Βγήκαν οι νέες τιμές στα φάρμακα! Ποια γίνονται πιο ακριβά. Παραδείγματα

  • Iatropedia
Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι ασθενείς για εκατοντάδες φάρμακα καθώς γνωστοποιήθηκαν από το υπουργείο υγείας οι λεγόμενες ασφαλιστικές τιμές που αποτελούν το ανώτατο όριο αποζημίωσης για τις φαρμακευτικές θεραπείες. Συνολικά 753 φάρμακα πρέπει να πληρώνουμε πιο ακριβά καθώς υπάρχει διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής. Δείτε παραδείγματα και επιβαρύνσεις

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μεγάλες επιβαρύνσεις σε 753 φάρμακα προκύπτουν από τη θετική λίστα φαρμάκων αλλά και τις ασφαλιστικές τιμές που δόθηκαν απο το υπουργείο Υγείας. Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού υγείας Μάριου Σαλμά ότι οι ασθενείς θα κερδίσουν, όχι μόνο δεν κερδίζουν αλλά αντίθετα σε ορισμένα φάρμακα καλούνται να πληρώσουν ακόμη και διπλή συμμετοχή. Ποσά που προκύπτουν εξαιτίας του μέτρου που προβλέπει πως αν υπάρχει διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής, το 50% αυτής της διαφοράς την πληρώνει ο ασφαλισμένος.

Ειδικότερα όπως προκύπτει από τη λίστα με τις νέες τιμές, από τα 3.381 συγκρίσιμα φάρμακα που έχουν σταθερό ποσοστό συμμετοχής στα 2.007 δεν υπάρχει καμία διαφορά στην συνολική επιβάρυνση του ασφαλισμένου, στα 753 φάρμακα υπάρχει αύξηση και στα 621 μείωση.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που ακολουθούν:

Ενώ στο παρελθόν για το φάρμακο CELSENTRI F.C.TAB 150MG κατά των λοιμώξεων ο ασφαλισμένος πλήρωνε ως συμμετοχή 46,36 ευρώ πλέον πρέπει να καταβάλει 92,78 ευρώ δηλαδή 46,42 ευρώ περισσότερα, ποσό προφανώς ουδόλως ευκαταφρόνητο.

Για το φάρμακο Reopro που ενδείκνυται για το κυκλοφορικό σύστημα, το κόστος συμμετοχής μέχρι χθες ήταν 67,14 ευρώ ενώ πια διαμορφώνεται στα 101,88 ευρώ , περισσότερα δηλαδή κατά 34,74 ευρώ.

Για το σκεύασμα Tadim που είναι ένα εισπνεόμενο αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πνευμονικών βακτηριακών λοιμώξεων, στο παρελθόν πλήρωνε 62,72 ευρώ και τώρα πρέπει να καταβάλει 89,43 ευρώ διαφορά που κυμαίνεται στα 26,71 ευρώ.

Επίσης για το γυναικολογικό φάρμακο Pabal έπρεπε κανείς να πληρώσει 36,77 ευρώ ενώ πια το ποσό φθάνει στα 57,81 παραπάνω δηλαδή κατά 21,04 ευρώ.

Για το BRILIQUE F.C.TAB 90MG που προορίζεται για παθήσεις του αίματος, μέχρι χθες οι ασθενείς πλήρωναν συμμετοχή 21,25 ευρώ, ενώ πια θα καταβάλουν 37,09 ευρώ παραπάνω 15,84 ευρώ. Για το αντινεοπλασματικό φάρμακο NOVANTRONE η συμμετοχή ήταν μηδενική ενώ πλέον πρέπει οι άρρωστοι να καταβάλουν 14,60 ευρώ.

Επίσης για το αντινεοπλασματικό TEMODAL για τη συσκευασία των 180 Mg οι ασφαλισμένοι πρέπει να πληρώσουν περισσότερα 13,93 ευρώ ενώ μέχρι πρόσφατα δεν πλήρωναν καμία συμμετοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ουρές για μια θέση στο ΕΣΥ! Ατελείωτες αιτήσεις για θέσεις διοικητών

Στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου «Αγία Σοφία» και Ωνάσειο για τους θανάτους παιδιών!

Στην αναμονή οι γιατροί για χρήματα του ΕΟΠΥΥ! Επιστολή διαμαρτυρίας

Σιαμαία κοριτσάκια με κοινό εγκέφαλο και κοινές σκέψεις. ΒΙΝΤΕΟ

10 φυσικοί τρόποι για να μην μυρίζει το στόμα σας άσχημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν