Βακτηριακή τοξίνη «ένοχη» για θανατηφόρες καρδιακές επιπλοκές

  • Iatropedia
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι πίσω από τις συχνά θανάσιμες καρδιακές επιπλοκές βρίσκεται μια τοξίνη που εκλύει ο πνευμονικός στρεπτόκοκκος, το βακτήριο που προκαλεί την πνευμονία.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ κατάφεραν να εντοπίσουν τον υπαίτιο της πρόκλησης σοβαρών καρδιακών βλαβών που επιφέρουν ακόμη και θάνατο: η πνευμολισίνη, μια τοξίνη που απελευθερώνει το βακτήριο του πνευμονιόκοκκου κατά την λοίμωξη, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτή που προσβάλλει άμεσα τα κύτταρα του καρδιακού μυός, συχνά με μοιραία κατάληξη. Ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας, γνωστό παθογόνο βακτήριο του αναπνευστικού, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών όπως καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιακές προσβολές. Αυτή ακριβώς η σχέση ήταν που μπέρδευε κλινικούς γιατρούς και ερευνητές, καθώς ακόμη και στην περίπτωση έγκαιρης χρήσης αντιβιοτικών αυτά δεν παρείχαν προστασία από καρδιακές επιπλοκές.

«Η πνευμολυσίνη που απελευθερώνεται κατά την μόλυνση με Streptococcus pneumonia είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ένας σημαντικός αριθμός ασθενών αναπτύσσουν ταχέως προϊούσες και μοιραίες καρδιακές επιπλοκές, έστω και αν το βακτήριο δεν μολύνει ευθέως την καρδιά» επισημαίνει ο Δρ. Yasir Alhamdi του Ινστιτούτου Λοιμώξεων και Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου. Ακόμη χειρότερα, οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι η χρήση αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση μεγαλυτέρων ποσοτήτων τοξίνης στην κυκλοφορία του αίματος λόγω θανάτου του πνευμονιόκοκκου, επιδεινώνοντας έτσι την ζημία που έχουν υποστεί τα κύτταρα του καρδιακού μυός!

Η λύση, αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ στην επιθεώρηση PLOS Pathogens, είναι ειδικά σχεδιασμένα λιποσώματα τα οποία δεσμεύουν και εξουδετερώνουν την πνευμολυσίνη, αποτρέποντας την καταστροφή των κυττάρων στον καρδιακό μυ. Τα συγκεκριμένα λιποσώματα, λένε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης ως θεραπεία κατά της πνευμονίας και της σήψης που προκαλούν ο πνευμονικός στρεπτόκοκκος και ο ανθεκτικός στο αντιβιοτικό μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA).