Βασίλης Κικίλιας: Σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα με ταυτόχρονη στήριξη των εργαζόμενων στο ΕΣΥ

  • Iatropedia
Κικίλιας
Για τη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, μίλησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, χωρίς να αποκαλύπτει τον τρόπο εφαρμογής του -προαναγγελθέντος πριν από τις εκλογές- σχεδίου της κυβέρνησης.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Στηρίζουμε το Ε.Σ.Υ. και όλους τους εργαζομένους του και όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα για να στηρίξουμε τους εργαζομένους και να διευκολύνουμε τη ζωή των πολιτών, θα το κάνουμε”.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ έχει στην καρδιά του, τους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες: “Αγωνιζόμαστε για ένα Σύστημα Υγείας που θα υπηρετεί ακριβώς αυτό. Διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όσους εργάζονται εκεί. Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας”

Ο κ. Κικίλιας επεσήμανε, επίσης, ότι ήδη ο ΕΟΠΥΥ χρησιμοποιεί το μοντέλο “σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού”, καθώς ως πάροχος υπηρεσιών υγείας, συμβάλλεται με ιδιώτες: “Και τα νοσοκομεία της χώρας χρησιμοποιούν ανάλογα μοντέλα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε ότι αφορά την απόκτηση εξοπλισμού”.

Θέλοντας για ακόμη μια φορά να τονίσει τη στήριξη της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, ο υπουργός τόνισε το ενδιαφέρον του για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών “Μας ενδιαφέρει πρώτα και πάνω από όλα να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Να μην ταλαιπωρούνται, να εξυπηρετούνται καλύτερα, να μην καθυστερούν οι διαγνωστικές εξετάσεις, να μη βασανίζονται στις εφημερίες, να μην επιβαρύνονται οικονομικά”, είπε χαρακτηριστικά.

Ενεργοποίηση ανενεργών νόμων και διατάξεων

Σε εφαρμογή θα θέσει το υπουργείο Υγείας, ανενεργούς νόμους και διατάξεις, που ενώ έχουν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν τέθηκαν ποτέ σε εφαρμογή.

Αυτοί είναι:

  • ενεργοποίηση της Επιτροπής λοιμώξεων μέσα στα νοσοκομεία, με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
  • ενεργοποίηση της Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών (ΚΥΠΑ), για τον έλεγχο των πραγματικά δικαιούχων στη δωρεάν περίθαλψη
  • υλοποίηση της ισχύουσας διάταξης νόμου, που προβλέπει ότι 6 μήνες πριν την συνταξιοδότηση του γιατρού, να προκηρύσσεται η θέση, ώστε αμέσως να πληρωθεί και να μην υπάρχει κενό.

Τέλος ο Υπουργός υγείς τόνισε ότι το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που έχει καθυστερήσει η έκδοσή του, θα ολοκληρωθεί εντός του έτους, όπως ορίζει ο νόμος.