Τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Μακεδονία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τριετές θα είναι το επόμενο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία. Το γεγονός αυτό, κατά τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας θεωρείται σημαντικό, καθώς εκτιμάται ότι το 2017 οι δράσεις του προγράμματος θα ξεκινήσουν νωρίτερα από ό,τι συνήθως, ενώ θα υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την τροποποίηση των ενεργειών που θα χρειαστούν και τη συνέχιση του έργου σε όλη τη διάρκεια του χρόνου για να μειωθούν οι πληθυσμοί των κουνουπιών.

«Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα, όπου οι διακηρύξεις του προγράμματος έχουν δημοσιευτεί και βρίσκονται αυτή τη στιγμή ‘στον αέρα’. Στις αρχές του χρόνου θα κλείσει η προθεσμία και θα ανοίξουν οι φάκελοι. Θεωρώ ότι μέσα στον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος για να μπορέσουμε να έχουμε την ανάδειξη του αναδόχου και να βρεθούμε στα πεδία τον Απρίλιο» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφοκλής Κουρτίδης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ένα έργο συνεχιζόμενο χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες για τρία χρόνια θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών και τονίζει ότι το δίκτυο παγίδων θα λειτουργεί σε ετήσια βάση και με βάση τα δεδομένα του θα σχεδιάζονται οι δράσεις καταπολέμησης. «Η δυνατότητα τροποποιήσεων του προγράμματος θα το καταστήσει ορθολογικότερο» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε την περίοδο που πέρασε, αναφέρει ότι φέτος εξελίχθηκε πολύ καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, επισημαίνει ότι υπήρχαν λιγότερα προβλήματα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και υπενθυμίζει ότι αυξημένη όχληση καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο λόγω των βροχοπτώσεων, ωστόσο τα κουνούπια που εμφανίστηκαν την εποχή αυτή δεν είχαν καμία σχέση με τη μετάδοση ασθενειών.