Τσιόδρας: «Αδύνατον να ελεγχθεί η διασπορά του κορονοϊού – Δεν χάνουμε τις ελπίδες μας»

  • Γιάννα Σουλάκη
Τσιόδρας
Εκτάκτως ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στη σημερινή ενημέρωση του κορονοϊού, λόγω της σοβαρής επιδημιολογικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. 

Σε μια συγκινητική και από καρδιάς παρουσίαση της κρίσιμης κατάστασης της πανδημίας στην Ελλάδα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για την προσωπική μας ευθύνη απέναντι σε έναν ανεξέλεγκτο εχθρό, τον κορονοϊό, που απειλεί τις ζωές μας. «Δεν ήρθα να σας μιλήσω για φόβο, αλλά για ελευθερία», είπε ο καθηγητής και συνέδεσε τη σημερινή κρίσιμη για την πατρίδα μας ημέρα, με αυτή της εθνικής μας επετείου της 28ης Οκτωβρίου, «μια μέρα ιστορική, με ιστορική μνήμη που ο λαός αντιστάθηκε στον φασισμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στον νέο εχθρό: την πανδημία.

«Περισσότερο από τη γλώσσα των μέτρων μετρά η φωνή της συνείδησης. Είναι αδύνατον να ελεγχθεί η διασπορά του κορονοϊού. Δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Εξακολουθούμε να παλεύουμε σαν άνθρωποι και σαν πολίτες», ανέφερε.

Στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, είπε ο κ. Τσιόδρας, με μια φωνή προσπαθούμε να πάρουμε μέτρα χωρίς να κόψουμε την κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Η προσωπική επιλογή του καθενός θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το πως θα κινηθεί η πανδημία στην πατρίδα μας, συμπλήρωσε. Ανεβαίνει η διασπορά και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, και λέμε «που θα φτάσει αυτό;». «Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Και έρχονται και αναπνευστικές λοιμώξεις», τόνισε.

Στη συνέχεια ο καθηγητής είπε, ότι δεν πρέπει να ενοχοποιήσουμε τους μικρότερους, με τη μόλυνση των μεγαλύτερων ανθρώπων. Είναι χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα, υπογράμμισε και αυτό το περιμέναμε και το γνωρίζαμε. «Αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχει άμυνα στον πληθυσμό. Είναι η ώρα της συνείδησης και της ευθύνης. Δεν μετράνε τα δικά μου λόγια, αλλά η επιλογή η δική σας. Η επιλογή του «αυτό θα κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε.

Τσιόδρας: «Ποτέ δεν είχαμε τόσους ανθρώπους στις Εντατικές στην Ελλάδα»

«Ποτέ στη σύγχρονη Ελλάδα δεν είχαμε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τόσους ανθρώπους με πνευμονίες. Στενάζει όλη η υφήλιος», ανέφερε ο καθηγητής. Ωστόσο, υπάρχουν και αισιόδοξα μηνύματα για το εμβόλιο και φαίνεται ότι δουλεύει το αμερικανικό εμβόλιο σε όλες τις ηλικίες.  Και τις μεγάλες ηλικίες, είπε: «Υπάρχουν ελπίδες και για το ρωσικό εμβόλιο. Δοκιμάζονται και καινούργια φάρμακα. Δεν μπορούμε όμως, να σταθούμε αδιάφοροι στη διασπορά του ιού».

«Εμείς σαν επιστήμονες είμαστε εδώ παρακολουθούμε τον ιό και προσπαθούμε με όσο το δυνατόν λιγότερη στέρηση της ελευθερίας να προχωρήσουμε μπροστά. Η μάσκα είναι η μοναδική επιλογή, δεν έχουμε άλλη», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην ανάγκη για διασκέδαση ορισμένων ανθρώπων, κυρίως νέων, ο καθηγητής εξομολογήθηκε ότι δεν έχει πάει σε καφέ και εστιατόριο από τον Φεβρουάριο. «Αν ήθελα να πάω να ξεσκάσω, όταν θα μιλούσα σε ένα φίλο μου, δεν θα έβγαζα τη μάσκα. Θα την έβγαζα μόνο για να φάω», είπε.

Στη συνέχεια ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, τόνισε ότι οι επιστήμονες ζητούν συνέχεια και πιέζουν την κυβέρνηση να υπάρχει λιγότερος συνωστισμός στα λεωφορεία.  Ανέφερε επίσης, ότι είναι σημαντικό τη μάσκα να την φοράμε σωστά, όχι στο σαγόνι.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη των νέων για διασκέδαση, που όμως, σε πολλές περιπτώσεις γίνεται υπερβολική για τα δεδομένα μιας πανδημίας: «Διαβάζω 140 άτομα διασκέδαζαν σε κέντρο. Δηλαδή σε ποιο σημείο πρέπει να φτάσει κάποιος αδιαφορώντας για τον διπλανό του; Γίνεται τεράστια προσπάθεια από το Υπουργείο Υγείας για την ιχνηλάτηση των περιστατικών. Είναι πολύ δύσκολη δουλειά. Εάν δεν κάνουμε τίποτα από τα παραπάνω, ή τα κάνουμε με βαριά καρδιά, ο ιός θα διασπαρεί περισσότερο και η ιχνηλάτηση θα ατονίσει», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας και κατέληξε:

«Δεν ήρθα να σας μιλήσω για φόβο, αλλά για ελευθερία. Μας την επιβάλλει ο εαυτός μας, στον εαυτό μας. Κι είναι πολύ πιο εύκολο να τηρήσουμε τα μέτρα αν τα επιβάλλουμε εμείς στον εαυτό μας».

«Δεν είμαι δάσκαλος, ούτε καθηγητής», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε: «Ένας μαθητής είμαι κοντά σας. Ξενυχτάω μέχρι τις 4 το πρωί τρεις φορές την εβδομάδα, για να δώσω την αναφορά μου για την πανδημία στον πρωθυπουργό. Δεν το λέω για να μου πείτε μπράβο, το λέω για να καταλάβετε ότι όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες σ’αυτήν την πανδημία».

Μαγιορκίνης: Εκθετική αύξηση προ των πυλών

Αφού παρουσίασε τα εφιαλτικά στοιχεία της πανδημίας σε όλο τον κόσμο και μίλησε για την Ελλάδα, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είπε, ότι υπάρχει μια μεγάλη ώση στην Ελλάδα με 700 και περισσότερες διαγνώσεις καθημερινά. Οι νέοι έχουν 4 με 5 φορές μεγαλύτερη επίπτωση στην πανδημία. Επιβαρυμένο εμφανίζεται το επιδημιολογικό προφίλ της Ελλάδας, με 295 κρούσματα σήμερα στην Αθήνα και  291 στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε χαρακτηριστικά.