Κορονοϊός: Που μπορεί να οφείλεται η αύξηση των θανάτων – “Πιο βαριά οι ασθενείς στις ΜΕΘ”, λένε οι Εντατικολόγοι

  • Γιάννα Σουλάκη
ΜΕΘ
Μάχη σε πολλά μέτωπα καλείται να δώσει η χώρα μας το επόμενο διάστημα απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού. Κυρίαρχοι στόχοι: η αύξηση των εμβολιασμών, η στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας και κυρίως, η μείωση των θανάτων που αυξάνονται πλέον καθημερινά στις ΜΕΘ με ιδιαίτερα ανησυχητικούς ρυθμούς. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν συνολικά σχεδόν 600 θανατηφόρα κρούσματα (συγκεκριμένα 596), ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος των θανάτων είναι στους 73 (αυξημένοι κατά 21 από την προηγούμενη εβδομάδα).

Αγωνία έχει προκαλέσει στους επιστήμονες το πρόβλημα με τον υψηλό αριθμό των θυμάτων του κορονοϊού που σημειώνονται καθημερινά και οι οποίοι χθες Τετάρτη (17/11) άγγιξαν τους 87 σε ένα μόλις 24ωρο. Οι γιατροί προς το παρόν, δεν έχουν οριστικές απαντήσεις.

Για να τεκμηριωθεί επαρκώς το φαινόμενο των αυξημένων ημερήσιων θανάτων στη χώρα, όπως λένε, που αποτελεί έναν δείκτη από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, απαιτείται επιστημονική τεκμηρίωση μέσω μελετών. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα, που μπορεί να έχει περισσότερες από μία ερμηνείες.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως, πως στις 9 Μαϊου 2021 (οπότε οι θάνατοι προσέγγιζαν τον σημερινό μέσο όρο των εβδομαδιαίων θανάτων) σε 759 διασωληνωμένους ασθενείς σε ΜΕΘ είχαμε 459 θανάτους στους εβδομαδιαίους μέσους όρους, ενώ εχθές Τετάρτη (17/11), με εβδομαδιαίο μέσο όρο 504 διασωληνωμένων ασθενών, οι θάνατοι ήταν κατά μέσο όρο 453 σε μία εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι το 83% των ασθενών με κορονοϊό που χάνουν τη ζωή τους στις ΜΕΘ είναι άνω των 65 ετών και επίσης το 83%, ανεμβολίαστοι.

Ο Σπύρος Ζακυνθινός, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας- Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού», παραδέχεται στο iatropedia.gr την ύπαρξη του προβλήματος της μεγάλης θνητότητας, όμως, δεν έχει επί του παρόντος, όπως λέει, μια ασφαλή ερμηνεία του φαινομένου:

“Δύσκολο ερώτημα, γιατί ξέρετε μας λείπουν τα στοιχεία. Εμείς έχουμε στοιχεία από το δικό μας χώρο και όχι από όλες τις ΜΕΘ της Ελλάδας. Πιστεύω ότι οι ασθενείς που μπαίνουν στη Μονάδα από το δεύτερο κύμα και μετά, είναι πιο βαριά. Πιο βαριά και σε πιο άσχημη κατάσταση απ’ ότι προηγούμενα. Δηλαδή όχι μόνο έχουν κι άλλες αρρώστιες, αλλά είναι σε σοκ και είναι πολύ πιο βαριά συνολικά η κλινική τους εικόνα. Μια κατάσταση η οποία δεν “συμμαζεύεται” εύκολα. Με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη θνητότητα”, σημειώνει ο γιατρός.

Δείτε επίσης: «Κύμα θανάτων» μέσα στο τέταρτο κύμα – Γιατί να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση στους άνω των 65

Οι διασωληνωμένοι είναι σε πιο βαριά και κρίσιμη κατάσταση – το 70% καταλήγουν στο θάνατο

Τι μπορεί, όμως, να φέρνει τους ασθενείς στις ΜΕΘ σε βαρύτερη κατάσταση. Πολλοί επιστήμονες κάνουν λόγο για καθυστέρηση στην εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο. Πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν νοσηλευτική φροντίδα, όπως λένε, όταν βρεθούν στο τελικό στάδιο της αναπνευστικής δυσχέρειας και λίγο πριν τη διασωλήνωση, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Στις δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, σύμφωνα με τον Καθηγητή Σπύρο Ζακυνθινό, στο πρώτο κύμα της πανδημίας η θνητότητα των διασωληνωμένων κυμαινόταν στο 40%, ενώ στο δεύτερο στο πολύ υψηλό ποσοστό, του 70%. Τα συμπεράσματα έχουν δημοσιευθεί σε μελέτη, όπως λέει:

«Από το δεύτερο κύμα η θνητότητα στους διασωληνωμένους είναι 70%. Η εργασία δείχνει ακριβώς την εικόνα. Το θέμα, όμως, είναι το “γιατί”. Το “γιατί” δεν το ξέρουμε. Πιστεύουμε ότι παίζει σημαντικό ρόλο, ότι είναι πιο βαριά οι ασθενείς που μπαίνουν στη Μονάδα”.

