Το θερμότερο κλίμα «σύμμαχος» παθογόνων παρασίτων

  • Iatropedia
Η κλιματική αλλαγή ευνοεί όχι μόνο την πρόωρη έλευση αλλά και την μεγαλύτερη εξάπλωση επικίνδυνων παθογόνων παρασίτων, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Τα τσιμπούρια που μεταδίδουν την νόσο του Lyme και άλλες παρασιτογενείς ασθένειες αναμένεται να κάνουν νωρίτερα την εμφάνισή τους φέτος λόγω των κλιματικών αλλαγών, επισημαίνουν οι ειδικοί κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως αναφέρουν ερευνητές του Ινστιτούτου Μελετών Οικοσυστήματος Cary σε ειδική έκδοση της Βασιλικής Εταιρίας αφιερωμένη στην κλιματική αλλαγή και τις ασθένειες που μεταφέρουν αιμοβόρα παράσιτα σαν τον μαυροπόδαρο κρότωνα, η ανάλυση δεδομένων δύο δεκαετιών δείχνει σαφώς την σχέση του θερμότερου κλίματος με την εμφάνιση και εξάπλωση των νυμφών του συγκεκριμένου παρασίτου δύο με τρείς εβδομάδες νωρίτερα.

Αν αυτό συνεχιστεί, επισημαίνουν, η περίοδος συναγερμού για την νόσο του Lyme θα πρέπει να αρχίσει έναν μήνα νωρίτερα, από τον Απρίλιο. Τα τσιμπούρια καθίστανται ξενιστές του βακτηρίου που προκαλεί την συγκεκριμένη ασθένεια όταν οι μικροσκοπικές νύμφες τους τραφούν με αίμα μικρών θηλαστικών που μεταφέρουν το παθογόνο burgdorferi Borrelia. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι αλλαγές στο κλίμα μπορεί να περιορίζουν αλλού τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών όπως η αναπλάσμωση ή ο ιός Powassan, όμως η πρόωρη εμφάνιση δυνητικά μολυσμένων νυμφών του μαυροπόδαρου κρότωνα που ψάχνουν για γεύμα νωρίτερα από το κανονικό εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας είναι «κόκκινος συναγερμός» για την νόσο του Lyme.