Βόρεια Ελλάδα: Τρομάζουν οι αυξημένοι θάνατοι – Ποια η σχέση με τους εμβολιασμούς, σύμφωνα με ελληνική μελέτη

  • Γιάννα Σουλάκη
θάνατοι
Τραγικός είναι ο απολογισμός της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς χθες (29/11) ξεπεράσαμε τους 18.000 θανάτους, μέσα σε 20 μήνες ασύμμετρου πολέμου με τον κορονοϊό. Οι δεκάδες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που μετράμε καθημερινά δεν είναι απλοί αριθμοί, αλλά συνάνθρωποί μας, κάποιοι εκ των οποίων ίσως σήμερα να βρίσκονταν στη ζωή εάν είχαν εμβολιαστεί, όπως διαπιστώνει μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Διπλάσιους αριθμούς θανάτων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού εμφανίζουν οι Περιφερειακές Ενότητες της βόρειας Ελλάδας σε σχέση με την Αττική, και έως εξαπλάσιους σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας.

Ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώνει η Μακεδονία και η Θράκη οδήγησε τους επιστήμονες σε σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τις πιθανές αιτίες που οδηγούν σε αυξημένη θνησιμότητα στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, μέσα από τη χρήση των ειδικών μαθηματικών μοντέλων.

Όπως αποδεικνύεται, από την έναρξη των εμβολιασμών τον περασμένο Ιανουάριο και μέχρι σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα, είναι όσες έχουν τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σχολιάζει τα συμπεράσματα στο iatropedia.gr:

“Αυτό που είδαμε είναι ότι τουλάχιστον για τη μισή διάρκεια του προηγούμενου κύματος και σε αυτό το κύμα, αυτή η μεγάλη θνησιμότητα εξαρτάται πάρα πολύ από αυτόν τον παράγοντα: τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των άνω των 60 ετών σε συγκεκριμένες περιοχές και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα”, αναφέρει.

Δείτε επίσης: ΕΟΔΥ: Πως θα είχαμε λιγότερους ημερήσιους θανάτους

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης διαπίστωσε πως, από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία έχουν καταγραφεί περίπου 2.900 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Αντίστοιχα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ήταν πάνω από 2.000.

Στην ίδια λογαριθμική κλίμακα, στην Κρήτη και το νότιο και βόρειο Αιγαίο οι θάνατοι δεν ξεπερνούν τους 600 με 630, κάτι που σημαίνει πως στις συγκεκριμένες περιοχές εντοπίζεται έως και πέντε φορές χαμηλότερη θνησιμότητα από την Κεντρική Μακεδονία.

Ακόμη και στην Αττική οι θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού καταγράφονται στους 1.450, δηλαδή σχεδόν οι μισοί από 2.850 της Κεντρικής Μακεδονίας, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα, είναι το μεγαλύτερο και πιο πυκνοκατοικημένο αστικό κέντρο της χώρας και ως εκ τούτου, περισσότερο “ευάλωτο” στη διασπορά του ιού.

Αντιστρόφως ανάλογη εμφανίζεται την ίδια στιγμή, η καμπύλη των εμβολιασμών στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Τις ηλικίες δηλαδή που δίνουν τις βαριές μολύνσεις, τις νοσηλείες στις ΜΕΘ και τους θανάτους.

Δείτε επίσης: Επιτροπή Επιδημιολόγων: Ελαφρά κάμψη της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Αγωνία για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων

Όπως αποδεικνύεται ξεκάθαρα μέσω της γραφικής αποτύπωσης των δεδομένων της μελέτης, η αυξητική τάση της θνησιμότητας στη βόρεια Ελλάδα, συνοδεύεται από μία αντιστρόφως αρνητική τάση στους εμβολιασμούς των άνω των 60 ετών.

Δείτε το σχετικό γράφημα. Οι πορτοκαλί στήλες είναι οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό, οι γκρι οι εμβολιασμοί στους άνω των 60 ετών και οι μπλε οι θάνατοι. 

“Διαπιστώσαμε πως περιοχές που έχουν πάνω από 75% με 80% ποσοστά εμβολιασμένων στους άνω των 60 ετών, είναι αυτές που έχουν τη πιο χαμηλή θνησιμότητα. Σε αντίθεση με τις περιοχές που παρουσιάζουν κάτω από 65% ή 70% εμβολιασμό στους άνω των 60”, σχολιάζει ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Άλλες αιτίες που μπορεί να εξηγούν την αυξημένη θνησιμότητα

Οι εμβολιασμοί δεν αποτελούν, όμως, την αποκλειστική ερμηνεία για την διαπιστωμένα αυξημένη θνησιμότητα στη βόρεια Ελλάδα.

Στις άλλες πιθανές αιτίες συγκαταλέγονται, σύμφωνα με τον ειδικό, η απειθαρχία των πληθυσμών στα περιοριστικά μέτρα, οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν τον μεγαλύτερο συγχρωτισμό στους κλειστούς χώρους, αλλά και η πίεση του υγειονομικού συστήματος, που επέφερε μειωμένη αποδοτικότητα.

“Σίγουρα δεν είναι η μόνη ερμηνεία τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά. Άλλες αιτίες που εικάζουμε ότι συμβάλλουν σ’ αυτήν την εικόνα της αυξημένης θνησιμότητας είναι ίσως οι διαφοροποιήσεις στο επίπεδο παροχής υγειονομικής φροντίδας, καθώς στη βόρεια Ελλάδα πιέστηκε πολύ το ΕΣΥ και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Επίσης, οι πληθυσμοί εκεί τηρούν δύσκολα ή ακόμα και δεν λαμβάνουν τα ατομικά μέτρα. Επίσης, σίγουρα παίζουν ρόλο και οι καιρικές συνθήκες. Στη βόρεια Ελλάδα επικρατεί περισσότερο ψύχος και μεγαλύτερο συγχρωτισμός που ευνοεί την κυκλοφορία του ιού”, προσθέτει ο Καθηγητής, Νίκος Τζανάκης.

Αναλυτικά στοιχεία για τους θανάτους

Ο ΕΟΔΥ κατέγραψε χθες Δευτέρα (29/11) 104 νέους θανάτους ασθενών με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.067 θάνατοι σε όλη τη χώρα. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τους 18.067 θανάτους, οι 15.039 ήταν ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, οι 6.864 εξ αυτών γυναίκες και οι 8.175 άνδρες.

Δείτε αναλυτικά, τον αριθμό όλων των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από Covid-19, ανά ηλικιακή ομάδα:

  • άνω των 65 ετών: 15.039 θάνατοι
  • 40-64 ετών: 2.880 θάνατοι
  • 18-39 ετών: 145 θάνατοι
  • 0-17ετών: 3 θάνατοι

Οι νεκροί της πανδημίας σε απόλυτους αριθμούς ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι:

  • Αττική: 5.772
  • Κεντρική Μακεδονία: 5.746
  • Θεσσαλία: 1.592 
  • Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 1.329
  • Δυτική Ελλάδα: 819 
  • Κεντρική Ελλάδα: 625
  • Δυτική Μακεδονία: 538
  • Πελοπόννησος: 504
  • Κρήτη: 405
  • Ήπειρος: 233
  • Νότιο Αιγαίο: 167
  • Βόρειο Αιγαίο: 154
  • Επτάνησα: 133

Αξίζει να σημειωθεί πως η εβδομαδιαία θνησιμότητα στην Ελλάδα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού είναι σήμερα 53 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 23. Ωστόσο, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις και μη ενιαίος τρόπος καταγραφής των θανάτων ανά χώρα στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορονοϊός: Που μπορεί να οφείλεται η αύξηση των θανάτων – “Πιο βαριά οι ασθενείς στις ΜΕΘ”, λένε οι Εντατικολόγοι

Κορονοϊός: 5.506 κρούσματα και 333 θάνατοι ηλικιωμένων σε μια εβδομάδα – Δραματική έκκληση των γιατρών για εμβολιασμό