Τραγική έκκληση των μελών του ΣΦΕΕ για διάλογο και λογικές λύσεις στο Φάρμακο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Από 2 ως 4 χρόνια θα πρέπει να περιμένουν κάποιοι σοβαρά πάσχοντες πριν αποκτήσουν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, αν περάσουν τα νέα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ηγεσία του ΥΥΚΑ στα μέλη της Φαρμακοβιομηχανίας. Ελλείψεις και ανισότητα στην πρόσβαση είναι σχεδόν σίγουρα μπροστά μας...

Σε σημερινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΦΕΕ, οι τόνοι ήταν κάποια στιγμή δραματικοί… «Είμαστε προ εξελίξεων με καταστροφικό αποτέλεσμα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Πασχάλης Αποστολίδης ο οποίος στην συνέχεια παρουσίασε τα μέτρα που τους έχει ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου ότι προτίθεται να λάβει με σκοπό την μείωση του κόστους από τα καινοτόμα, κι άρα ακριβά φάρμακα…

Σύμφωνα με αυτά, θα ζητηθούν επιπλέον εκπτώσεις για τα φάρμακα αυτά της τάξεως του 25% και άρα θα φτάσουν στο 50% σε σχέση με τις σημερινές. Επίσης, τα φάρμακα ουσιαστικά θα καθυστερούν το λιγότερο 2 χρόνια να φτάσουν στην χώρα μας καθώς θα πρέπει πρώτα να έχουν κυκλοφορήσει σε 7 άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, η επιπλέον έκπτωση του 25% θα βαπτιστεί «αναδρομική έκπτωση», θα λαμβάνεται όπως λέει και ο τίτλος της, αναδρομικά, και μάλιστα χωρίς καμία υποχρέωση της Πολιτείας για επενδύσεις ή κάτι άλλο ανταποδοτικό.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κ. Παναγούλιας είπε με την σειρά του ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο επειδή μέσα στα χρόνια της κρίσης αρνηθήκαμε τις μεταρρυθμίσεις, όπως είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, η επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ και τα registries των χρόνια και σοβαρά πασχόντων, και αντί αυτών κάναμε μόνο περικοπές. Με την φαρμακευτική δαπάνη να έχει μειωθεί κατά 61% στα χρόνια της κρίσης, μπήκαν ταυτόχρονα νέες κατηγορίες πολιτών (ανασφάλιστοι, μετανάστες) και νέες κατηγορίες καινοτόμων φαρμάκων!

Κάπως έτσι, η φαρμακευτική δαπάνη του 2016 έφτασε μόλις τα 1,945 δις ευρώ και οι φαρμακευτικές εταιρίες θα πληρώσουν 746 εκατ. ευρώ.

Σαν να μην έφταναν αυτά, το 2016 μπήκε και το νοσοκομειακό clawback που οδήγησε τις διοικήσεις των νοσοκομείων να παραγγέλνουν με μεγαλύτερη άνεση φάρμακα αφού γνώριζαν εκ των προτέρων ότι την διαφορά θα την πλήρωνε η φαρμακοβιομηχανία μέσα του clawback. Το αποτέλεσμα ήταν να πληρώνει για το νοσοκομειακό φάρμακο η Πολιτεία 570 εκατ. ευρώ και η Φαρμακοβιομηχανία 280 εκατ. ευρώ! Συνολικά μάλιστα να πούμε ότι το clawback και τα rebates για το 2016 φτάνουν τα 990 εκατ. ευρώ!

Παρότι μάλιστα έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το clawback κατά 30% το 2017 και άλλο ένα 30% το 2018, παίρνουν μέτρα ώστε να το αναπληρώσουν από τα rebates! Και αυτό θα πλήξει πια ευθέως την βιωσιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων κατά τον κ. Παναγούλια.

Οι λύσεις

Όπως επισήμανε ο κ. Αποστολίδης, το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις το έχουν αντιμετωπίσει ως τέτοιο την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα. Και τώρα ακόμα πληρώνουν το σύνολο της δαπάνης για τους ανασφάλιστους που φτάνει τα 84 εκατ. ευρώ. Αλλά με τις τιμές να είναι πια από τις χαμηλότερες της Ευρώπης και τις υποχρεωτικές εκπτώσεις να έχουν γίνει δυσβάσταχτες, είναι σοκαριστικό να μην βλέπεις να γίνεται τίποτα για τον έλεγχο του όγκου των συνταγών.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ο κ. Αποστολίδης, το 2009 είχαμε 4,5 εκατ. συνταγές το μήνα ενώ το 2016 έχουμε 6,5 εκατ. συνταγές το μήνα!

Αν δεν ελεγχθεί ο όγκος των συνταγών και απλά εφαρμοστούν τα μέτρα που προαναφέραμε για τα καινοτόμα φάρμακα είναι σαφές κατά τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ ότι αφενός τα φάρμακα δεν θα έρχονται εγκαίρως και για όλους τους σοβαρά πάσχοντες στην χώρα μας και θα αντιμετωπίζουμε τεράστιες ελλείψεις και ανισότητες. Και κάλεσε την Πολιτεία έστω και την τελευταία στιγμή να ξανασκεφτεί τα μέτρα καθώς -όπως δήλωσε χαρακτηριστικά- ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις!