Βγήκαν στους δρόμους σήμερα οι 4.000 εργαζόμενοι του Προγράμματος της ΔΥΠΑ: Πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας μισθολογική εξίσωση, την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και τη μονιμοποίησή τους.
Όπως καταγγέλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, από το 2017, οι εργαζόμενοι του προγράμματος «4.000 στην Υγεία» απασχολούνται σε δημόσιες δομές υγείας, καλύπτοντας κενά σε κρίσιμες υπηρεσίες. Παρά τη συνεισφορά τους, όμως, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν διατηρήσει την εργασιακή τους ανασφάλεια, χωρίς δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης, επιδομάτων ή μονιμοποίησης.
Μία από τις μεγαλύτερες αδικίες που επισημαίνουν είναι ο βασικός μισθός των εργαζομένων ΥΕ κατηγορίας, ο οποίος παραμένει στα 775 ευρώ μεικτά, κάτω από τον κατώτατο μισθό των 850 ευρώ.
Μάλιστα, το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας δεν επιτρέπει την καταχώρισή τους με αυτόν τον χαμηλότερο μισθό, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται με αποδοχές 850 ευρώ, αλλά να πληρώνονται 775.
Συμβασιούχοι σε συνθήκες αβεβαιότητας
Οι διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι τονίζουν ότι δεν είναι οι μόνοι που βιώνουν την επισφάλεια στον χώρο της Υγείας. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται χιλιάδες άλλοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, όπως οι επικουρικοί, οι συμβασιούχοι τριμήνου, οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές και όσοι απασχολούνται μέσω προγραμμάτων για μακροχρόνια ανέργους άνω των 55 ετών.
Παρότι όλοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να απορρίπτουν τα αιτήματα για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι από το 2013 μέχρι το 2024, οι μόνιμοι υπάλληλοι στην Υγεία μειώθηκαν από 93.580 σε 72.371, δημιουργώντας τεράστια κενά στις δομές υγείας.
Τι ζητούν οι υγειονομικοί του ΕΣΥ
Οι εργαζόμενοι απαιτούν:
- Εξίσωση των αποδοχών με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.
- Αναγνώριση της προϋπηρεσίας και των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών για μισθολογική εξέλιξη.
- Καταβολή επιδομάτων τέκνων και παραμεθορίου.
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
«Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου αγώνα των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, για να μπει τέλος στην «ομηρία» των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασία», όπως λένε.