Το υπουργείο Υγείας δεν στηρίζει τις κλινικές μελέτες και «κλωτσάει» εκατομμύρια ευρώ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στο 4o Clinical Research Conference που ξεκίνησε σήμερα με τη συμμετοχή φορέων της Πολιτείας και φαρμακευτικής βιομηχανίας αναφέρθηκε ότι θα μπορούσαν να φτάνουν στην χώρα 2 δις ευρώ ετησίως αλλά η γραφειοκρατία και το... υπουργείο Υγείας δεν βοηθούν καθόλου.

Στην ομιλία «Κλινικές μελέτες: Που καταλήγει ο δημόσιος διάλογος;», η Δρ. Βαρβάρα Μπαρούτσου, Chief Scientific Officer, Novartis (Hellas), ανέφερε ότι «μέσω των κλινικών μελετών περίπου 5.000 ασθενείς στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, ιδιαίτερα για σοβαρά, χρόνια ή και σπάνια νοσήματα όπου υπάρχουν ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες». Εστιάζοντας στα οφέλη από τις κλινικές μελέτες σημείωσε ότι είναι πολλαπλά και «αποτυπώνονται για τους ασθενείς, το ΕΣΥ, τους ερευνητές, τους νέους επιστήμονες, τα Νοσοκομεία, τις Αρχές Υγείας αλλά και για την εξοικονόμηση φαρμακευτικής και υγειονομικής δαπάνης». Όπως σημείωσε η κα Μπαρούτσου για την Ελλάδα «βρίσκονται προς έγκριση 217 νέες μελέτες οι οποίες προέρχονται κατά 67% από τη βιομηχανία και 33% από ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες, σε εξέλιξη βρίσκονται 1.800 κλινικές μελέτες ενώ το 2014 εγκρίθηκαν 146 μελέτες και 595 τροποποιήσεις». Το παράδοξο στην Ελλάδα όπως ανέφερε είναι ότι «ενώ έχουμε επιστημονική παραγωγικότητα και βρισκόμαστε στη 18η θέση, παρόλα αυτά επενδύουμε μόνο το 0,5% του ΑΕΠ, ίσως γιατί δεν έχουμε κουλτούρα ανταγωνιστικότητας, ενώ θα μπορούσαμε με βάση τον πληθυσμό μας να διεκδικήσουμε επενδύσεις €2δις σε σχέση με τα €35 δις που επενδύει η Ευρώπη».

Η κα Μπαρούτσου επίσης ανέφερε ότι 1 Κλινική Μελέτη: 1. συνεπάγεται 3,5 θέσεις ερευνητικού προσωπικού ανά κλινικό κέντρο της μελέτης, 2. αποτελεί άμεση επένδυση της τάξης των €250.000, 3. αποφέρει έμμεσα οφέλη από δωρεάν φάρμακα & εξετάσεις περίπου €230.000, 4. αποδίδει €50.000 ανά Νοσοκομείο και ΥΠΕ, 5. αποδίδει €13.200 στον ΕΟΦ. Τέλος, ανέφερε ότι «οι προτάσεις προς την Πολιτεία επικεντρώνονται στην αναγκαιότητα συγκρότησης ενός κεντρικού μηχανισμού συντονισμού & εποπτείας των Κλινικών Μελετών στο Υπουργείο Υγείας, και υιοθέτηση ενός σύγχρονου και σταθερού πλαισίου διεξαγωγής κλινικών μελετών, μέσω της κατάρτισης εθνικού σχεδίου δράσης και οδικού χάρτη έως το 2020» και κατέληξε ότι μεταξύ άλλων «είναι απαραίτητη η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, η ευαισθητοποίηση και συντονισμός όλου του εμπλεκομένου διοικητικού προσωπικού, η στελέχωση της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογία, η περαιτέρω ενίσχυση του Ε.Ο.Φ., τα αναπτυξιακά &φορολογικά κίνητρα για την Φαρμακευτική Βιομηχανία, η σύνδεση ανάπτυξης και βιωσιμότητας του ΕΣΥ με την Κλινική Έρευνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν