επισημαίνουν οι βουλευτές.

Στην επιστολή επισημαίνουν τα εξής:

-Τα ΜYΣΥΦΑ είναι φάρμακα και όχι απλά εμπορεύματα. Από τη στιγμή που για τη χρήση και την αγορά τους αποφασίζει ο ασθενής μετά από σύσταση ιατρού, πρέπει να πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία, δια χειρός φαρμακοποιού.

– Η πώληση ΜYΣΥΦΑ από μη ελεγχόμενα σημεία εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία ενέχοντας τον κίνδυνο παρενεργειών από την αλόγιστη χρήση τους, με τελική αύξηση ακόμη και του δημοσιονομικού κόστους λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης των παράπλευρων συνεπειών.

– Η απελευθέρωση, όπως αποδεικνύεται από μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δεν οδηγεί σε καλύτερη πρόσβαση στο φάρμακο και μειωμένες τιμές. Αντιθέτως, μπορεί να προσθέσει εμπόδια στην ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη.

– Οι πιέσεις για απελευθέρωση της διάθεσης των ΜYΣΥΦΑ αποσκοπούν στην είσοδο των μεγάλων καταστημάτων λιανικής και στην αγορά του φαρμάκου με μόνο γνώμονα το κέρδος. Αποτελεί άλλωστε σοβαρό ερωτηματικό με ποια επιστημονικά/ιατρικά δεδομένα περιλαμβάνονται συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα στη λίστα των ΜYΣΥΦΑ.

-Την περίοδο των μνημονιακών κυβερνήσεων χαρακτηρίστηκαν αυθαίρετα ως ΜYΣΥΦΑ, πολλά μη αποζημιούμενα φάρμακα και νομοθετήθηκε η απελευθέρωση των τιμών τους – που θα καθορίζεται πλέον με όρους αγοράς – από 1-1-2017.

– Σε μία ιδιαίτερα δυσχερή οικονομικά περίοδο ο κλάδος των 11.500 φαρμακείων, που επηρεάζεται άμεσα από τη δημοσιονομική στενότητα και τις καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, αναπληρώνει ένα μέρος της αναγκαίας για την επιβίωσή του ρευστότητας από τη διάθεση των ΜYΣΥΦΑ.

Οι υπογράφοντες βουλευτές: Γαϊτάνη Ιωάννα, Γρηγόρης Σταύρος, Δέδες Γιάννης, Δερμιτζάκης Κωστής, Ζάννας Ζήσης, Ζαχαριάς Κώστας, Ζεϊμπέκ Χουσεḯν, Ζερδελής Γιάννης, Καϊσας Γεώργιος, Κυριακάκης Βασίλης, Κωστοπαναγιώτου Ηλίας, Μανιός Νικόλαος, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Παραστατίδης Θεόδωρος, Σιμορέλης Χρήστος, Σμίας Χρήστος, Τζούφη Μερόπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