Ταυτόχρονα, όμως, με την υψηλή θνητότητα, η χώρα μας κατέχει τις τελευταίες 14 ημέρες το θλιβερό “προνόμιο” να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ποσοστά εισαγωγής σε ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού ανάμεσα σε 14 χώρες της ΕΕ, μαζί με την Ισλανδία, την Ιρλανδία, τη Λετονία και τη Σλοβενία. Έτσι, ο αυξημένος αριθμός νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και διασωληνωμένων ασθενών σε βαριά κατάσταση, μπορεί να είναι μία ακόμη εξήγηση για τους αυξημένους θανάτους.

Οι θεραπείες ενάντια στην  Covid και πώς συνδέονται με βαρύτερη νόσηση σε μερίδα ασθενών

Μία άλλη εκδοχή σχετικά με τη βαριά κλινική εικόνα που εμφανίζουν οι ασθενείς στις ΜΕΘ, που μάλιστα δεν έχει ακουστεί μέχρι σήμερα, δίνει ο Εντατικολόγος Σπύρος Ζακυνθινός.

Όπως λέει, διάφορες θεραπείες που προλαμβάνουν τις διασωληνώσεις σε ένα ποσοστό αρρώστων, ένα άλλο ποσοστό ασθενών που τελικά δεν αποφεύγουν να καταλήξουν στη ΜΕΘ, δεν τους ευνοούν. Τα φάρμακα που τους χορηγούνται για να αποφύγουν η διασωλήνωση καταπονούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα όταν καταλήγουν στις ΜΕΘ να είναι σε κακή κατάσταση, όπως λέει ο Καθηγητής και εξηγεί:

“Αυτή η εκδοχή μπορεί να είναι πιο σημαντική. Υπάρχουν θεραπείες που βοηθούν ένα ποσοστό ανθρώπων να μην μπουν στη ΜΕΘ, δηλαδή με τις θεραπείες αυτές αποφεύγουν τη διασωλήνωση. Κάποιοι, όμως, που δεν αποφεύγουν τη διασωλήνωση και καταλήγουν στη ΜΕΘ, πάνε χειρότερα γιατί δεν έχουν πια άμυνα. Δηλαδή οι θεραπείες έχουν ρίξει πολύ το ανοσοποιητικό τους σύστημα και είναι πιο ευάλωτοι και πεθαίνουν πιο εύκολα”, λέει ο κ. Ζακυνθινός και συνεχίζει:

“Ξέρετε είναι μια πολύπλοκη η ερμηνεία, δεν είναι μια εύκολη απάντηση. Χρειάζεται πολύ μελέτη για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Όλοι μας, όμως, αυτό υποψιαζόμαστε και το έχουμε δημοσιεύσει μάλιστα και σε μελέτη”, αναφέρει ο ίδιος.

Οι ασθενείς στις ΜΕΘ “γονατίζουν” το σύστημα Υγείας

Επιβάρυνση στον αριθμό των θυμάτων της Covid, όμως, αναντίρρητα προκαλεί ο αυξημένος ρυθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και η αδυναμία του συστήματος να ανταποκριθεί με επάρκεια.

“Για παράδειγμα εμείς στον Ευαγγελισμό στο δεύτερο κύμα είχαμε πολύ περισσότερους ασθενείς από το πρώτο κύμα. Στο πρώτο είχαμε 50 ασθενείς και στο δεύτερο 240. Θέλω να πω πως είναι πολλαπλάσιοι και όσο πάνε αυξάνονται. Με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να πηγαίνουν χειρότερα. Κι αυτός βέβαια μπορεί να είναι ένας λόγος. Μολύνονται πολλοί παραπάνω και μπορεί να μην μπορεί να ανταπεξέλθει το σύστημα, όπως στο πρώτο κύμα που ήταν λιγότεροι ασθενείς”, σημειώνει ο διευθυντής της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.

Όσο για το εάν η μετάλλαξη Δέλτα εμφανίζει χαρακτηριστικά πιο επιθετικής νόσου, όπως έχει υποστηρίξει μερίδα των επιστημόνων, ο Καθηγητής Σπύρος Ζακυνθινός λέει, ότι είναι άποψη που δεν συμμερίζεται:

“Δεν έχω τέτοια εικόνα. Αν κάποιος ασθενής κάνει πιο ισχυρό σοκ από αυτόν τον ιό, δεν μπορώ να το ξέρω εγώ ως κλινικός γιατρός. Είναι μια απάντηση που δεν θα είναι ακριβής. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και μπορεί να έχει και δίκιο, εγώ δεν μπορώ να το υποστηρίξω όμως, αυτό. Πολύ πιο μεταδοτικός είναι ο ιός Δέλτα δεν χωράει αμφιβολία και δίνει πολλά κρούσματα. Πιο παλιά, σε μια παρέα 20 ατόμων κόλλαγαν οι πέντε και τώρα κολλάνε οι 13. Δεν υπάρχει αμφιβολία καμία, ότι είναι πιο μεταδοτικός”, καταλήγει ο Καθηγητής.

Αυξάνονται και οι εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι η επιβάρυνση στις ΜΕΘ κατά το τελευταίο διάστημα οφείλεται σε ένα βαθμό και στην αύξηση των εμβολιασμένων, που έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσοστό της ανοσίας τους, πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα και δεν έχουν προλάβει να κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση. Ωστόσο, είναι ελάχιστοι όσοι καταλήγουν στο θάνατο.

Είναι χαρακτηριστικό πως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, οι εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ καταγράφονταν στο 8%, ενώ σήμερα καταλαμβάνουν το 17% των νοσηλευομένων στις Εντατικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν