Τζάνειο Νοσοκομείο: 150 χρόνια προσφοράς στον Πειραιά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την επέτειο εορτασμού των 150 χρόνων από τη θεμελίωσή του Τζανείου Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά γιόρτασαν θεσμικοί, τοπικοί φορείς και η ιατρική κοινότητα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Α’ Πειραιά κ. Ελένη Σταματάκη, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Τομεάρχης Υγείας και Βουλευτής Επικρατείας κ. Βασίλειος Οικονόμου εκπροσωπώντας τη ΝΔ και ο κ. Δημήτρης Καρύδης μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ .

Το παρών έδωσαν και οι κ. Θεόδωρος Δρίτσας Βουλευτής ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Α΄ Πειραιά, κ. Γεωργία Γεννιά Βουλευτής ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Α΄Πειραιά, κ. Εύη Καρακώστα Βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., κ. Ιωάννης Τραγάκης Βουλευτής Ν.Δ Β’ Πειραιά, κ. Κώστας Κατσαφάδος Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιά και κ. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου Βουλευτής Β’ Πειραιά της  Ένωσης Κεντρώων.

Η θεμελίωση του Τζανείου ξεκίνησε το 1866 με στόχο να προσφέρει συνεχώς και αδιάλειπτα ζωή στην ελληνική κοινωνία: φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από την αφετηρία αυτής της διαδρομής ανθρωπιάς, η οποία χαρακτηρίζεται από δέσμευση στον άνθρωπο και σημαντικό επιστημονικό έργο. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, αντανακλά την αφοσίωση στην κοινωνική προσφορά, η οποία χαρακτηρίζει διαχρονικά τον κλάδο της υγείας στη χώρα μας.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά κ. Χρήστος Αγραπίδης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί το Τζάνειο, καταδεικνύοντας ότι η ευαισθησία και η φροντίδα αποτελούν διαχρονικά τα θεμέλια μιας υπεύθυνης κοινωνίας.

«Στο πέρασμα των 150 χρόνων το  Τζάνειο με νέα, εκσυγχρονισμένη μορφή δίνει καθημερινά τη μάχη για τον άνθρωπο, αποτελώντας πλέον έναν πολυδιάστατο εθνικό οργανισμό – σημείο αναφοράς στην υπηρεσία της Υγείας» επισήμανε κατά την εισήγησή της η Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Τζανείου κ. Καίτη Θέμελη Διγαλάκη.

Στους αδιάρρηκτους δεσμούς του νοσοκομείου με την τοπική κοινωνία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης: «Το Τζάνειο δεν είναι ένα άψυχο κτίριο.  Είναι ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης και θα κάνουμε τα πάντα για να το κρατήσουμε ζωντανό. Τιμούμε 150 χρόνια ιστορίας, επιστήμης και ανθρωπιάς που μας δεσμεύουν να υπηρετήσουμε με την ίδια αφοσίωση αυτήν την πολύτιμη παρακαταθήκη».

150 χρόνια μετά, οι άνθρωποι του Τζανείου εξακολουθούν να υπηρετούν τις ιδρυτικές αξίες και το όραμά του. Διοίκηση, επιστημονικό και ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτές και εργαζόμενοι εμπνέονται καθημερινά από την κληρονομιά και το πολύτιμο έργο του Τζανείου Νοσοκομείου και αγκαλιάζουν τους συνανθρώπους μας σε ανάγκη.