Βασίλης Κικίλιας στον ΕΟΠΥΥ: «Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει κάνει ποτέ ισολογισμό»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΠΥΥ
Με αιχμές για τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, προσήλθε στην προγραμματισμένη συνάντησή του με την Διοίκηση του Οργανισμού ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου, Παναγιώτη Πρεζεράκο.

Προσερχόμενος στις 10 το πρωί στα Κεντρικά Γραφεία του ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έκανε λόγο για επικείμενο «μετασχηματισμό του Οργανισμού», ο οποίος δεν μπορεί να γίνει «καθώς δεν έχει κάνει ποτέ ισολογισμό», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα ο υπουργός, ανέφερε:

«Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι σύγχρονος, ευέλικτος, μοντέρνος και οικονομικά βιώσιμος και, το κυριότερο από όλα που μας απασχολεί, να υπηρετεί τον πολίτη, να μην τον ταλαιπωρεί, να τον εξυπηρετεί, να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του. Είναι ένα θέμα το πώς θα μετασχηματιστεί ο Οργανισμός σε αυτό το οποίο περιέγραψα. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει εάν ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει κάνει ποτέ ισολογισμό».

ΕΟΠΥΥ: «Νοικοκύρεμα» ξεκινώντας από τα οικονομικά

Ο υπουργός Υγείας έδειξε τις ξεκάθαρες προθέσεις του να εισάγει νέα δεδομένα στη λειτουργία του Οργανισμού, ξεκινώντας από τα οικονομικά. Η ατζέντα της συνάντησης άλλωστε, με τον πρόεδρο κ. Πλαγιαννάκο και μέλη του Δ.Σ., ήταν γνωστό ότι αφορούσε στην καταγραφή της οικονομικής κατάσταση, αλλά και την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 του ΕΟΠΥΥ, θέματα κομβικής σημασίας για το “νοικοκύρεμα”του Οργανισμού, το οποίο θα αποτελέσει εφαλτήριο και για τις επόμενες σαρωτικές αλλαγές.

Η λεπτομερής καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης αποβλέπει στην κατάρτιση ενός λεπτομερούς σχεδίου δράσης, το οποίο θα οδηγήσει στην ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου του ΕΟΠΥΥ στον τομέα της Υγείας.

Ενίσχυση, την οποία φιλοδοξεί να επετύχει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επισπεύδοντας την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, αλλά και προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για «βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες». Αυτό, άλλωστε, τόνισε και σήμερα ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας λόγο για έναν Οργανισμό: «σύγχρονο, ευέλικτο, μοντέρνο και οικονομικά βιώσιμο και, το κυριότερο να υπηρετεί τον πολίτη, να μην τον ταλαιπωρεί, να τον εξυπηρετεί, να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του».

Οι μεταρρυθμίσεις στον ΕΟΠΥΥ,  πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν κυρίως στη μετάβασή του Οργανισμού στη νέα ψηφιακή εποχή, γεγονός το οποίο επιτάσσει την ταχύτατη ένταξή του στο νέο σύστημα διακυβέρνησης μέσω ανοιχτών τεχνολογιών. Πρόκειται ουσιαστικά, για την εισαγωγή νέας ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία θα αποβλέπει στην πλήρη ψηφιακή αποτύπωση της δομής, της στελέχωσης και των δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Όλες αυτές οι πληροφορίες, θα αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της βελτίωσης της επαφής των ασθενών με τις υπηρεσίες Υγείας και στην ταχύτητα εξυπηρέτησής τους, χωρίς περιττές γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

ΕΟΠΥΥ: Που θα εφαρμοστούν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις

Στόχος των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στον ΕΟΠΥΥ είναι να αυξηθούν, αλλά και να εξορθολογιστούν οι διαθέσιμοι πόροι για τις δαπάνες υγείας. Αυτό θα επιτευχθεί με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων:

  • αποζημίωση με βάση την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών
  • καλύτερο και αυστηρότερο έλεγχο στην συνταγογράφηση
  • χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων καταγραφής της κατανάλωσης αλλά και της συμπεριφοράς των χρηστών υπηρεσιών και φαρμάκων
  • μέσω τεχνικών διαχείρισης Μεγα-Δεδομένων και με τη χρήση εργαλείων ανάλυσης αυτών των πληροφοριών

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, πάντως, κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το εάν θα προχωρήσει σε αλλαγές ή αντικαταστάσεις επιτελικών στελεχών του ΕΟΠΥΥ, ή θα αξιοποιήσει το υπάρχον διοικητικό προσωπικό, προκειμένου να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις του. Τις αποφάσεις του δεν έχει γνωστοποιήσει ούτε και για τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιαννάκο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του έτους και διαθέτει την επιστημονική κατάρτιση να οδηγήσει τον Οργανισμό στην νέα ψηφιακή εποχή.