Τρόικα: «κόψτε κι άλλο από τα φάρμακα»

  • Iatropedia
Πιέσεις για νέο «ψαλίδι» στην υγεία και ιδιαιτέρως στον τομέα των φαρμάκων ασκούν οι δανειστές μας αφού σε συναντήσεις τους με στελέχη των υπουργείων υγείας και εργασίας αμφισβητούν τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Παρότι ο τομέας της υγείας είναι από εκείνους που έχει υποστεί από τα μεγαλύτερα «ψαλίδια» στις δαπάνες κυρίως των φαρμάκων με συνέπεια οι ασθενείς να πληρώνουν όλα και περισσότερα από την τσέπη τους, παρ΄ αυτά οι δανειστές μας ζητούν νέες περικοπές.

Στο στόχαστρο τους και πάλι τα φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς εκτιμούν πως τα συναρμόδια υπουργεία δεν μπορούν να «πιάσουν» το στόχο που έχει τεθεί για το 2011 δηλαδή η συνολική δαπάνη να μην ξεπεράσει τα 3,4 δις ευρώ.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες υπάρχει διαμάχη μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των «τροϊκανών» για τα καταγεγραμμένα νούμερα των φαρμάκων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι δανειστές μας αφού μελέτησαν τα δεδομένα που τους παραδόθηκαν, κατέληξαν πως τα κονδύλια θα υπερβούν και πάλι το ανώτατο όριο που έχει τεθεί. Έτσι ζήτησαν να επισπευσθεί η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί (θετική λίστα, εκπτώσεις από φαρμακευτικές εταιρείες κ.λ.π.) αλλά και να ληφθούν νέα μέτρα αν χρειαστεί προκειμένου να κλείσει η μαύρη τρύπα.

Τα δύο υπουργεία μελετούν τώρα εκ νέου τα στοιχεία της φαρμακευτικής δαπάνης και είναι πολύ πιθανό να στραφούν και σε νέες μεθόδους εξασφάλισης πόρων. Αποτέλεσμα βέβαια θα είναι και πάλι οι ασθενείς να πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή στα έξοδα της θεραπείας τους.