Επιτροπή Επιδημιολόγων: Σταθερότητα και ελαφρά κάμψη της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Αγωνία για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων

  • Γιάννα Σουλάκη
επιδημιολόγοι
Σταθερότητα και σε κάποιες περιπτώσεις επιβράδυνση της διασποράς του κορονοϊού στο σύνολο της χώρας, διαπιστώνουν οι επιδημιολόγοι που συνεδρίασαν χθες Τρίτη (23/12). Ωστόσο, εμφανίζονται πολύ προβληματισμένοι από τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, στις οποίες δέχεται τεράστια πίεση το ΕΣΥ από τις νοσηλείες ανεμβολίαστων ηλικιωμένων.

Σταθερότητα και μικρή μείωση στα νέα κρούσματα διαπίστωσαν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια της τακτικής εβδομαδιαίας τηλεδιάσκεψης της Τρίτης (23/12), για τη διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας. Κι αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται και στον κινητό εβδομαδιαίο μέσο όρο των κρουσμάτων που έχει διαμορφωθεί στα 6.756 κρούσματα.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός 23/11: Ακόμα 91 θάνατοι ενώ 597 είναι στις ΜΕΘ – Στα 8.100 τα νέα κρούσματα

Αν και ελάχιστες περιοχές «κατέβηκαν» επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου, ωστόσο, κάποιες που βρίσκονται στο “βαθύ κόκκινο” και στη δίνη του κυκλώνα της πανδημίας με εκατοντάδες κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους, σημείωσαν σταθερότητα και μικρή υποχώρηση στις νέες μολύνσεις.

Ποιες περιοχές σημειώνουν κάμψη της διασποράς

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr διαπιστώθηκε μικρή πτώση της διασποράς στη Λάρισα και γενικότερα στη Θεσσαλία, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι οι χειρότεροι αριθμοί στα κρούσματα έχουν παρέλθει στη συγκεκριμένη περιοχή.

“Αχτίδα” αισιοδοξίας αχνοφαίνεται και για τη Θεσσαλονίκη, όπου σημειώθηκε επιβράδυνση της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων.

Πιο σαφής υποχώρηση της επιδημίας εντοπίστηκε στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, περιοχή που αναμένεται μάλιστα να «πέσει» από το 5ο στο 4ο επίπεδο κινδύνου.

Δεν αποκλείεται να είμαστε στην κορύφωση των κρουσμάτων, αποφάνθηκαν οι επιστήμονες, οι οποίοι δεν εμφανίζονται το ίδιο καθησυχαστικοί για τις νοσηλείες και τους θανάτους. Όπως λένε, η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα εξακολουθήσει να υφίσταται τις επόμενες μέρες, αλλά και η καθημερινή καταγραφή δεκάδων θανάτων συνανθρώπων μας από τον κορονοϊό.

Η κάμψη στους “σκληρούς” αριθμούς της πανδημίας δεν αναμένεται πριν να περάσουν δύο εβδομάδες.

Δείτε επίσης: Αναλυτικές οδηγίες για την τρίτη δόση – Όλες οι εκδοχές εμβολιασμού / νόσησης με παραδείγματα

Ο υψηλός εμβολιασμός βγάζει από το “κάδρο” της ανησυχίας την Αττική

Τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική, που χθες ξεπέρασαν τα 2.100, δεν προβληματίζουν τους ειδικούς. Κι αυτό οφείλεται στην πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη στις περισσότερες περιοχές, κυρίως δε στους “επίμαχους” πληθυσμούς των ηλικιωμένων.

Περιοχές όπως, ο Πειραιάς με πλήρη εμβολιασμό στο 64% και ακόμη πιο υψηλό στους ηλικιωμένους, αλλά και ο βόρειος Τομέας με κάλυψη στο 72% του γενικού πληθυσμού, βρίσκονται εκτός της “σφαίρας ανησυχίας” των ειδικών. Η πίεση στο σύστημα Υγείας, επίσης, είναι προς το παρόν ελεγχόμενη.

Δεν συμβαίνει το ίδιο, ωστόσο, με τους εμβολιασμούς στη βόρεια Ελλάδα. Περιοχές με χαμηλά ποσοστά στον γενικό πληθυσμό, όπως η Βέροια (53,25%), οι Σέρρες (49,66%), η Πέλλα (50,38%) και η Δράμα (46,91%), εμφανίζουν παρόμοια ή ακόμη πιο χαμηλά ποσοστά στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών.

Αυτό δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία, ενώ η εξεύρεση νέων τρόπων προσέλκυσης των ηλικιωμένων στο εμβολιασμό δείχνει να έχει προς το παρόν “παγώσει”.

Προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή κάνει η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης με εμβολιασμό “Black Friday” χωρίς ραντεβού, τον οποίο πραγματοποιεί την ερχόμενη Παρασκευή με κινητές μονάδες εύκολα προσβάσιμες στο κοινό, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Δείτε επίσης: Black Friday … με εμβόλια χωρίς ραντεβού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από την 4η ΥΠΕ

Τα νέα μέτρα έφεραν αύξηση στους εμβολιασμούς, μεταξύ 20 και 30 ετών

Τα πρόσφατα μέτρα που εξαγγέλθηκαν φαίνεται να αποδίδουν. Η αύξηση στους εμβολιασμούς που σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες και μέχρι σήμερα, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, σημειώνουν οι επιστήμονες, παρ’ ότι εντοπίζεται κυρίως σε νέους μεταξύ 20 και 30 ετών.

Είναι η ηλικιακή ομάδα που παρακινήθηκε περισσότερο να εμβολιαστεί για να έχει ελεύθερη πρόσβαση στις δραστηριότητες ψυχαγωγίας και εστίασης, αλλά και αυτή που διαδίδει περισσότερο τον ιό.

Δεν συνέβη το ίδιο, όμως, με την ανταπόκριση των ηλικιωμένων πολιτών, καθώς έχει μικρότερη κινητικότητα από τους νέους και ως εκ τούτου μικρότερο κίνητρο για την κατοχύρωση “ελευθεριών” μέσω του εμβολιασμού.

Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο να αυξάνεται μεν ο εμβολιασμός στις περιοχές που συγκεντρώνουν την ανησυχία των υγειονομικών αρχών, αλλά όχι στις ηλικίες που ενδιαφέρουν περισσότερο για την αποκλιμάκωση του προβλήματος στο ΕΣΥ.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Μειώνονται τα τακτικά χειρουργεία κατά 80% – Εξαιρούνται τα ογκολογικά και τα έκτακτα

Πάση θυσία να αυξηθούν οι εμβολιασμοί των ηλικιωμένων

Στην Επιτροπή των ειδικών έχει ανοίξει η συζήτηση για το πως μπορούν να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν, καθώς στις ηλικίες άνω των 65 ετών θέλουμε ποσοστά που να ξεπερνούν κατά πολύ το 80 με 85% για να προστατευθεί το σύστημα υγείας και να μην χρειαστεί η χώρα να ακολουθήσει πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα, όπως συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού.

Πρώτη απόπειρα θα γίνει με τους «καταδρομικούς εμβολιασμούς» στις απομακρυσμένες περιοχές, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκστρατείες εμβολιασμού σε Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).

Έσχατο σενάριο είναι η επιβολή “κυρώσεων”, με τον εξαναγκασμό των ανεμβολίαστων πολιτών να καταβάλλουν το 10% της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, εάν χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.

Το τελευταίο μέτρο, ωστόσο, έχει αποκλειστεί ως ιδιαίτερα “σκληρό” τόσο από τους επιστήμονες, όσο και από την ίδια την κυβέρνηση.